Hemester i Sigtuna 2022

Hemester, Staycation, Svemester - kärt barn har många namn. Allt fler av oss väljer att stanna hemma på semestern och visst finns det många skäl att stanna upp och upptäcka det som finns i närområdet.  

Runt omkring Sigtuna finns mycket intressant och naturskönt för dig som vill semestra på hemmaplan. Gör en tur till något av de vackra naturreservaten, till fots eller på cykel. Spela golf, bada, gå på runstensjakt, besök våra slott eller testa wakeboard.  

Nedan har vi samlat en rad tips för dig som vill hemestra på egen hand, tillsammans med familjen, med en käresta eller vänner från när och fjärran. 

KULTUR I SIGTUNA STAD MED OMGIVNINGAR 

Stadsvandring Sigtuna Stad 
Ta med dig grannarna eller kompisgänget och boka in en guidad stadsvandring för att bättre lära känna vår stad och dess historia. Guiden från Sigtuna Museum & Art berättar om Sigtuna från grundandet på 970-talet fram till modern tid. 
1 juli – 14 augusti fredag, lördag och söndag kl. 14. Samling vid rådhuset. Begränsat antal platser. Biljetter köps på plats eller på muséet från kl. 12. Turen kostar 100 kr och ger fri entré till Sigtuna museum. Gratis för dem under 20 år.  

  


Fem fina slott och dess parker
 
I området runt Sigtuna finns inte mindre en fem slott att upptäcka: Skoklosters slott, Skånelaholms slott, Steninge slott med Steninge Slottsby, Wenngarns slott och Rosersbergs slott, som är ett av rikets tio kungliga slott. Slotten har alla en unik historisk atmosfär, vilket gör dem till uppskattade utflyktsmål för både historiefantaster och för dem som vill uppleva en skön dag i det vackra landskapet. 

Läs mer om Slott i Sigtuna
  
Runstensjakt
 
Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. I staden finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån i Sigtuna stad. 

Läs mer om Runstensjakt i Sigtuna

 

 

NATURUPPLEVELSER I SIGTUNA  

Vandra Ingegerdsleden 

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala Domkyrka. 

Samla kompisgänget och vandra någon av de två etapperna av Ingegerdsleden som passerar genom Sigtuna. Etapp 4 med start vid Rosersbergs Slott och slut i Sigtuna stad. Etapp 5 med start i Sigtuna stad och slut vid Odensala kyrka. Sätt guldkant på vandringen och kombinera med en god middag och en övernattning i Sigtuna. 

Miljösmartast är du som åker kommunalt med pendeltåget till Rosersbergs pendeltågsstation hem från Sigtuna busstation (till Märsta där du byter till pendeltåg). 

Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här: 

Mer vandring 

I Sigtuna kommun finns många leder, stigar och promenadstråk. Vissa leder är kortare och andra sträcker sig över kommungränsen. På flera platser finns grillplatser, bänkar och picknickbord. Läs mer om vandring och hitta lederna här 

Tio fina naturreservat 

Sigtuna kommun arbetar aktivt för att främja både biologisk och upplevelsemässig mångfald och det finns inte mindre än tio fina naturreservat att utforska året runt. Hälsa på korna i Steningedalen, se hundraåriga tallar i Sköndalsskogen, vandra en del av Upplandsleden genom Rävsta naturreservat – listan på lättillgängliga naturupplevelser kan göras hur lång som helst. Läs mer och titta på kartor över de olika områdena här 

   

Picknick och lek i en park 
I Sigtuna med omnejd finns gott om platser för en utflykt med matsäckskorg. Packa din egen matsäck eller sätt guldkant på utflykten och köpa med dig mat från något av alla våra hotell, restauranger och caféer. I staden är Drakegårdens fina trädgård mycket tillgänglig liksom hela vår fantastiska strandpromenad. Museet bjuder också in till picknick i deras fina trädgård mitt i staden. Klockbacken i centrala Sigtuna är också en härlig plats för lek och umgänge året runt. Här finns även en grillplats. 

SMAKA PÅ SIGTUNA

Äkta smakupplevelser i genuina miljöer 
Sigtunas många restauranger och caféer erbjuder måltidsupplevelser för alla. Här finns allt från klassiska caféer till nytänkande gourmetkrogar med mat lagad av prisbelönta kockar.  
När vädret sedan tillåter finns här en uppsjö av härliga uteserveringar.  

Det är inte bara vad du äter utan var du äter som skapar måltidsupplevelsen. I vår destination finns gott om restauranger och härliga caféer. Kom hit och utforska vårt utbud.

Vad känner ni för? En barrunda med vännerna, brunch i lantlig slottsmiljö, ljuvligt afternoon tea,  fikamys i historisk atmosfär, lyxigare middag under kristallkronorna eller något lätt bland vingar av stål på vår internationella flygplats. 

Läs mer om Sigtuna's kulinariska utbud

 

 

SPORT OCH ANDRA FYSISKA AKTIVITETER 

Golf för alla – testa tre olika sätt  

Till Sigtuna är du varmt välkommen om du vill spela riktigt bra golf.  
Traditionell golf erbjuds på inte mindre än sex bra golfbanor. 
Sigtuna Golfklubbs 18-hålsbana kännetecknas av klassiska golfhål med hög kvalitet insprängda i den vackra Mälardalsnaturen. Gigantiska ekar, Mälarens vatten, ett rikt fågelliv, öppna fält - här finns alla förutsättningar till en fantastisk runda även de dagar svingen inte är på topp. 

Läs mer om Golf i Sigtuna

 

Utmana varandra på äventyrsgolf 

Förra sommaren invigdes två nya banor för äventyrsgolf i destinationen. På vackra Strandpromenaden i Sigtuna stad består banan av tolv hål i varierande svårighetsgrad och där varje hål representerar en historisk plats eller byggnad i Sigtuna stads tusenåriga historia. Här får du både en historielektion och en golfrunda som blir till en upplevelse för barn och vuxna. Efter matchen är det nära till trevliga kaféer för att fira en seger- eller ta en tröstfika.   
Äventyrsgolfbanan på Wenngarn består av tolv hål och är belägen i en fantastisk miljö där en runda blir en minnesvärd upplevelse för spelare i alla åldrar. Blandningen mellan vanlig golf och minigolf är perfekt med vattensystem, bunkrar, hinder och utsmyckningar. Banorna påminner om vanliga, stora golfbanor, men med skillnaden att det är puttavstånd till alla hål. 
Utforska det vackra och historiskt mycket intressanta bysamhället med slottet i centrum. 
 

Discgolf på Harberget 

Med start vid Sigtuna Fritidscenter vid Rektor Cullberg väg på Harberget finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Banan passar inte så bra att gå med barnvagn, men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt brukar uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee.  Saknar du så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.

 

Prova padel 

Ingen har undgått den nya supertrendiga folksporten padel. Inom destinationen har vi 27 padelbanor förlagt på 5 anläggningar. 
En av anledningarna till att sporten blivit så populär är att alla kan spela och att det är lätt att komma i gång så ta med familj och vänner och kör en match. 

Läs mer om Padel i Sigtuna 

Mountainbike 
I och omkring den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar är ambitionen att kunna erbjuda MTB-cykling som passar alla i Sigtuna Bike Arena. 
Tack vare graderingarna i blått (relativt lättcyklad), rött (utmanande) och svart (tekniskt utmanande), kan mer eller mindre alla testa den nya XCO-banan, med allt från en vanlig cykel till mer avancerade mountainbikecyklar.  
Det finns 2 olika spår för stigcykling i Hällsboskogen i Sigtuna. Läs mer om banan, spåren och hitta en spårkarta på sigtunabikearena.se 

Bada inne och ute 

Det finns fyra allmänna badplatser i Sigtuna, så packa ner badkläder, cyklop och handduk och ge dig ut på en simtur. I Sigtuna stad hittar man Sjudargårdsbadet och Munkholmsbadet, Steningebadet ligger i Märsta, inte långt från Steninge slottsby. Rosersbergsbadet hittar man inte så långt från det majestätiska Rosersbergs slott. 

 
För den som vill bada i simhall finns Midgårdsbadet där du förutom simhall även hittar utomhusbad med fyra pooler och en hoppbassäng. I Sigtuna stad finns Sigtuna Fritidscenter med simbassäng, barnbassäng, bubbelpool och hopptorn. 

Testa wakeboard 

Ta en miljövänlig åktur på wakeboard längs en eldriven linbana. En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport. På Arlanda Cable Park i Halmsjön samsas både nybörjare och proffs. Här erbjuds även andra sportiga aktiviteter både på vattnet och på land. 

Gästspela i hamnen 

Vill man komma till Sigtuna med egen båt för att ta del av stadens kultur och natur så finns det gästplatser i Sigtuna Båtklubbs hamn, belägen ett stenkast från Stora gatan i historiska Sigtuna. Toaletter, dusch o tvättrum samt sopsortering. Latrintömning längst ut på gästhamnsbryggan. 

 Läs mer om Båt till Sigtuna

Hittaut  
Hittaut är ett friskvårdsprojekt som i över tio år lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints och samtidigt upptäcka nya platser. Nu har projektet kommit till oss i Sigtuna. Under perioden 1 maj – 31 oktober, dygnet runt, kan man delta i projektet som är gratis och där alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Man har delat in checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer (färger) vilket gör att man kan anpassa Hittautrundan efter fysisk förmåga och efter hur mycket tid man har till förfogande. Vill man leta checkpoints med barnvagn eller om man sitter i rullstol kan man välja de gröna som utifrån terräng är klassade som mycket lätta.