Sevärdheter

Skokloster slott

Skoklosters slott vilar mäktigt vid Mälarens strand. Den väldiga vita byggnaden med sina fyra torn gömmer minnen och ting från en tid som flytt och är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige.

Stig in i slottet. Här kan du uppleva miljöerna så som det såg ut för över 350 år sedan då slottet byggdes. År 1701 bestämdes att slottssamlingen inte fick skingras. Tack vare det är det mesta bevarat. Grevens rum står möblerat så som det gjorde då. I den ofullbordade salen ligger verktygen kvar där hantverkarna lämnande dem. Överallt finns vackra föremål att fästa blicken på – möbler, måleri, textilier, glas, porslin och vapen.
Slottet uppfördes på 1600-talet mitt under den svenska stormaktstiden av Carl Gustaf Wrangel, en av landets mest framgångsrika krigare.

Skoklosters slott ligger ca 30 minuters bilfärd från Sigtuna stad.
Förbered ditt besök genom att titta in digitalt

Slottsateljén
Uppe i Wrangelvåningens tornrum hittar du Slottsateljén, ett kreativt rum för lek och skapande. Det är bemannat för det mesta, och här kan du leka kök, klä ut dig i 1600-talskläder, läsa böcker, leka med dockskåpet och göra enklare pyssel. I butiken finns pysselkit att köpa för dig som vill skapa mera. Rekommenderas från 6 år, i vuxens sällskap. Öppen när slottet är öppet, maj-september. Se även kalendariet för särskilda familjeaktiviteter i samband med lov.
Audioguide
En audioguide tar med dig på en rundvandring genom slottet. Margareta Juliana Wrangel berättar om slottet där hon bor med sin mamma, pappa och alla syskon.
Pris: 20 kronor

Visningar
Under slottets öppettid ges visningar varje timme. Här får man besöka de praktfulla paradvåningarna, titta in i den Ofullbordade salen och sedan ta sig hela vägen upp till Wrangels spännande rustkammare.
Gratis till och med 18 år. 100 kronor för vuxna. Biljetterna släpps samma dag och går inte att förboka.

Slottssafari
Leta efter djur i paradvåningens konstverk, på tak, väggar och möbler. Hittar du den eldsprutande draken i taket? Barnspåret finns vid ingången till Wrangelvåningen en trappa upp.
Riddare och hästar
I början av sommarlovet brukar man arrangera riddarläger med övernattning. I slutet av juli är det tornerspel i slottsparken.
Museibutiken
I den fina lilla butiken finns vykort, souvenirer, leksaker, smycken och mycket annat.
Såväl stor som liten har goda förutsättningar att köpa med sig ett minne hem.

Kontaktinformation

Skoklosters slott
Skokloster
Telefon: 08-4023018

E-post: bokning@skoklostersslott.se
Hemsida: https://skoklostersslott.se/sv

Hitta hit