Sevärdheter

Mariakyrkan

En del av: Sigtuna församling

Mariakyrkan byggdes som klosterkyrka och är Dominikanerbrödernas storslagna nybygge från mitten av 1200-talet.  I stort sett har kyrkan när det gäller väggar, pelare och tak behållit samma utseende som den en gång fick.

På 1230-tal kom två bröder ur den helige Dominikus ordern till Sigtuna. De hade varit här tidigare för att grunda ett dominikanskt konvent i staden. Då hade det inte fungerat. Nu såg förutsättningarna bättre ut. Mark hade upplåtits och politisk vilja fanns att stödja bygget.

För första gången i Mälardalen användes tegel, som bröderna själva tillverkade och brände i ugnar norr om kyrkan. Säkerligen en mycket imponerande nyhet.

Mariakyrkan utfördes i en övergångsstil mellan romanik och gotik och den fick ett helt annat utseende än stenkyrkorna. Kyrkans storlek, teglets färg och ljuset inne i kyrkorummet måste ha gjort ett gudomligt intryck på alla besökare. 
Många människor från den omkringliggande trakten sökte sig till bröderna, till deras gudstjänster och undervisning. Vid reformationen omkring 1530 bestämdes att de tre församlingskyrkorna skulle stängas och få förfalla. Klosterbyggnaderna revs och bröderna drevs iväg från Sigtuna. Mariakyrkan utsågs till församlingskyrka. En kyrka som idag tjänat i mer än 750 år.

Till de äldsta sevärdheterna hör de fyra korsen på väggarna, målade på 1200-talet där biskopen vid kyrkans invigning stänkt helig olja. De båda dopfuntarna är kyrkans äldsta föremål. I kyrkan finns två välbevarade medeltida altarskåp. De vackra glasmålningarna är huvudsakligen från 1600-talet

Kontaktinformation

Olofsgatan 2
193 30 SIGTUNA
Telefon: 073-6401620

E-post: sigtuna.forsamling@svenskak...

Hitta hit