Evenemang

Nyfiken på släktforskning - Inspirationskväll på Herresta Lada

En del av: Herresta Lada

Nyfiken på Släktforskning? – Inspirationskväll på Herresta Lada 5 september

Vill du veta mer om ditt ursprung, förstå hur du kan samla in information och kunskap om din släkthistoria och samtidigt få en väldigt lärorik och rolig resa på vägen? Då är du varmt välkommen till Herresta Lada den 5 september för en öppen inspirationskväll om släktforskning.

Vi får då besök av två kursledare med lång erfarenhet både av egen släktforskning och av att föreläsa i olika sammanhang runt om i landet om möjligheterna och utmaningarna med efterforskningen. ”Vi får ofta höra att inte minst nu i pandemitider att arbetet med att söka sina rötter såväl engagerar de som påbörjar släktforskningen som de egna släktingarna, och att man dessutom får nya bekantskaper i denna både roliga och meningsfulla hobby” säger kursledarna.

I dag finns redan goda möjligheter för släktforskning i Sverige jämfört med de flesta länder. Detta har nu också utökats ytterligare med användning av ny DNA-teknik i arbetet. Även om du inte tillhör adeln i Sverige har du stora möjligheter att komma väldigt långt bakåt i tiden i sökandet efter dina rötter. Att i sökandet exempelvis få en inblick i hur ett husförhör kunde gå till kan ju vara en både lärorik och spännande upplevelse. Och även att passa på att intervjua dina gamla släktingar innan det är för sent.

Under denna inspirationskväll utforskar vi bl a följande:

·       Vilken utrustning man behöver

·       Vilka källor som finns

·       Hur man arbetar smartast

·       Hur man kan dokumentera och bygga sitt eget släktträd

·       Vanliga fällor och fallgropar under resan

·       Tips om böcker, länkar och intresseorganisationer på området

·       Vad kan vara ett bra första steg härifrån för mig själv nu?

·       Utrymme för frågor

Passa på att under trygga former inspireras av området, kunna ställa frågor till experter och träffa likasinnade – kanske någon att lära känna mer och få stöd av under ditt fortsatta utforskande. Och varför inte ta med dig en vän eller släkting!

Kvällen är upplagd enligt följande (självklart coronaanpassat):

18.30                Ombordstigning med välkomstfika

19.00                Uppstart, introduktion och föreläsning

21.00                Avrundning

Datum och tid: Den 5 september, kl 18.30-21.00

Plats: Herresta Lada

Pris och anmälan: 225 kr per person. Maila din anmälan till tord@herrestalada.com och bekräfta den genom betalning via Swish: 0702011430 (Tord Olsson). Senaste anmälningsdag är den 31 augusti. Beroende på coronaläget kan antalet deltagare behöva begränsas, så passa på att anmäla dig i god tid. Eventuell avanmälan behöver ske senast 48 timmar före dagens starttid, därefter är den bindande. Välkommen också att sprida detta till andra du tror kan vara intresserade.

Och - Har du frågor, kontakta oss gärna på: tord@herrestalada.com, 070-201 14 30

Varmt välkommen önskar släktforskarna Mona & Kaj och Herrestateamet Tord & Heléne

Kort om föreläsarna

Mona Eckered är sedan länge en hängiven släktforskare, nu även med inslag av modern DNA-teknik. Släktforskningen startade med familjens handskrivna släktträd, som skapats genom minnen och berättelser samt besök på släktforskararkiv. Monas släktforskning sker nu helt digitalt. Hon är även aktiv som handledare och föreläsare hos SeniorNet Märsta-Sigtuna och SeniorNet på Distans där man lär sig använda digitala hjälpmedel. Mona har tidigare arbetat inom IT och Management i över 35 år, både som anställd och som egen företagare.

Kaj Winberg är teknikansvarig på SeniorNet i Märsta-Sigtuna och håller löpande kurser i släktforskning. Han har lång erfarenhet av att läsa kyrkböcker på nätet och av IT-tekniska aspekter. Efter att ha provat många olika program startade han en grupp på Facebook för de som använder MyHeritage internetbaserade släktprogram med tillhörande tjänster. Gruppen har nu mer än 2 400 medlemmar som hjälper varandra med tips och råd. Kaj har tidigare arbetat 42 år i databranschen. När han blev pensionär fortsatte han som egen företagare med att hjälpa äldre med deras datorer och mobiler.

02sep 18:30 - 21:00 Herresta Lada

Kontaktinformation

Odensala Herresta 236
19592 MÄRSTA
Telefon: 46-702011430

Arrangör: Herresta Lada

E-post: tord@herrestalada.com
Hemsida: http://www.herrestalada.com

Hitta hit