Evenemang

Vandra Ingegerdsleden den 4 oktober

Pilgrimsvandring i Ingegerds fotspår.

Följ med på vandring längs den vackra natur- och kulturhistoriska Ingegerdsleden.

Vi samlas kl 09.30 vid Rosersbergs slott.

  • Vi tar en paus vid Steninge slott där man kan välja att äta lunch på Steningebruk eller medhavd matsäck.
  • Friluftsfrämjandet hälsar alla vandrare med kaffe vid Embarsboda.
  • Vandringen avslutas med mottagande i Mariakyrkan där alla som vandrat får ett vandringspass med Mariakyrkans pilgrimsstämpel.

Vandringen beräknas ta 5 - 6 timmar. Åter ca 14.00. Det kostar inget att vara med och det krävs ingen föranmälan.

Vandringen arrangeras av Sigtuna Församling, Sigtuna Museum & Art, Destination Sigtuna och Sigtunastiftelsen.


Ingegerdsleden, som uppkallats efter Ingegerd, är en 11 mil lång pilgrimsled som går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Leden slingar sig genom Upplands vackra natur och sträckan, som delats in i 7 etapper, går på skogsstigar, gång- och cykelvägar och gamla landsvägar, mellan medeltidskyrkor, fornlämningar, gamla bondbyar, slott, herresäten och sjöar. En av dessa etapper passerar igenom destinationen Sigtuna med en sträckning från Rosersbergs slott till Mariakyrkan i Sigtuna.

HISTORIEN OM INGEGERD - SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA HELGON
Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”). Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och den 4 oktober.

Du hittar mer information och karta här. 

04okt

Kontaktinformation


19330 SIGTUNA
Telefon: 08-59126960

E-post: info@destinationsigtuna.se
Hemsida: www.destinationsigtuna.se

Hitta hit

Prisinformation

Att följa med på vandringen är kostnadsfritt men för den som vill bidra till Världens Barn är välkomman att göra det via insamling på plats via QR kod.

Res med kollektivtrafiken

Från pendeltåget kan du promenera till slottet på ca 30 minuter.

Vägbeskrivning

Parkera vid Rosersbergs slott.
Åka gärna tillsamammans för att kunna hämta bilen vid Rosersberg efter avslutad vandring.