Äta

Viby by kafe hos Pelle & Marie

Stängt för säsongen
  • Viby By är ett statligt kulturminne och visar upp en en underbar unik historisk miljö. Här kan du få njuta av lugn och ro, fika förstklassigt och hälsa på djuren.
  • Viby By i Sigtuna är en unik torparmiljö med hus och gårdar från 17 och 1800-talet. I byn finns 7 torp med tillhörande lador, uthus och logar.

Viby har en lång historia; folk har bott på den här platsen i över 1000 år. Sveriges äldsta bevarade skriftliga dokument kallas Viby-brevet, och beskriver hur storgårdsänkan Doter vill donera en bit mark i Viby till munkarna som börjat bygga ett kloster här. Sonen Gere, som ser sitt arv förminskas, sätter sig på tvären och det är grunden för en lång fejd som avgörs med den högsta instansen både från kyrka och kung – Vibybrevet.

Här har flera filmer spelats in, bla, Glasblåsarens barn, Rid i Natt och några scener i Emil i Lönneberga.

På en av gårdarna finns Pelles och Maries café, öppet lördagar och söndagar. Flera olika sorters bullar, bitar, croissanter och surdegsfrallor. Allt är bakat av bagarmästare Pelle i hans bageri, med mycket smör och kärlek.

Det vita torpet kallar vi skrivarstuga och här är det öppet när kaféet är öppet. Här kan man läsa om Vibybrevet och om två andra författare som använt torpet och byn till inspiration för sitt skrivande; Olof Hartman och Fred Eriksson. 

På gården finns också får, getter, höns och katter som du kan titta på. Fantastiska omgivningar ned mot Garnsviken med sina fåglar och bäver, stigar och utsiktsberg. Välkommen!

Kontaktinformation

Viby By 105
193 91 Sigtuna
Telefon: 046-0768060556
Bokning: 08-59126960

E-post: marie.tegnefjord@outlook.com

Hitta hit

Öppettider

  1. IdagStängt för säsongen
  2. SöndagStängt för säsongen
  3. MåndagStängt för säsongen
  4. TisdagStängt för säsongen
  5. OnsdagStängt för säsongen
  6. TorsdagStängt för säsongen
  7. FredagStängt för säsongen

Stängt för säsongen

Fakta

Viby By ligger i utkanten av Sigtuna Stad, utefter vattnet mot Wenngarn. Man kan gå längs strandpromenaden och vidare in på grusvägen, tar ca 20 minuter eller ta bil hela vägen fram.