Sigtuna inviger 12 nya landningsbanor

Sommaren 2012 fick vi ett nytt rekord av incheckade besökare.    300 000 nya bi-gäster landade i våra bikupor, för att 2013 följas av ytterligare 75 000. Totalt har vi nu tillsammans 15 bikupor fördelade på 11 anläggningar. Tillsammans vill vi bidra till en ökad biologisk mångfald.

Elva anläggningar har nu fått sina bikupor och fler är på väg att följa efter. Totalt vistas runt 375 000 bin av arten Ligustica runt om i Sigtunas hotellmiljöer. Biodlingarna har en stor effekt eftersom cirka 70 procent av allt människor äter är beroende av att det finns pollinerande insekter. Tillsammans med det lokala företaget Biman skapas en rikare flora och lokalt framställd honung.

 

Här hittar du våra bikupor

Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda Airport, Destination Sigtuna/Drakegården, Ibis Hotel Arlanda, IFL Kämpasten, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens samt Stora Brännbo Konferens och Hotell.

 

Lite fakta om nyttan av biodling

Av världens 1500 odlade grödor pollineras omkring 70 procent av bin. Ungefär 800 växter pollineras av vilda bin medan cirka 120 av honungsbin. Bland våra mest älskade bär som vi har tillgång till genom allemansrätten skulle till exempel lingon, hallon, blåbär och hjortron vara chanslösa utan våra bin. Det sägs att människans föda är beroende av pollinering upp till 70 procent. Så är det även med foder till våra djur, utan binas hjälp skulle exempelvis kor inte få klöver vilket är mycket näringsrikt och bra foder till dem.

Våra odlade grödor blir större med en bra pollinering, ända upp till 20 procent större om honungsbiet får göra pollineringsarbetet. Vad betyder inte det för en växtodlare? Även växtriket förser oss med material som det tillverkas tyger av som sedermera blir kläder mm.

Värdet av binas pollinering beräknas till omkring 153 miljarder euro per år.