Gröna November 2019

I Sigtuna är Gröna November den månadslånga kampanj som visar upp en del av allt det arbete vi gör inom hållbarhet. Många av hotell- och konferensanläggningar inom Hållbar Destination arbetar dagligen för att lyfta dessa angelägna frågor och hur vi kan arbeta vidare för en mer hållbar framtid.

Nedan berättar vi om en del av allt det vi gärna vill dela med oss av.

Sigtunastiftelsen 
Året runt avnjuter Sigtunastiftelsens konferensgäster en växtbaserad säsongstallrik till förrätt tillsammans med vegetariska röror och hembakt bröd. Här lyfter man fram kökets engagemang för ekologiskt och närproducerat. Stolt blandar man sina egenodlade örter och kryddor med närproducerade och ekologiska råvaror.  

Kämpasten 
Här serveras ekologiska bananer, ekologiskt kaffe och mjölk och honung från den egna bikupan. Att låta stearinljusen brinna ut istället för att byta när halva är kvar ingår också i hållbarhetsarbetet.

Rosersbergs Slottshotell
Under Gröna November kommer man här att fokusera lite extra på matsvinnet. Till exempel bakar man både matbröd och fikabröd från dravet (resterna), från det egenbryggda slottölet.

Sigtunahöjden

I oktober lanserade Sigtunahöjden sitt projekt med FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Härigenom tar man sitt hållbarhetsarbete till nästa nivå och visar att man alltid siktar högre. Sigtunahöjden är en av de första hotell- och konferensanläggningarna att presentera detta arbete och hoppas nu kunna inspirera andra att göra detsamma.

Stora Brännbo
Koppla på Stora Brännbos miljöarbete & koppla av med en kopp kaffe! Allt kaffe som serveras på Stora Brännbo är certifierat och verifierat enligt FN. Men vad betyder det? Jo, att det är EKOLOGISKT, KRAV & FAIRTRADE. Det betyder bland annat att man reducerar energimängden som går åt vid tillverkning, använder miljöanpassade göds­lingsmetoder och tar vara på biologisk mångfald och hotade arter. Man tar även hänsyn till arbetsrätt i form av tidsreglerande arbetspass, antidiskriminering, lika lön för lika arbete och minimiålder för att förhindra barnarbete. Därför stödjer du som dricker en kopp kaffe här både miljön och människors lika värde. Hjälp till att minska på onödig vatten- och energiförbrukning genom att behålla din kopp eller ditt glas under dagen. Lägg pennan ovanpå koppen/glaset så får den stå kvar!

Radisson Blu Arlandia
Under året har man här gjort ett gediget hållbarhetsarbete. T ex har man arbetat med att öka det vegetariska utbudet och andelen grönsaker både på frukost- och lunchbordet. Vattenförbrukningen har reducerats genom installation av vattenreducerande munstycken i köket och genom att byta ut ugnar har man minskat elförbrukningen. Nya diskmaskiner bidrar till en minskad åtgång av vatten. Rumslåsen har bytts ut till mer batterisnåla. Plastpennor har ersatts av blyertspennor och personalhandboken trycks numera inte ut på papper utan läses online.

Clarion Arlanda Airport

Klädbytarvecka på Clarion Arlanda. Style it forward! Tillsammans för en mer hållbar konsumtion! Clarion jobbar ständigt för att minska deras fotavtryck och genom att maximera användningen av kläder och prylar gör de gott för miljön. Det ska vara enkelt för människor att både skänka och handla second hand så att vi alla kan bli bättre på att respektera, använda, älska och återanvända det som en gång tillverkats. Om och om igen. I november har man en klädbytarvecka där personal och gäster/besökare utifrån får lämna in plagg som inte längre används. Kläderna man får in kommer att göra gott och skänkas till Myrorna.

First Hotel Arlanda
Under november månad arbetar First Hotel med att få gäster som bor mer än en natt att avstå städningen. 50 kr för varje rum som avstår städningen avsätts till AMANIS arbete för hemlösa barn. När projektet påbörjades i våras och man började att mäta var det 16% av gästerna som avstod städningen. I september var det exempelvis 27% av gästerna som bodde mer än en natt som valde att avstå den! Målsättningen är att får 50% av gästerna att avstå städningen till förmån för miljön. Projektet fortsätter även efter november månads slut .

1909 Sigtuna Stadshotell
På 1909 Sigtuna Stadshotell arbetar man medvetet för att minska matsvinnet från restaurangen. En del i detta arbete är att man gör sallader på blomkålsblast, bakar bröd på frukostgröten och gör tapas på gårdagens råvaror. Denna 110-årig pärla har en ny klimatsmart teknik i värmesystemen. Värmen som köket alstrar återvinns och värmer resten av hotellet. Smart va!

Hotell Kristina
Som gäst kommer du att kunna skänka 20 kr till Uppsala stadsmission genom att avsäga dig hotellstäd vid boende i fler än en natt. En aktivitet som introduceras den 1 november men som kommer att finnas kvar även efter november månad är slut. Säg till i receptionen innan kl. 18 om du önskar frånsäga dig städning av rummet.
Samla kläder inför vintern till hemlösa människor. Du kan komma och lämna in påsar med varma kläder (jackor, skor, mössor, vantar) i växthuset ”Green room” på Hotell Kristina. Alla insamlade kläder går oavkortat till människor i behov via Uppsala stadsmission. Green room kommer att stå öppet måndag till torsdag kl. 08-22 samt fredag kl. 08-17. Där är det bara att ställa in sitt bidrag. Du behöver inte säga till i receptionen. Allt för att det ska vara så smidigt som möjligt för dig.