Höna

Våra kreativa kockar
Svinn är en viktig fråga för alla, så även för oss. Vi måste visa respekt för vår natur och för våra resurser. När vi nu uppmärksammat att värphöns bränns istället för att ätas, agerar vi tillsammans för att återupprätta hönan. Runt om Sigtuna och Arlanda har vi provlagat ekologisk höna. I februari 2015 lanserade vi vår gemensamma receptsamling, genom vilken vi ville visa hur god en höna kan bli. Sjävklart delar vi med oss av recept och hoppas att fler ska inspireras att följa efter.

 

 

Ladda ner receptsamlingen på HÖNA RECEPT HÄR

 

 

 

VARFÖR BRYR VI OSS OM HÖNSEN?

Det enkla svaret är att vi inte vill att goda matråvaror ska förstöras. Sedan 2009 har vi i Sigtuna samarbetat runt hållbarhetsfrågor och vi vet att svinn är ett stort problem i vårt samhälle. Naturvårdsverket uppskattade 2012 att det genereras så mycket som 1, 2 miljoner ton matavfall i Sverige, motsvarande 130 kilo per person. Restauranger står för en dryg tiondel av detta. Vi vill på olika sätt minska svinnet och arbetar aktivt för detta.

 

Varje år konsumerar vi knappt 2 miljarder ägg i Sverige. Vi äter dem kokta, stekta, pocherade, i pannkakor och i omeletter. Livet som höna är ganska hårt men tack vara Astrid Lindgrens kamp på 1980-talet är de värsta avarterna av äggproduktion borta. I dag har alla hönor tillgång till sittpinne och sandbad och de ekologiska har också möjligheten till utevistelse. 6 miljoner hönor värper så mycket som 300 ägg var per år.