Barnvänliga tips

Sigtuna stad
Visst kan det vara spännande med historia?! Att Sigtuna är en mycket gammal stad syns på många olika sätt. Ruiner, runstenar, smala gränder med fina hus. Det är lätt att ta sig runt och vill ni utforska på egen hand – ta hjälp av broschyren upptäckarpromenad Den går även att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån.
Runstenar har vi gott om här. Sigtuna är faktiskt världens runstens-tätaste plats. Broschyren Runornas hemligheter tar er med på en barn- och familjevänlig runvandring. Även den går att hämta på Sigtuna museum och i turistbyrån i Drakegården.
Fast allra mest kanske en vandring med en kunnig guide ger. Mellan 1 juli – 15 augusti kan man gå på guidetur kl.14 alla dagar. Barn går gratis. Start vid rådhuset och på fredagar är det extra spännande för barn och familjer.


I sommar får vi en ny bana för äventyrsgolf. Har ni kikat runt lite i stan kommer ni att känna igen flera av hindren som är inspirerade av våra sevärdheter. Banan ligger fint belägen vid Strandpromenaden med egen kiosk och nära barn- och hundvänliga Café Strandvillan. Yngre syskon kanske hellre tittar på fåglarna vid sjön eller föredrar att utforska stenlabyrinten lite längre fram på promenaden.
För mindre barn vill vi också rekommendera vår fina nya lekplats. Den hittar man alldeles i närheten av äventyrsgolfen på Borgmästarängen i centrala staden. Gungor och studs utlovas.

Med kurr i magen behöver man ibland snabbt hitta något att äta. Barnvänliga ställen är t ex Café Strandvillan och Farbror Blå vid Stora torget. Våfflan Hamnkrog & Bar vid båthamnen är mysigt men kan kräva lite mer barnpassning. Café Valvet, Cicciotto, Café Coin och Kopparkitteln har alla bra uteserveringar.
Mysiga caféer som Tant Bruns kaffestuga är en upplevelse för alla i familjen och att vårt chokladcafé R.C Chocolat är prisbelönat är lätt att förstå.
Är vädret härligt kan man köpa med sig fika från t ex Wenngarns Brödbod och hitta sin perfekta picknickplats. Kanske hamnar ni under äppelträden i Drakegårdens trädgård. Barn brukar tycka om den lilla musikpaviljongen där man kan leka teater om andan faller på. Även museets trädgård är alltid öppen och här finns gott om plats för picknickfiltar.


Vandrar ni Stora gatan kan nog alla i familjen uppskatta våra små unika butiker. Missa inte att kika in i vår underbara godisbutik Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik. Här får man känslan av att Pippi Långstrump när som helst kan dyka upp med en näve guldpengar.
Bokkiosken vid Lilla torget är också uppskattad av såväl små som stora. Låna en bok och sitt ned i den intilliggande parken Trekanten eller i Sigtuna museums mysiga trädgård. Fyll på med energi för att sedan fortsätta utforskandet. Till exempel genom ett besök på Sigtuna museum. Det ligger mitt i staden på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I sommar satsar man på Drop-in-ateljé i trädgården för alla åldrar.


I Sigtuna kan man spela tre olika sorters golf. Vanlig golf, äventyrsgolf och discgolf. Vill ni testa discgolf hittar ni vår 9-håls skogsbana på Harberget i Sigtuna stad. Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Banan är mindre lämplig att gå med barnvagn men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt brukar uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee.  Saknar ni så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.


Vill ni veta hur det såg ut på en gård för 200 år sen? Då är Viby by det perfekta resmålet. Torparbyn ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad men det går att köra bil ända fram.
I byn kan man titta på får och getter, höns och kycklingar. Nytt för i år är att det på lördagar och söndagar finns en utomhusservering med kaffe, bullar och smörgåsar. Stängt om vädret är för dåligt. Information finns på ”Viby by i Sigtuna” på Facebook. Det går självklart bra att ha en picknick i de vackra omgivningarna. Här råder allemansrätten och besökare är välkomna att vandra runt men självklart tar man hänsyn till boende och djur.

 

Österbygård lantbruk och gårdsbutik norr om Sigtuna kan man också träffa djur. Här kan man smaka på närproducerad glass och utanför gårdsbutiken träffar man några av gårdens djur.
De söta kaninerna har fått ett nytt stort hägn, och en liten flock med hönor finns i hönsgården bredvid. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter.
Läs här för öppettider och mer information

Pigga barn med spring i benen? Gör en utflykt till lekvänliga Steninge slottsby. Ett utflyktsmål som passar alla i familjen, även hundar. Här kan man lätt spendera en hel dag.
Slottet är privat men den stora slottsparken har öppet dagtid och här finns mycket att upptäcka. Labyrinten på båda sidorna om gången mot slottet är rolig att springa i och den märkliga Sfinxallén är värd att söka upp.
För mindre barn och lugnare lek finns Lilla Steninge, den alldeles nya lekparken inspirerad av Steninges rika historia. Lekplatsen växer fram i etapper och just nu finns en rutschkana i form av områdets klockstapel, ett växthus i miniatyr, ett fint litet kafé samt en sandlåda. Man hittar den vid Stenladan och vid sidan om finns även en lekplats för de lite äldre barnen.

När det blir dags att äta serveras vällagad lunch & brunch (på helgerna), goda drycker, hembakade bakverk, bullar och bröd i restaurangen Steninge Bruk.
Med nyvunnen energi passar det kanske med shopping. Butikerna i Stenladan har ett väl utvalt sortiment och allt är snyggt och trevligt exponerat.

Badväder? Har ni packat badväskan och känner för en stund på stranden kan vi rekommendera närbelägna Steningebadet. Hundar är välkomna på en anvisad del av badplatsen.

 

Pampiga Rosersbergs slott är ett av de tio kungliga slotten. Här finns en härlig slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Ett utflyktsmål perfekt för picknick. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv vid grillplatsen nere vid vattnet. Flera badplatser finns också om det är läge för ett dopp. För de som föredrar att köpa något gott att äta säljer slottets Sommarcafé glass och fika. (Ännu oklart när de öppnar.)

 

Ytterligare ett barnvänligt utflyktsmål är Wenngarn, en magisk plats med 1000 år av historia. Runt det lilla slottet finns massor att uppleva och här händer det något hela tiden.
Barn och hundar brukar trivas och det mesta är tillåtet. Slottet, med ett café och en liten butik planerar att öppna vid midsommar.

I slutet av juni hoppas man inviga en minigolfbana och man satsar också på en lekplats och två nya banor för padel.

Förutom lek i slottsparken kan man med lite större barn utnyttja möjligheten att vandra.
Ett antal fina leder och stigar passerar Wenngarn. En av dem är den 3,5 km långa Wenngarnsstigen. Vill man kan man klättra upp fågeltornet och stigen passerar betesmarker där får och kor bidrar.
Fika brukar vara en väsentlig del av upplevelsen och på Wenngarns Bageri & Café blir man inte besviken. Hit vallfärdar man för att mumsa. Särskilt på helgerna när det serveras sopplunch eller brunch. Lokalen är stor och trivsam med sittplatser både inom och utomhus och barn och hundar brukar finna sig väl till rätta. Senare i sommar öppnar Dammstugan och Slottscaféet där man också kan få något gott att äta.

Magnifika Skokloster slott är även det ett spännande och barnvänligt utflyktsmål. Sommartid är det en upplevelse att komma hit med båt vilket man kan göra från Sigtuna under perioden 2 juli – 15 augusti när Strömma trafikerar sträckan Stockholm – Skokloster. De gör stopp bl. a i Sigtuna. Båtresan från Sigtuna tar en timma. Har man egen båt finns det en gästhamn.
Slottet är ett av Europas främsta barockslott och här får man vara med om en resa tillbaka till en tid som flytt, till adelns lyx och till en vardag som den sett ut under 350 år. För barn ordnas särskilda aktiviteter.
Äta måste man och i Slottscaféet serveras nybakat kaffebröd, smörgåsar och hemlagade luncher. Sitt inomhus i ”Lilla köket” eller utomhus i lindarnas skugga med utsikt över Mälaren.


Badsugen? Det finns flera fina strandbad i Sigtuna så packa ner badkläder, cyklop och handduk. I Sigtuna stad finns Sjudargårdsbadet beläget ca 2 km från stadskärnan och Munkholmsbadet ungefär lika långt från staden men åt andra hållet. Båda är barnvänliga.
I Märsta hittar man Steningebadet och i Rosersberg, inte långt från slottet, finns flera möjligheter till bad.
Föredrar man att bada i pool finns Midgårdsbadet i Märsta med hoppbassäng och pooler inne och ute. STÄNGT t s v

 

Har ni testat wakeboard? På Cable Park i Halmsjön nära Arlanda samsas både nybörjare och proffs. En kabelpark är en park/idrottsanläggning för vattensport. I stället för att åka efter en båt åker man här med en eldriven linbana (som en skidlift). Hur kul som helst – och definitivt klimatsmart! 
Åldersgränsen är 10 år. Man måste kunna simma och mycket god vattenvana är viktigt.
Åkare t.o.m. 16 år måste ha målsman på plats.
Förutom wakebord kan man testa SUP - surfbrädor där man står upp paddlar. Man kan även roa sig på land. Här finns en stor beachvolleybana, en trampolin och en boulebana.
Kabelbaren serverar dryck, glass och lättare måltider som sallader och korv.


Är ni en cykelfamilj som gillar mountainbike? Då har ni kommit rätt. Sigtuna har tagit upp kampen om att bli Sveriges främsta, mest tillgängliga och mest hållbara cykeldestination. I och omkring den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar är ambitionen att kunna erbjuda cykling som passar alla. I den första fasen har man anlagt en XCO-bana, en Olympisk Cross Countrybana, en flowtrail som är en böljande väg med kurvor och gupp som kan åkas av alla som behärskar en cykel och en skills-area som är ett övningsområde för att utveckla sina förmågor på cykel.
Redan nu är det full fart på cykellederna i Hällsboskogen.