Tillsammans med barnen - En dag på landet!  

Packa fikakorg, solhatt och badkläder och hitta era favoriter bland de lantliga upplevelserna runt Sigtuna. Låt barnen vara med och bestämma utflyktsmål.  

Riktig ”på landetkänsla” får man i torparbyn Viby by. Gör en tidsresa och få en bild av hur det såg ut på en gård för 200 år sedan. I klungor längs med den smala byvägen ligger de röda husen med sina vasstak. Får och getter betar fridfullt och någonstans hörs tuppen gala och hönorna kackla. 
Ingen skulle bli förvånad om gubben Pettsson och katten Findus plötsligt dök upp. 
Viby by ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad men det går att köra bil ända fram.  
En picknick i de vackra omgivningarna blir en härlig upplevelse. Här råder allemansrätten och besökare är välkomna att vandra runt men självklart tar man hänsyn till boende och djur. Lördagar och söndagar under sommaren finns en utomhusservering med kaffe, bullar och smörgåsar. Stängt om vädret är dåligt.

Fotograf Nathalie Constantin

 

 
På Österbygård lantbruk och gårdsbutik norr om Sigtuna kan man också träffa djur. Här kan man äta närproducerad glass och utanför butiken får man träffa några av gårdens djur.  
De söta kaninerna har fått ett nytt stort hägn och en liten flock med hönor hittar man i hönsgården bredvid. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter. 
Läs här för öppettider och mer information. 

 

Ett annat barnvänligt utflyktsmål är Wenngarnen magisk plats med 1000 år av historia. Runt det lilla slottet finns mycket att uppleva och här händer det något hela tiden. Barn och hundar brukar trivas eftersom det mesta är tillåtet. Slottet, med ett café och en liten butik, planerar att öppna vid midsommar. I slutet av juni hoppas man inviga en minigolfbana och man satsar också på en lekplats och två nya banor för padel.  
Med lite större barn kan man utnyttja möjligheten att vandra. Ett antal fina leder och stigar passerar Wenngarn. En av dem är den 3,5 km långa Wenngarnsstigen. Vill man kan man klättra upp fågeltornet och stigen passerar betesmarker där får och kor bidrar till den lantliga upplevelsen. 
Fika brukar vara en väsentlig del av upplevelsen och på Wenngarns Bageri & Café blir man inte besviken. Hit vallfärdar man för att mumsa. Särskilt på helgerna när det serveras sopplunch eller brunch. Lokalen är stor och trivsam med sittplatser både inom och utomhus och barn och hundar brukar finna sig väl till rätta.  
Senare i sommar öppnar Dammstugan och Slottscaféet där man också kan få något gott att äta. 

En lagom utflykt kan man göra till det romantiska lilla slottet Skånelaholm. Slottet ligger naturskönt vid sjön Fysingen i Rosersberg. Här kan man leka och ha picknick i slottsparken och med samma öppettider som slottet finns ett litet kafé ochen slottsbutik. I kaféet finns kaffe, smörgåsar, kakor och bullar.  
Barnverkstaden, med hemslöjdsaktiviteter för barn i alla åldrar, planerar att ha verksamhet i sommar. 

 

 

På landet ligger också pampiga Rosersbergs slott, ett av de tio kungliga slotten. Slottet är öppet för guidade visningar. Planera för en heldag. Här finns en härlig slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Ett utflyktsmål perfekt för lek, bad och picknick. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv vid grillplatsen nere vid vattnet. Flera badplatser finns också om det är läge för ett dopp. För de som föredrar att köpa något gott att äta säljer slottets Sommarcafé glass och fika. Såväl tvåbenta som fyrbenta gäster hälsas välkomna och tuggben finns att köpa. De erbjuder även take away om ni önskar ta med er och fika under en promenad i parken. 

 

Vid vägs ände, väl värt ett besök, ligger det magnifika Skokloster slott.  Även det ett spännande och barnvänligt utflyktsmål. Sommartid är det en upplevelse att komma hit med båt. Under perioden 2 juli – 15 augusti trafikerar Strömma sträckan Stockholm – Skokloster med ett stopp bl. a i Sigtuna. Båtresan från Sigtuna till Skokloster tar en timma. Har man egen båt finns det en gästhamn.  
Väl framme kan man välja om man vill leka och strosa i slottsparken eller utforska slottet inifrån. För barn ordnas särskilda aktiviteter. Slottet är ett av Europas främsta barockslott och här får man vara med om en resa tillbaka till en tid som flytt, till adelns lyx och till en vardag som den sett ut under 350 år.  
Äta måste man och har man inte picknick med sig kan man äta eller fika i Slottscaféet. Caféet serverar nybakat kaffebröd, smörgåsar och hemlagade luncher.