Höst ute

Här hittar du våra bästa tips på vad du kan göra i Sigtuna – härliga upplevelser ute i naturen.  

Ute 
Sigtunas rika historia har lämnat många spår runtom i staden. På museets hemsidafinns information om hur du kan upptäcka Sigtunas historiska hus, ruiner, runstenar, miljöer och konst på egen hand. Nyfikna på att lära er ännu mer?Boka en stadsvandring med guide!  

 

Gör en vandring i runornas Sigtuna. 15 runstenar ingår i vandringen, 12 i Sigtunas stadskärna och 3 vid Garnsviken öster om staden. 

Att hitta stenarna och tyda runorna är ett riktigt äventyr som för er långt, långt tillbaka i tiden. Vill ni göra en kortare barn- och familjevänlig runvandring, så kallad runstensjakt, ladda ned broschyren här 

 
I Sigtunas närhet finns inte mindre än fem fina och mycket olika slott. Gör det till en dagsutflykt att utforska något eller några av dessa och deras natursköna omgivningar. Möjlighet till närbelägen fika eller lunch finns på några av dem men annars funkar det fint med medhavd matsäck

 

 

Att vandra är ett härligt sätt att både röra på sig och att uppleva naturenHos oss kan ni t ex välja om ni vill vandra i trollskog, förbi historiska platser, utmed Mälaren eller i öppna ängslandskapAlla våra naturreservat välkomnar besökare. I fem av dem har vandringsleder märkts upp. Med tydligt skyltade stigar, kartskyltar längs med stigen, vägvisare och kilometeruppgifter är det lätt att ge sig ut iPå flera platser finns grillplatser, bänkar och rastbord.  
 
Sigtuna Bike Arenas nya XCO- banan är ungefär fem kilometer lång och grundbanan är en lättåkt trekilometersbana på stenmjöl. Ambitionen är att kunna erbjuda cykling som passar alla, från barn och ungdomar, familjer och motionärer till proffs. Den mer avancerade cyklisten kan välja partier längs grundbanan som är betydligt mer utmanande. Dessutom finns ett segment på ungefär två kilometer som är för erfarna åkare. Här finns bland annat byggda hopp, broar, rock garden (Stenkistor) och skarpa kurvor. 

 

Med start vid Sigtuna Fritidscenter finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Det gäller att ta sig runt skogsbanan på så få kast som möjligt. Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare.  

 

Med mindre barn kan utforskandet av en ny lekplats vara hur härligt som helst. På Borgmästarängen i Sigtuna stad finns en fin lekplats med bland annat studs och gungor.  
I Steninge slottsby välkomnar Lilla Steninge, en lekpark inspirerad av Steninges rika historia. Här åker man rutschkana i en miniatyr av klockstapeln och leker i det lilla kaféet och i växthuset.