Sigtuna har ett rikt och levande kulturliv.

Sigtuna har ett rikt och levande kulturliv och ett av företagen som på ett härligt sätt bidrar till kultur med kvalitet är Sigtuna Scen & Teater. För att få reda på mer om företaget och vad de har på gång har vi ställt några frågor till Krister Persson, kulturälskande och engagerad ägare till företaget.  

 

Berätta om Sigtuna scen och teater 

Sigtuna Scen & Teater är en arrangör och producent av konserter och scenkonstevenemang. Vår huvudsakliga inriktning är evenemang med ett tydligt helhetskoncept eller tema som ska hålla en hög konstnärlig kvalité. 

Vi har även konsultuppdrag från andra företag och organisationer, håller föredrag och agerar konferencier och moderator vid externa evenemang. 

Kulturen har en central betydelse för besöksnäringen och en av våra starkaste drivkrafter är att genom vår verksamhet utveckla besöksnäringen i Sigtuna kommun och Mälardalen som helhet. 

I mars 2020 nominerades Sigtuna Scen & Teater som en av tre kandidater till årets besöksnäringsföretag av Sigtuna kommun och Destination Sigtuna. 

Hur och när startades företaget? 

Sigtuna Scen & Teater bildades den 4 oktober 2018 av Krister Persson som även driver och äger företaget.  

Vi har vårt kontor i Betongfabrikens företagscenter ute på Venngarn. 

 

Vilken är er framtidsvision? 

När det gäller framtiden för de publika evenemangen gäller det att ha en någorlunda realistisk vision. Publiken har inte återvänt till salongerna efter pandemin i den utsträckning som branschen trott. En omvärld som i hög utsträckning präglas av kriget i Ukraina och en begynnande lågkonjunktur gör också att vi som konsumenter blir noggrannare när det gäller att välja på vad vi vill spendera våra pengar. 

Med den bakgrunden blir det ännu viktigare att vi som arrangör även i fortsättningen kan erbjuda attraktiva kulturupplevelser som får människor att känna glädje, engagemang och eftertanke i en tid som annars kan kännas svår och tung.  

Vilka evenemang har ni på gång? 

Närmast kommer vår grundare Krister Persson att vara konferencier på en julshow i grannkommunen Knivsta den 10 dec men för Destination Sigtuna kan vi nu avslöja en nyhet som ligger oss varmt om hjärtat. Vi har nyligen tecknat ett avtal med Sigtuna kommuns äldre- och omsorgsförvaltning som innebär att vi kommer att ge alla fyra äldreboendena i kommunen möjlighet till varsin julkonsert.  

Under december månad kommer Ärlinghem, Arhem, Hemskogen och Ymer att få njuta av ljuv julmusik med jazzsångerskan Camilla Enskär som gett ut flera skivor och artisten Kristina Gissler som uppträtt med bl.a Tommy Körberg och Eva Rydberg. Vi är väldigt glada och stolta att vi på detta sätt kan sprida glädje och värme i en tid som annars ibland kan kännas ensam för våra äldre kommuninvånare. 

Sedan firar vi Tage Danielssons födelsedag med en konsert den 5 februari på Kulturumteatern med Tina Ahlin och Sigtuna Sångensemble. Tina Ahlin har skrivit ny musik till Tage Danielssons texter och det här blir andra gången den här konserten framförs med kör (Den första var i Tage Danielssons födelsestad Linköping) 

Helt enkelt ett unikt födelsedagsfirande ni inte vill missa. 

 

Har ni någon drömuppsättning? 

Vi har ju förmånen att få jobba med det vi älskar och brinner för så alla projekt är egentligen drömprojekt. Men innan vi hittar finansiärer till de stora drömmarna så är det lite mer realistiskt att vi inom en hyfsat snar framtid kanske ska kunna få en etablerad internationell artist med stjärnstatus att besöka vår underbara historiska miljö i Sigtuna. Det skulle verkligen lyfta besöksnäringen i destinationen till nya höjder.