Sigtunastiftelsen på bioduken – Bränn alla mina brev 

Filmatiseringen av den hyllade romanen är äntligen här. Bränn alla mina brev av Alex Schulman är en verklighetsbaserad roman byggd kring historien om Alex mormor Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz. 

 

Efter ett gräl med sin fru inser Alex Schulman att han måste ta itu med sin vrede. En ilska som gått i arv i generationer. Släktens alla konflikter och vendettor tycks börja hos en och samma person: morfar Sven Stolpe. Det är en berättelse om häftig passion, stor kärlek och en långlivad, mörk vrede.  
Den har tre tidsperspektiv, spänner över två generationer och baseras på en hemlighet.  

 

Sigtunastiftelsen har en central roll i handlingen och filmen är till stor del inspelad här.  
Strax före midsommar 1932 träffas Olof Lagercrantz, 21, Karin Stolpe, 25, och Sven Stolpe, 27 på Stiftelsen. Här finns ett gästhem och det är en intellektuell mötesplats med kristen profil.  
Man anordnar konferenser och symposier och hit kommer författare för att bo och arbeta. Sven Stolpe är där som föreläsare, många vill höra författaren som ett par år tidigare slog igenom med succéromanen ”I dödens väntrum”. Olof Lagercrantz är där som student. Tycke uppstår mellan Olof Lagercrantz och Karin Stolpe. De utväxlar menande ögonkast, han gör sig ärende till rum där hon befinner sig och en kärlekshistoria utvecklar sig.  
Av boken framgår att paret Stolpes äktenskap är olyckligt; hon har försökt göra sig fri men fruktar makens aggressivitet och våldstendenser. 

I Bränn alla mina brev får vi följa Karin och Sven Stolpe och den korta affär Karin hade med Olof Lagercrantz och som sedan skapade svallvågor över årtionden. 

 
Asta Kamma August spelar huvudrollen som Karin Stolpe med Gustav Lindh och Bill Skarsgård som Olof Lagercrantz respektive Sven Stolpe. Marika Lindström och Sten Ljunggren spelar Karin och Sven på 1980-talet. Björn Runge står för regin och filmmusiken är skapad av Jacob Mühlrad. 

 

Filmen hade biopremiär den 23 september.