”Ställ inte in – planera om”  

Intervju med Weronica Widinghoff som gifte sig en måndag i december mitt under rådande pandemi och med strikta restriktioner.   

 

Det var i somras, under en romantisk sommarkväll, som Weronica och Jonas bestämde sig för att 2020 skulle bli året då de äntligen gjorde slag i saken och gifte sig. Den minst sagt omtumlande coronavåren hade övergått i en hoppfull sommar och paret tänkte som många andra att smittan skulle fortsätta att minska även efter sommaren. Bröllopsdatum sattes till den 21 december 2020, samma datum som paret träffades några år tidigare. Aldrig hade de kunnat föreställa sig att viruset skulle gå in i en andra våg och hur restriktionerna skulle påverka deras bröllopsplaner.

Fotograf: Rikard Wicklund

Pandemin har bidragit till att många blivande brudpar antingen valt att flytta fram sina bröllop eller helt ställa in dem. Men måste man verkligen det? Går det att skapa ett drömbröllop och gifta sig på ett covidsäkert sätt utan att göra avkall på myndigheternas restriktioner? Och om man bestämmer sig för att gifta sig - vad behöver man tänka på? Vi pratar med Weronica Widinghoff som gifte sig i december 2020.

För att få ner antalet gäster och kunna följa restriktionerna som rådde i somras om att inte vara fler än 50 personer vid allmänna sammankomster, bjöd det blivande brudparet bara in sin närmaste familj till vigselakten. Vännerna fick i stället en inbjudan till bröllopsfesten som skulle hållas på nyårsafton på Båthuset nere i hamnen i Sigtuna.


- Vi bestämde att vigseln skulle ske i Mariakyrkan i Sigtuna stad. Kyrkan rymmer 400 personer och med tanke på pandemin kändes det tryggt att välja en stor kyrka, speciellt med tanke på att våra föräldrar och flera andra familjemedlemmar tillhör riskgruppen äldre, säger Weronica.

I november förändrades dock restriktionerna och antalet personer som fick vistas tillsammans på samma plats utanför hemmet gick från 50 till 8.
- Först kändes det väldigt ledsamt med de striktare restriktionerna och vi visste inte hur vi skulle göra. Men det viktigaste för oss var vår vigsel och vi fick helt enkelt tänka om kring hur vi skulle kunna gifta oss och ändå låta vår familj vara med, fortsätter Weronica.

Paret har tillsammans sex barn och det var en självklarhet att alla barn skulle få vara med vid vigseln. Men de nya restriktionerna om 8 personer även inkluderade präst & övrig personal i kyrkan så det var inte längre möjligt att gifta sig i kyrkan. Paret tvingades därför att fundera på andra alternativ.
- Jag jobbar på Hotell Kristina och älskar min arbetsplats, så den självklara frågan blev om vi skulle kunna hålla vigseln där i stället, säger Weronica.

 

Hotell Kristina har sedan pandemin bröt ut hela tiden arbetat med att skapa förutsättningar för säkra fester, möten och övernattningar så att ordna en coronasäker vigsel var inget problem. Hotellet hade julstängt men öppnade upp för Weronica och Jonas och måndagen den 21 december vigdes brudparet i Green Room, ett växthus placerat på Hotell Kristinas vackra innergård och med utsikt över Mälaren.
- Det blev en borglig vigsel med vigselförrättaren Rolf Jangbratt som gjorde vår vigsel magisk! säger Weronica.

För att ändå kunna fira bröllopet tillsammans med sina nära och kära bjöd brudparet in gästerna att bevittna vigseln online.

- I enlighet med restriktionerna och för att hålla avstånd, lämnade vi dagen innan vigseln en presentpåse utanför våra gästers dörrar. Påsen var fylld med praliner med smak av vår bröllopstårta, bubbel, såpbubblor och vårt vigselprogram.

 

Även om Weronica och Jonas såklart helst hade velat gifta sig tillsammans med hela familjen och alla vänner är de så tacksamma för att det gick att genomföra vigseln i december.
- Det var redan ett speciellt och utvalt datum för oss men att vi fick planera om det så många gånger och att det slutligen blev en livesänd vigsel på Hotell Kristina i Green Room, gör vår bröllopsdag alldeles extra speciell både för oss och våra gäster, säger Weronica.

 

Fotograf: Rikard Wicklund

Weronicas bästa tips till andra blivande brudpar som funderar på om det går att gifta sig nu under pandemin är att planera noga.

- Ställ inte in utan planera om. Kärleken är er och kanske går att gifta sig utomhus i stället? Planera om festen! Det finns oerhört många alternativa festplatser. Ta hjälp av en bröllopskoordinator, det finns massor av kompetenta personer som bara väntar på att få hjälpa till att planera ert drömbröllop.

På frågan om Weronicas favoritplats för romantik i Sigtuna svarar hon att det finns många vackra platser i Sigtuna och strandpromenaden och ruinerna tillhör hennes favoriter. Under Destination Sigtunas Love-kampanj finns ett stort urval av romantiska platser att gifta sig på och bli förälskad i. Besök LOVE Sigtuna för mer information.