Sigtuna välkomnar Europas ministrar 

I januari 2023 trädde Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd i kraft. Det innebär att den svenska regeringen ska stå värd för ett stort antal möten och de flesta sker hos oss i Sigtuna på Scandinavian XPO.

Regeringskansliet har hyrt anläggningen i ett halvår och förberedelserna är i full gång. Det är enligt Regeringskansliet över 100 möten som ska genomföras under våren.  

Vi jobbar tillsammans i olika grupperingar och Regeringskansliet har själv tillsatt ett stort och kompetent sekretariat så vår roll nu är att ”bara vara anläggning”. Det är så klart ett otroligt stort uppdrag vi landat som genererar affärer även för flera partners exempelvis Quality Arlanda XPO som får de flesta hotellrummen av oss, säger Anna Bauer, vd för Scandinavian XPO. 

 


Scandinavian XPO är den nya internationella mötes- och eventarenan med kapacitatet för över 8 500 personer i tre mässhallar. Perfekt för evenemang, mässor, möten och konferenser, omsorgsfullt planerad för både besökare, utställare och arrangörer. Med fem minuter till flygterminalerna på Arlanda är läget utmärkt för internationella möten och evenemang. 

Under den korta tid de har varit i gång har de hunnit genomföra flera viktiga möten med hög säkerhet. Det hörde inte till strategin initialt men Anna upplever att de har en fördel med placering utanför Stockholm med endast ett par minuter från Arlandas terminaler. Innerstaden behöver inte spärras av på grund av säkerhetsskäl samtidigt som det bidrar till bättre närvaro.  

Att ha testat verksamheten i skarpt läge är så klart en stor trygghet inför det kommande halvåret. Efter att i december 2021 ha hyrt ut anläggningen till Utrikesdepartementet, som stod värd för OSSE-mötet där 57 utrikesministrar och både USA och Rysslands utrikesministrar deltog, vet man att man kan leverera. Det vi med säkerhet kan säga är att det inte blir någon mjukstart på det nya året. Alla inblandade är garanterat på tå inför ett sådant prestigefullt uppdrag.