Helgfrukost i Sigtuna

Talesättet lyder att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare.

Ordet frukost användes redan i fornsvenskan (frokoster) och kommer ursprungligen från det lågtyska ordet vrokost. Idag säger vi frukost om dagens första mål men från början användes ordet mer generellt för att beskriva en måltid på förmiddagen eller lunchen. På danska lever den gamla betydelsen kvar och en dansk frokost motsvarar en svensk lunch. Även många som talar finlandssvenska använder ordet frukost i den betydelsen. En senare frukost brukar kallas brunch. Ordet är en sammandragning av de engelska orden breakfast och lunch och är ett mellanting mellan frukost och lunch. Den försvenskade varianten är frunch, eller, ibland, frukostlunch.

Varför inte göra slag i talesättet och unna dig en riktig kungafrukost? I Sigtuna finns det gott om härliga platser att njuta av både frukost och brunch.

 

Wenngarns Bageri

Wenngarns Bageri står för det traditionella hantverket med allt vad det innebär vad det gäller bageri & kök. Njut av en dignande frukostbuffé med extra allt i det mysiga ombyggda stallet.

Söndag Frukostbuffé 8:00-12:00

https://www.wenngarnbageri.se/

 

Sigtuna Stadshotell

Hotellfrukost på det lilla femstjärniga Stadshotellet i Sigtuna är precis så exklusivt och lyxigt som du kan tänka dig! Sigtuna Stadshotell är uppskattat och kritikerrosat – mycket tack vare sin prisbelönta restaurang som har en plats i den prestigefyllda White Guide 2019. 

Hotellfrukosten serveras tisdag- fredag kl 7.00-9.30, lördag - söndag kl 08.00-10.30, 195 kr/person.

https://www.sigtunastadshotell.se/restaurang/

 

Bistro Café Valvet

På Bistro & Café Valvet står råvaran i centrum. Den klassiska brunchen erbjuder något för alla, oavsett om du gillar vegetariskt, fisk, kött eller fågel. Självklart finns även en våffelbuffé.

Brunchen serveras mellan kl 11-16

https://www.bistrocafevalvet.se/

 

 

 

 

 

Strandvillan

Strandvillans unika läge, erbjuder första parkett vid Sigtunas vackra strandpromenad. Starta helgen med en klassisk smörgås och en kopp kaffe.

Öppettider: Lör-Sön 09:00 - 20:00

https://www.strandvillans.se/

 

Steninge Bruk

På Steninge finns en av Sveriges största inomhus grill. Här serveras en stor och varierad brunch i bufféformat, där gästerna blir serverade direkt från grillen.

Här serveras alltid nybakat bröd, stor variation av sallader, kallskuret och ett dignade dessertbord som man själva bakar (förutom det glutenfria).

Öppettider, helger 11:00-16:00

https://www.steningebruk.se/brunch

 

Tant Brun

Tant Bruns Kaffestuga är ett av Sveriges äldsta caféer och ligger i ett av de äldsta husen i Sigtuna stad. Här finns underbara bakverk och smörgåsar. Välkomna till en unik miljö och med bordservering på klassiskt vis.

Öppettider på helger: från kl 10:00