Kulinariskt hantverk

I Sigtuna finns ett spännande utbud av hantverkstillverkade delikatesser. Allt från småskaligt gindestilleri, till hållbar gårdsbutik och delikat choklad.

Kom och låt dig smaka.

First Gin 

Ambitionen är att First Gin, från kanske Sveriges minsta bränneri, ska vara en riktigt bra, småskalig, hållbar gin till ett schysst pris. Hela tillverkningen är hantverksmässigt utförd och all produktion sker i den forna Brännvinsstugan på Wenngarn i Sigtuna. Uteslutande svenska leverantörer som alla är ekologiskt certifierade är en självklarhet. Det ligger mycket arbete bakom att få till den rätta smaken och receptet med en kryddig smak med inslag av gröna äpplen, enbär, rosmarin och citronskal tog flera månader att experimentera sig fram till.  
Idag ingår också First Pink Gin med kryddig smak med inslag av enbär, rabarber, rosépeppar och hallon i sortimentet.  

Österby gårdsbutik 
I gårdsbutiken på Österby gård hittar ni ett brett utbud av närproducerat kött och olika delikatesser, både från gården och från andra väl utvalda leverantörer. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling. Ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser ingår i sortimentet.  
Utbudet varierar efter säsong men vi har alltid mycket fint kött att välja på i frysdisken.  

 

Mamsellens Skafferi & Kök 
Mamsellen´s varuutbud riktar sig till den nyfikne och lite kräsna hemmakocken som uppskattar högkvalitativa ingredienser för att skapa en härlig och välkomponerad måltid. Sortimentet består av handgräddat Skedvi Bröd, tunnbröd från Rälta, charkprodukter från Gustafs och Fäviken/Undersåker, ostar från Skärvångens Bymejeri samt riktigt god parmesanost och tillbehör direktimporterade från Italien av Riccardo Rabita. 
Utöver det finns oljor, kryddor, safter och sylter och mycket annat som en hemmakock behöver. 

Augusta Janssons Karamellfabrik Sigtuna 
1893 öppnade Augusta Jansson sin karamellbutik på Linnégatan 67. Som kvinnlig entreprenör hade hon stora ambitioner och hon var noga med kvaliteten, hantverket och servicen. “Min konfektyr skall ligga på silverfat och se ut som vackra fjärilar”, var hennes motto. Många av Augusta Janssons originalrecept används på nytt. Det mesta av de handgjorda varorna tillverkas i företagets chokladbageri i Älvkarleby. I Sigtuna säljs de i egen butik, där skyltningen sker helt i den okrönta karamelldrottningens anda.   

 

Rosersbergs Slottsöl  
Visst är det häftigt och genuint att bli serverad öl som är bryggd i slottets källarvalv?  
Rosersbergs Winter Ale serverades första gången julen år 2014. Ölet bryggdes i köket på slottet och jäste i vinkällaren. Efter godkännande från Hovet och Statens Fastighetsverk började man bygga ett bryggeri i källarvalvet. Bryggeriet finns i en av flyglarna som verkligen bär historiens vingslag från tiden då Karl XIV Johan och hans hustru Desideria spenderade sina somrar på slottet. 
På etiketterna ser man den pampiga slottsbyggnaden.  

Wenngarns Bageri & Brödbod
Krister Johansson är bagaren som verkligen står för det traditionella hantverket vad det gäller bageri och kök. Allt bakas med såväl en gedigen kunskap som med mycket kärlek och väl utvalda äkta råvaror. Ekologiskt mjöl, smör, mjölk och ägg är självklara ingredienser och matbröd, bullar och godsaker utformas och presenteras på ett sätt som får det att vattnas i munnen.

Se film på Eldsjälen och bagaren Krister Johansson från Wenngarns bageri 

 

Se mer av det kulinariska hantverket i Sigtuna