Skaldjur i Sigtuna

SkaldjuR med stort R i Sigtuna

Senhösten är en underbar tid för alla oss skaldjursälskare. Nu går vi in i den period när skaldjuren är som godast. Anledningen är att vattnet behöver vara riktigt kallt för att de ska smaka som allra bäst. En enkel tumregel är att äta skaldjur under månader som innehåller bokstaven R, dvs från september till april.

Skaldjur är både en matlagningsterm och ett samlingsnamn för marina ryggradslösa djur med exoskelett, dvs djur med någon form av hårt yttre skal, som omfattar blötdjur, kräftdjur och tagghudingar. De flesta skaldjuren lever i saltvattenmiljöer, men vissa återfinns enbart i färskvatten, som tex flodkräftor. De flesta av oss förknippar nog skaldjur med vatten men det finns faktiskt även ett fåtal landlevande krabbor som också ingår i skaldjuren. Ett exempel är Cardisoma guanhumi som äts i Karibien.

Vi är många som inte kan få nog av dessa läckerheter och i Sigtuna finns det gott om restauranger som erbjuder skaldjur i världsklass. Njut av dignande skaldjursbuffé, skaldjursweekend eller passa på att testa en walk-in dinner med skaldjurstema.

 

Skaldjursbuffé på Stora Brännbo
Stora Brännbos skaldjursbuffé är verkligen ett måste för alla skaldjursälskare! Ta med familj och vänner och unna er en lyxig skaldjursbuffé med havets alla läckerheter. Njut av kokt färsk hummer, dillkokta havskräftor, gratinerade musslor, färska ostron, insjökräftor, krabbklor, färska räkor och deras egna rökta räkor. Och så klart massor av goda tillbehör som Västerbottenpaj, nybakat bröd, skagenröra, aioli och mycket mer.

https://storabrannbo.se/erbjudanden/skaldjursbuffe/

 

Skaldjursweekend på Rosersbergs slott
På Rosersbergs slotts skaldjursbuffé äter du som en kung, sover som en prins och vaknar upp i ett slott. Skaldjursbuffén inleds med champagne och efter det följer bland annat hummer, ostron, krabba, havskräftor, pajer, sallad, bröd och ostar. Vid incheckningen väntar en korg med godsaker som man antingen tar med den till salongerna eller njuter av på rummet. Sov i slottets sköna sängar och vakna upp till doften av nybryggt kaffe, färskt bröd och annat gott till frukost.

https://www.rosersbergsslott.se/restaurang/skaldjursweekend/

 

Walk-in dinner på Båthuset
Testa något nytt! Kom på walk-in dinner med tema hav. Middagen är ett samarbetet med 32 rum och kök och konceptet går ut på att du äter några av kvällens rätter på Båthuset och andra på 32 rum och kök.  

21/9 Walk-in dinner

https://bathuset.com/mat/

 

 

Fler utsökta restauranger och caféer med skaldjur på menyn

https://sigtunahojden.se/restaurang/middag-i-sigtuna/

 

https://www.bistrocafevalvet.se/index.php/meny

 

https://www.sigtunastadshotell.se/restaurang/

 

https://kitchenandtable.se/sv/arlanda/

 

Wenngarns bageri

Strandvillan

Hotell Kristina

Sigtuna Crepperie