White guide - Sigtuna

White Guide är en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger i bokform, på webbplats och i en app. White Guide utser också Sveriges bästa restauranger på en gala i Stockholm.
I Sigtuna är vi stolta över att finnas representerade i guiden. Vi har med ett kök, ett café och ett hotell.


Ta del av bedömningarna nedan och kom hit och upplev och smaka på Sigtuna.

 

Fransk finess i vacker miljö 

R C Chocolat har placerats i kategorin MÄSTARKLASS i White guide 
Längst bort på den vackra gågatan i Sigtuna öppnar sig ett litet torg. Där ligger den något diskreta ingången till R C Chocolat. Ett café med franska influenser som har riktat in sig på choklad av alla de sorter. Man stoltserar också med en egengjord ekologisk glass som är något utöver det vanliga, krämig och mitt i prick på smaktavlan. Även kaffet görs med stor omsorg och en cappuccino smakar alldeles fantastiskt med en päron/myntapralin eller varför inte en godbit med champagne och hasselnöt. Visst står chokladen i första rummet men här finns även välgjorda bakverk och smörgåsar eller soppor för den lite mer sugna. Interiören är stilren och modern, varmt välkomnande med mjuka textilier och gyllene belysning. R C Chocolat är värt en omväg till denna kulturstad. Passa på att njuta av stadens eget bakverk, sigtunakakan på karlsbaderdeg. 

 

Harmoniskt stadshotell med designklassiker 

1909 Sigtuna Stadshotell har placerats i kategorin EXCEPTIONELL NIVÅ i White guide 
Även om Sigtuna under slutet av 900-talet inte var någon urban metropol ens mätt med medeltida mått, brukar staden ändå benämnas landets äldsta. Och stadshotellet från 1909 brukar därtill tituleras Sveriges minsta femstjärniga designhotell. Med obruten utsikt över Mälaren från restaurangen (och från några av de 26 hotellrummen) är detta en synnerligen harmonisk plats att spendera en eller flera nätter på. Varför inte en romantisk lyxweekend? Eller slå till på ett ”julbord med övernattning”? Den skandinaviska inredningen i ek och öländsk sandsten blandas med designerklassiker från 1930–1950-tal. På rummen ligger morgonrocken och tofflorna och väntar, fint vikta på Dux-sängarna och i garderoben hittas, förutom sedvanliga strykjärn och hårfön, även en vacker skoputsarlåda med allt du behöver för att skina. Badrummet för tankarna till White Star Lines förstaklasshytter på RMS Titanic. Inga isberg i sikte dock, gudskelov. 

 

 

Kasta loss från vardagen 

Båthuset Krog & Bar har placerats i kategorin MYCKET GOD KLASS i White guide. 
Havskänslan infinner sig direkt när vi kliver nerför landgången till Båthuset. Och minsann, skummar det inte lite av vågskvalpet mellan det flytande huset och kajen? Här får man verkligen maximal utdelning av landets tredje största insjö. Utsikten genom de stora fönstren är inget annat än formidabel, oavsett väder eller tid på dygnet. Vi är inte i hamn i Sigtuna, vi är ute på en seglats som kan ta oss vart som helst! Och besättningen, ursäkta personalen, tar hand om oss på ett lågmält trivsamt sätt. Köket fortsätter att utvecklas positivt. Rötterna finns i de lokala råvarorna, främst från Mälardalen, och följer säsongen. Vinlistan har ett imponerande stort utbud av ekologiska viner där man föredömligt anger vilka som är certifierade och inte. Här finns bland annat specialare som en chablis från biodynamikern Pattes Loup som passar lika fint att njuta när Mälaren ligger solskensblank som när mörkret faller på och personalen tänder brasan. Den brungröna kantarellsoppan har utseendet lite emot sig, men är en ovanligt lyckad utveckling av den annars så inställsamma svampsoppan. En skummig, reducerad lökbuljong med behaglig syra serveras med tomater från Karinstorp, små bitar skärbönor och spröda bitar av lövtunn filodeg. En rejäl driva löjrom pryder en hög med potatiskrisp som ligger på en syrlig bakelse av potatis- och picklad lök. I båda fallen bra kombinationer av smaker och texturer. Även gästmixen är lyckad och här finns plats för såväl stiliga vithåriga damer, par, kompisgäng och affärsgäster. 

Läs mer om Sigtuna's restaurang utbud HÄR