White guide - Sigtuna

White Guide är en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger i bokform, på webbplats och i en app. White Guide utser också Sveriges bästa restauranger på en gala i Stockholm.
I Sigtuna är vi stolta över att finnas representerade i guiden. Vi har med ett kök och ett hotell.


Ta del av bedömningarna nedan och kom hit och upplev och smaka på Sigtuna.

 

Harmoniskt stadshotell med designklassiker 

1909 Sigtuna Stadshotell har placerats i kategorin EXCEPTIONELL NIVÅ i White guide 
Även om Sigtuna under slutet av 900-talet inte var någon urban metropol ens mätt med medeltida mått, brukar staden ändå benämnas landets äldsta. Och stadshotellet från 1909 brukar därtill tituleras Sveriges minsta femstjärniga designhotell. Med obruten utsikt över Mälaren från restaurangen (och från några av de 26 hotellrummen) är detta en synnerligen harmonisk plats att spendera en eller flera nätter på. Varför inte en romantisk lyxweekend? Eller slå till på ett ”julbord med övernattning”? Den skandinaviska inredningen i ek och öländsk sandsten blandas med designerklassiker från 1930–1950-tal. På rummen ligger morgonrocken och tofflorna och väntar, fint vikta på Dux-sängarna och i garderoben hittas, förutom sedvanliga strykjärn och hårfön, även en vacker skoputsarlåda med allt du behöver för att skina. Badrummet för tankarna till White Star Lines förstaklasshytter på RMS Titanic. Inga isberg i sikte dock, gudskelov. 

 

 

Kasta loss från vardagen 

Båthuset Krog & Bar har placerats i kategorin MYCKET GOD KLASS i White guide. 
Havskänslan infinner sig direkt när vi kliver nerför landgången till Båthuset. Och minsann, skummar det inte lite av vågskvalpet mellan det flytande huset och kajen? Här får man verkligen maximal utdelning av landets tredje största insjö. Utsikten genom de stora fönstren är inget annat än formidabel, oavsett väder eller tid på dygnet. Vi är inte i hamn i Sigtuna, vi är ute på en seglats som kan ta oss vart som helst! Och besättningen, ursäkta personalen, tar hand om oss på ett lågmält trivsamt sätt. Köket fortsätter att utvecklas positivt. Rötterna finns i de lokala råvarorna, främst från Mälardalen, och följer säsongen. Vinlistan har ett imponerande stort utbud av ekologiska viner där man föredömligt anger vilka som är certifierade och inte. Här finns bland annat specialare som en chablis från biodynamikern Pattes Loup som passar lika fint att njuta när Mälaren ligger solskensblank som när mörkret faller på och personalen tänder brasan. Den brungröna kantarellsoppan har utseendet lite emot sig, men är en ovanligt lyckad utveckling av den annars så inställsamma svampsoppan. En skummig, reducerad lökbuljong med behaglig syra serveras med tomater från Karinstorp, små bitar skärbönor och spröda bitar av lövtunn filodeg. En rejäl driva löjrom pryder en hög med potatiskrisp som ligger på en syrlig bakelse av potatis- och picklad lök. I båda fallen bra kombinationer av smaker och texturer. Även gästmixen är lyckad och här finns plats för såväl stiliga vithåriga damer, par, kompisgäng och affärsgäster.