Bland rosor & ruiner - sommarkänsla i Sigtuna stad 

Sigtuna är en underbar sommarstad och inte större än att man får anstränga sig för att komma vilse. Strosa runt, spontanfika på charmiga caféer, njut av en glass i hamnen eller på något café.

 
Med hjälp av promenadkartan får ni en snabb överblick av våra sevärdheter.

Vi stoltserar med att vara Sveriges första stad och vår historia är rik och intressant. Passa på att lära er mer. Boka in en stadsvandring. Guiden från Sigtuna Museum & Art berättar om Sigtunas historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid.

 
Sigtuna museum är ansvariga för flera av våra sevärdheter. Passa på att titta på vår kanske mest kända byggnad tillika Sveriges minsta, vårt lilla rådhusÖppet 1 juli – 31 augusti kl. 12 – 16.
Det gamla borgarhemmet Lundströmska gården på Stora gatan är också värt att titta in i. Du kan boka en visning här. Missa inte den lilla trädgården på baksidan av huset. Den är tillgänglig även om inte huset är öppet.  

Föredrar ni att upptäcka på egen hand vill vi tipsa om att göra en runstensvandring. Ladda ner eller hämta broschyren och följ med på en vandring i runornas Sigtuna. 
Våra tre kyrkoruiner är också värda att titta närmare på. I två av dem går det bra att gå in. 
 
Sommar och ledighet brukar förgyllas av utforskande av fik och matställen och njuta av uteserveringar då vädret tillåter. Så klart måste man prioritera en god lunch eller smarrig fika på något av alla våra mysiga caféer och restauranger. Hinner det bli middagsdags finns ett bra utbud av restauranger. Hela det kulinariska utbudet i Sigtuna hittar ni här.

 

Passa också på att bekanta er med Sigtunas unika shopping. I våra små personliga butiker hittar man lite av varje. Snygga kläder och skor, heminredning, presenter, sportartiklar är bara en del av vad man kan hitta. 

Ett annat sätt att upptäcka Sigtuna är att utmana varandra på äventyrsgolf. Banan utgår från Sigtunas historia och man spelar förbi runstenar, en tre meter lång vikingabåt, olika byggnader och historiska platser. Den är vackert belägen vid Strandpromenaden och efteråt sitter det säkert fint med en glass, fika eller lunch.   

 

Plötsligt sugen på ett snabbt dopp? Bryggorna längs med Strandpromenaden har badstegar. Följer man promenaden mot kvarteret Malmen finns där annars en mycket liten men naturskön badplats   

På anrika Sigtunastiftelsen förs tankarna till Italien. Den unika arkitekturen med sin speciella atmosfär måste upplevas. Här finns ett lugn som sitter i väggarna. Slå er ner i Rosengården, ta något att dricka och andas in friden blandad med rosornas doft.  

Små omvägar, stora upplevelser. Gör ett besök i den gamla torparbyn Viby. Här har tiden stått stilla och man får en bild av hur människor levde för ca 200 år sedan. Fridfullt betande djur bidrar till känslan.