Kom och lek bland ruiner & runstenar!

Visst kan det vara spännande med historia?! I Sigtuna kan man bland annat utforska ruiner, runstenar och smala gränder med fina små hus.

Går ni runt på egen hand – ta hjälp av broschyren upptäckarpromenad Den går även att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån. Sigtuna är faktiskt världens runstens-tätaste plats. Broschyren Runornas hemligheter tar er med på en barn- och familjevänlig runvandring. Även den går att hämta på Sigtuna museum och i turistbyrån i Drakegården.  

 
I sommar får vi en ny bana för äventyrsgolf. Har ni vandrat runt i stan kommer ni att känna igen flera av hindren som är inspirerade av våra sevärdheter. Banan hittar ni vid vackra Strandpromenaden, nära barn- och hundvänliga Café Strandvillan. Yngre syskon kanske hellre tittar på fåglarna vid sjön eller föredrar att utforska stenlabyrinten lite längre fram på promenaden.

  
För barnen vill vi också rekommendera vår fina lekplats. Den hittar man alldeles i närheten av äventyrsgolfen på Borgmästarängen i centrala staden. Gungor och studs utlovas. 

 

Med kurr i magen behöver man ibland snabbt hitta något att äta. Barnvänliga ställen är t.ex. Café Strandvillan och Farbror Blå vid Stora torget. Våfflan Hamnkrog & Bar vid båthamnen är mysigt men kan kräva lite mer barnpassning. Café ValvetCicciotto, och Kopparkitteln har alla bra uteserveringar.  
Mysiga caféer som Tant Bruns kaffestuga är en upplevelse för alla i familjen 


Är vädret härligt kan man köpa med sig fika från t.ex. Kristers Hantverksbageri & Kafe och hitta sin perfekta picknickplats. Kanske hamnar ni under äppelträden i Drakegårdens trädgård. Barn brukar tycka om den lilla musikpaviljongen där man kan leka teater om andan faller på.  

Har ni energi kvar att fortsätta att utforska vår historia - gör ett besök på Sigtuna museum. Det ligger mitt i staden på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I sommar satsar man på Drop-in-ateljé i trädgården för alla åldrar. Ett roligt sätt att kreativt omsätta allt ni sett och upplevt under dagen. 

Missa heller inte att kika in i Lundströmska gården som är en del av Sigtuna museum. I huset bedrev familjen Lundström en godtköpshandel; en slags billighetsaffär där man kunde hitta det mesta. I den vackra trädgården bakom huset är man välkommen att leka gammaldags lekar eller bara slå sig ned en stund och vila.