Tips för bara vi två

Det finns mycket roligt och spännande att göra i Sigtuna i sommar men var ska man börja? Upptäck det unika för Sigtuna stad - spåren av vår tusenåriga historia och den mysiga stadskärnan. Ruiner och runstenar, Sveriges minsta rådhus, smala gränder, unika butiker och många bra ställen att fika eller äta. Beroende på hur lång tid du har till förfogande kan det vara smart att plocka russinen ur kakan. 


Ta del av våra bästa tips när du har 4, 8 eller 24 timmar på dig att upptäcka vår destination. 

 4 timmar i Sigtuna

 

  • Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna. Njut av fågelkvitter och trädens sus och vandra den del av Ingegerdsleden som passerar genom Sigtuna med start vid Rosersbergs Slott och slutar i Sigtuna stad alt Sigtuna stad till Odensala. Kombinera med en after-walk, middag och övernattning. 

 

  • Badsugen? Det finns många fina badplatser längs med Sigtunas 6 mil långa kuststräcka, så packa ner badkläder, cyklop och handduk och ta en simtur i Mälarens glittrande vatten.  
  • Gillar ni att cykla? Upptäck Sigtuna på två hjul! Vad kan väl vara mysigare än att trampa fram i runt Sigtuna Bike Arena tillsammans med den du håller kär?   
  • För våra båtburna gäster finns gästbryggan, bekvämt placerad mitt i stan. Njut av Sigtunas rika shopping och kulturliv innan ni tar en glass eller ett glas utmed någon av stadens mysiga glassbarer, caféer och restauranger. 
  • Boka in en guidad vandring i Sveriges första stad och lär dig mer om vår spännande historia. Guiden från Sigtuna Museum & Art berättar om Sigtunas historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid.    
  • Sigtuna har varit en handelsplats i över tusen år. Här finns allt från taxfree-butiker till lokalt konsthantverk. Upptäck Stora gatans unika butiker, internationell shopping på Arlanda Sky City, Stenladans genuina utbud i Steninge slottsby, trendsäkra Märsta centrum och närproducerade delikatesser i gårdsbutikerna.  

 

 8 timmar i Sigtuna

Har ni ytterligare 4 timmar att avvara?… Toppen! Då föreslår vi att ni besöker ett slott. 

I området runt Sigtuna finns inte mindre en fem slott att upptäcka: Skoklosters slott, Skånelaholms slott, Steninge slott med Steninge slottsby, Wenngarns slott och Rosersbergs slott, som är ett av rikets tio kungliga slott. Slotten har alla en unik historisk atmosfär, vilket gör dem till uppskattade utflyktsmål för både historiefantaster och för dem som vill uppleva en skön dag i det vackra landskapet. Packa picknickkorgen eller köp med lunch från något av destinationers alla caféer, bagerier eller restauranger. 
 

Läs mer om Sigtuna fem slott HÄR 

24 timmar i Sigtuna

Lyckos er! På 24 timmar hinner ni vandra längs Ingegerdsleden. Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala Domkyrka och slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Den del av Ingegerdsleden som passerar genom Sigtuna börjar vid Rosersbergs Slott och slutar i Sigtuna stad. Sätt guldkant på vandringen och kombinera med en after-walk, middag och övernattning. 

Läs mer om vandringslederna i Sigtuna HÄR