Tips för barnfamiljer

Det finns mycket roligt och spännande att göra i Sigtuna i sommar men var ska man börja? Upptäck det unika för Sigtuna stad - spåren av vår tusenåriga historia och den mysiga stadskärnan. Ruiner och runstenar, Sveriges minsta rådhus, smala gränder, unika butiker och många bra ställen att fika eller äta. Beroende på hur lång tid du har till förfogande kan det vara smart att plocka russinen ur kakan. 
Ta del av våra bästa tips när du har 4, 8 eller 24 timmar på dig att upptäcka vår destination.

4 timmar i Sigtuna  

 

 • Visste du att Sigtuna stad är världens runstens-tätaste plats? Ladda ned eller hämta en karta på Sigtuna museum eller i turistbyrån och häng med på en spännande runstensjakt!  
 • Lär er mer om vår historia gå en runda på vår bana för äventyrsgolf. Varje hål berättar om Sigtunas spännande historia. Perfekt läge den vackra Strandpromenaden och nära till mysiga ställen för en glass i solen eller fika. Yngre syskon kanske föredrar att hoppa och gunga på lekplatsen på Borgmästarängen alldeles i närheten.  
 • Sigtuna museum ligger mitt i Sigtuna stad på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I varje rum finns något interaktivt för barn.
   
 • Pigga barn med spring i benen? Då vill vi tipsa om att Steninge Slottsby. Här finns stora ytor och för de yngre barnen en liten lekplats. Kombinera leken med glass, lunch, fika och shopping i mysiga Stenladan alldeles intill.  

 • Vill du veta hur det såg ut på en gård för 200 år sen? Då är Viby by det perfekta utflyktsmålet. Torparbyn ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad. Passa på att ha en picknick i de vackra omgivningarna.  
 • Har du testat wakeboard? Ta en miljövänlig åktur längs en eldriven linbana. På Cable Park i Halmsjön nära Arlanda samsas både nybörjare och proffs. Man behöver vara minst 10 år och kunna simma. Mycket god vattenvana är också viktigt.  
 • Framför kungliga Rosersbergs slott finns en alldeles underbar slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv och bada vid grillplatsen nere vid vattnet. 
 • Badsugen? Det finns flera fina strandbad i Sigtuna, så packa ner badkläder, cyklop och handduk och ge dig ut på en simtur. För dig som gillar pool finns Midgårdsbadet med hoppbassäng och pooler både inne och ute.   
 • Testa discgolf! På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Banan är mindre lämplig att gå med barnvagn men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt brukar tycka att det är kul. Ta med egen discfrisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv.  
 • Besök Österby Gård och smaka på en närproducerad glass och titta på djuren. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter. Öppet fredag och lördag. 

 

 

8 timmar i Sigtuna


Har ni ytterligare 4 timmar att avvara?… Toppen! Då föreslår vi att ni, förutom tipsen här ovan… 
 

Tar ett dopp i något av Sigtunas alla bad. Det finns fyra allmänna badplatser. Och för de som vill bada i simhall finns Midgårdsbadet där man förutom simhall även hittar utomhusbad med fyra pooler och en hoppbassäng. I Sigtuna stad finns Sigtuna Fritidscenter med simbassäng, barnbassäng, bubbelpool och hopptorn. 

Avsluta vistelsen med en god middag på någon av Sigtunas alla restauranger.  

Se restaurangutbudet i Sigtuna HÄR

 

24 timmar i Sigtuna

Lyckos er! På 24 timmar kan ni förutom tipsen ovan stanna kvar i Sigtuna över natten. I destinationen finns inte minder än 25 hotell - alla med sin alldeles egna charm.  

Se boende alternativen i Sigtuna HÄR