Tips tillsammans med vännerna

Det finns mycket roligt och spännande att göra i Sigtuna i sommar men var ska man börja? Upptäck det unika för Sigtuna stad - spåren av vår tusenåriga historia och den mysiga stadskärnan. Ruiner och runstenar, Sveriges minsta rådhus, smala gränder, unika butiker och många bra ställen att fika eller äta. Beroende på hur lång tid du har till förfogande kan det vara smart att plocka russinen ur kakan.

 
Ta del av våra bästa tips när du har 4, 8 eller 24 timmar på dig att upptäcka vår destination. 

4 timmar i Sigtuna

 

 • Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna. Samla vännerna och vandra den del av Ingegerdsleden som passerar genom Sigtuna med start vid Rosersbergs Slott och slut i Sigtuna stad. Kombinera med en after-walk, middag och övernattning.

 • Badsugen? Dra ihop gänget på en minisemester och passa på att kombinera shopping, middag och övernattning i Sigtuna stad med ett dopp från någon av strandpromenadens badbryggor.   
 • För cykelsugna finns det gott om små, otrafikerade asfaltsvägar, idealiska för landsvägscykling och många mountainbikeleder perfekta för stigcykling. Sigtuna Bike Arena en alldeles ny mountian bike park med leder som passar alla nivåer av cyklister.

 

 • Höj pulsen och testa miljövänlig wakeboard längs en eldriven linbana. På Arlanda Cable Park i Halmsjön samsas både nybörjare och proffs. 
 • Gästspela i hamnen. Gästbryggan ligger helt perfekt i stan. Upplev Sigtunas rika shopping och kulturliv innan ni tar en glass eller ett glas utmed någon av stadens mysiga glassbarer, caféer och restauranger.   
 • Boka in en guidad tur i Sveriges första stad och lär dig mer om vår spännande historia. Guiden från Sigtuna Museum & Art berättar om Sigtunas historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid.    
 • Testa discgolf. På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen discfrisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv.  
 • Sigtuna stad har en alldeles unik shopping. Här finns allt från en gammaldags karamell- och delikatessbutik till lokalt konsthantverk och trendkänsliga butiker med det senaste modet.   
 • I Sigtunas närhet finns så många som sex golfbanor, alla med sitt unika läge och karaktär.   
  Testa Sigtuna golfklubb med en bana som kombinerar vacker natur med spelglädje utöver det vanliga. 

 

8 timmar i Sigtuna
Har ni ytterligare 4 timmar att avvara?… Toppen! Då föreslår vi att ni, förutom tipsen här ovan..  

 • Padel är den snabbast växande racketsporten i Norden. En av anledningarna till att sporten blivit så populär är att alla kan spela och att det är väldigt lätt att komma igång, så ta med vännerna och kör en match.  

 

24 timmar i Sigtuna

Lyckos er! På 24 timmar hinner ni vandra längs Ingegerdsleden. Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala Domkyrka och slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Den del av Ingegerdsleden som passerar genom Sigtuna börjar vid Rosersbergs Slott och slutar i Sigtuna stad. Sätt guldkant på vandringen och kombinera med en after-walk, middag och övernattning i Sigtuna. 

 

Läs också vad som är på gång under våra evenemang