Fira en riktigt glad påsk i Sigtuna 2021

Påsken närmar sig med stormsteg och vi har samlat en hel lista med tips på roliga saker att göra för att skapa påskkänsla. Aktivera familjen, njut av den friska vårluften och kom ut och rensa tankarna. Missa inte alla de läckra hämtkassarna med påskmat och möjligheten att fira en stressfri påsk eller att stanna kvar och njuta av en all-inclusive påskweekend.
Härliga hotellpaket, säkra restaurangbesök eller take-away middag

Påsk på 1909 Sigtuna Stads Hotell
Under skärtorsdagen och långfredagen serveras en trerättersmiddag från A la Carte-menyn och på påskaftonen avnjuts en fast påskmeny med allt det goda som hör påskbordet till!
För den som i stället önskar ta med sig maten hem går påskaftonsmenyn att beställa.
Passa på att sätta guldkant på påsken och stanna över natten. I påskpaketet ingår allt detta;
Badrock, tofflor och lyxiga produkter från L´Occitane, ett glas champagne i hotellets pianolounge innan ni äter en tre-rätters påskmeny i den vackra restaurangen.
Logi i delat dubbelrum eller enkelrum samt en generös frukostbuffé.
Pris: Påskaftonsmenyn 3-rätters: 695 kr på plats eller 495 kr som take-away.
Påskpaketet kostar från 1.650:- per person i dubbelrum.
Läs mer och boka här: 

Take away Påskmeny på Sigtunastiftelsen
Köp med dig en riktigt läcker hämtkasse med allt som hör påsken. Beställ påskens delikatesser direkt på Sigtunastiftelsens hemsida och hämta upp din matkasse på skärtorsdagen eller långfredagen.
Pris: 295 kr per person.
Köp gärna till Sigtunastiftelsens fina påskbakelse (25 kr) eller hembryggt påsk-folköl (35 kr) i vacker flaska. Maila din extrabeställning till info@sigtunastiftelsen.se
Läs mer och boka här:

Påsk på Rosersbergs Slottshotell
Fira påsken på ett kungligt slott med en skön getaway!
Ni hälsas välkomna till lunch och får då njuta av en påsklunch samt påsktårta i slottsmatsalen ackompanjerat av ett glas krispigt vin eller öl för den som önskar. Efter lunchen checkar ni in på hotellrummet och kan sedan koppla av en stund i slottets salonger eller ta en uppfriskande promenad i slottsparken. Innan middagen serveras ett glas mousserande vin i baren och när ni är redo står ett bord uppdukat i någon av slottets matsalar där ni serveras en trerättersmiddag.
Efter middagen serveras kaffe i slottets salonger och kanske lockar ytterligare ett glas bubbel eller någon härlig drink som avslutning på kvällen. Efter en god nattsömn vaknar ni upp till en välfylld frukostbuffé i slottet. Även fyrbenta vänner är välkomna.
Paketet inkluderar: Påsklunch i slottets matsalar, ett glas vin eller en öl, påsktårta med kaffe, ett glas mousserande vin, trerättersmiddag, övernattning och frukost.
Läs mer och boka här: 

 


Shoppa säkert och stressfritt
I såväl de unika butikerna på Stora gatan som i Märsta C är det vårfint och utbudet i skyltfönstren lockar oss att vilja hänga av vinterrocken. Du hittar säkert något nytt att pigga upp dig själv med eller att lägga i påskägget till någon du har kär.

Våren hittar du också i butikerna i Stenladan i Steninge slottsby. Knopparna knoppas och på Trädgårdsmästeriet trädgårdsbutik och handelsträdgård hittar du vackra blommor, plantor, träd, kransar, växter och arrangemang. Här finns utvald inredning för trädgård och orangeri och även sådant som fina ytterkrukor, trädgårdsböcker och spännande inredningsdetaljer.
Steninge Bruk erbjuder fika och lunch i härlig slottsmiljö.

Vi kan också sätta guldkant på tillvaron genom att köpa hem något gott.
Flera av de fina restaurangerna erbjuder förstklassig mat som take away.
Det kan lyxa till det egna påskbordet.
Till dessert finns ett oemotståndligt utbud av tårtor och praliner från stadens caféer.


Gårdsbutikerna som Österby gård är väl värda ett besök. Förutom gårdens egna produkter finns här många andra närproducerade varor. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling. Ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser.


I Sigtuna är vi bortskämda med gofika. Njut av något gott på Wenngarns Bageri Brödbod, Café Coin, Strandvillan, Valvet eller Tant Bruns anrika kaffestuga som både serverar kaffe och säljer kaffebröd att ta med. Det gäller även R C Chocolat, vårt prisbelönta café med ljuvliga praliner, bakelser och tårtor såväl som matbröd. Inte minst till påsk är deras utbud en fröjd för både öga och gom och kan verkligen förgylla ett påskbord.

Ute på Wenngarn hittar man Wenngarns Bageri & Café Festlokal. De fortsätter att erbjuda fika och lunch även om de förståndigt nog pausat sina mycket uppskattade bufféer. Här ges både barn och hundar utrymme att leka av sig på de stora grönområdena kring Wenngarns fina slott.


Påsken är också godisets stora högtid. Självklart erbjuder Sigtuna smarrigt påskgodis av hög kvalitet att fylla färgglada påskägg med. På Stora gatan i Sigtuna hittar man Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, en underbar liten butik som klippt ur sagans värld och till påsk har den precis ALLT man kan önska sig till påskägg och påskbord.
I den andra halvan av butiken finns Mamsellens Skafferi & Kök. Även här hittar man goda saker till påsken som t ex handgräddat Skedvi Bröd, tunnbröd från Rälta, charkprodukter från Gustafs och Fäviken/Undersåker och ostar från Skärvångens Bymejeri.


Uteliv
Vi hoppas på fint vårväder och föreslår en härlig picknick i påsk. Även här kan man beställa matsäck från någon restaurang och handla med sig god mat och lyxigt kaffebröd.

Förutom att äta gott ger ledigheten möjlighet att röra lite extra på oss. Forskning visar att vistelse i naturen leder till mindre stress och ökad kreativitet och koncentrationsförmåga bland både vuxna och barn. Promenera, cykla, springa, simma, rida, träna på utegym eller rasta hunden i någon av alla vackra miljöer. Möjligheterna är många.


Stadsvandring på egen hand
Sigtuna stad är med sina mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd som gjord för att utforska till fots. Promenera i Sveriges äldsta bevarade stad. Stora gatan - Sveriges första gågata – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle anläggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung.
Se filmen om stadens historia och promenera sedan runt och upplev på plats med hjälp av stadskartan som du hittar här. Filmen är på engelska textad till svenska.


Gå på runstensjakt
Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. Här finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån i Sigtuna stad.


Vandra Ingegerdsleden
Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till domkyrkan i Uppsala.
Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här.

Testa Discgolf
Med start vid Sigtuna Fritidscenter vid Rektor Cullberg väg på Harberget finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Att gå banan med barnvagn är inte att rekommendera men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt kan uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee. Saknar du så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.

 

Ut och cykla
På kommunens hemsida finns en karta över många av alla våra cykelvägar. Du hittar kartan här

 


Spela golf
Golfsäsongen 2021 är i gång! Få sporter kan mäta sig med den naturupplevelse som en golfrunda skänker. Runt Sigtuna finns många fina golfbanor som alla bjuder på sin version av den betagande svenska naturen.
Självklart gör även golfklubbarna vad de kan för att utifrån nationella rekommendationer minska smittspridningen av Coronaviruset.
Vassunda GK håller för närvarande rangen, banan (vinterslingan om 9 hål) och simulatorgolfen, inklusive shop och reception, öppna.