Fira mamma i Sigtuna

Den 31 maj är det mors dag. Dagen infaller alltid den sista söndagen i maj och instiftades i Sverige 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg, efter en amerikansk förebild. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920, fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas. Bl.a. skulle svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång, mor hälsas om morgonen med sång av barnen och före uppstigandet skulle hon bjudas på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon skulle också hedras med blommor och en liten gåva och så långt det var möjligt, vila och slippa allt hushållsarbete den dagen. Barnen skulle bädda, sopa, laga mat och diska. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen skulle en liten högtidlighet hållas, där far i huset medverkade. De barn som inte var på plats för att fira sin mor skulle skicka en hälsning med brev, telegram eller vykort, som särskilt gjorts för att tillhandahållas på mors dag. 

Här nedan finns flera fina tips på hur man kan skämma bort mamma lite extra. Kanske med en lyxig Afternoon tea, trerätters middag, njutvandring eller övernattning?   

Afternoon tea  Sigtunastiftelsen  
Fira mors dag i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Här serveras ett klassiskt Afternoon tea med läckra sandwichs, varma scones och söta bakverk. Passa på att prova Sigtunastiftelsens egna rosen-te. Aftenoon tea serveras mellan kl 14 – 16, den 31 maj. 

Ordinarie pris i restaurangen: 295 kr  
Pris vid förbokning via hemsidan: 275 kr 
Afternoon tea som take away: 250 kr 
Avhämtning sker mellan 12.00 – 13.00. Beställning på info@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 00. Läs mer här 

Lyxig trerätters-kasse från Sigtunahöjden 
Skäm bort mamma med en riktigt lyxig matkasse med trerätters middag, lagad på vårens primörer och fira mors dag hemma. Allt du behöver göra är att fixa det allra sista. Den exklusiva matkassen hämtas antingen upp på Sigtunahöjden eller så kommer den levererad till din dörr.  

Pris: 395 kr/kasse. 
Beställ din kasse till info@sigtunahojden.se. Lakto-ovo-veg alternativ finns. Senaste beställning klockan 12 den 28e maj. Utkörning sker under dagen 29/5. Utkörning gäller inom Sigtuna stad. Kassens innehåll är beräknad att mätta två personer. Läs mer här.  

Afternoon Tea på Sigtuna Stadshotell 

Fira mamma med Sigtuna Stadshotells ljuvliga Afternoon Tea som avnjuts i loungen eller i matsalen. Njut av varma scones med hemlagad marmelad, sandwichs och fina små godsaker från eget bageri serverade på våningsfat. Skäm bort mamma lite extra med ett glas kylt bubbel för att göra bakverken ännu godare. På Mors dag serveras Afternoon Tea i två sittningar, kl 12 och 14.30. 

345:-/person & 175:- för barn 2-12 år. 
Boka Afternoon Tea online på Boka Bord eller på 08-592 501 00 eller maila till restaurangen@sigtunastadshotell.se Läs mer här 

Njutvandra Ingegerdsleden  

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till domkyrkan i Uppsala. Leden slingar sig genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Passa på att ta med mamma och vandra den del av leden som går från Rosersbergs slott till Sigtuna, en vandring på 4–5 timmar. Stanna till för morsdags-lunch i Stenladan intill Steninge slott och avsluta i Sigtuna stad. Njut av en välbehövlig vila på någon av stadens uteserveringar eller passa på att stanna kvar över natten på något av hotellen. Läs mer här   

Besök Sigtunas slottsvärld 

Runt Sigtuna finns det fem fantastiska slott: Skokloster slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott. Alla slott erbjuder en unik historisk miljö som kan avnjutas av den historieintresserade såväl som av dagsbesökaren. Läs mer här