Fira mor i Sigtuna 29 maj -22

Den sista söndagen i maj firas traditionsenligt mors dag. Dagen instiftades i Sverige 1919 efter en amerikansk förebild. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas. bland annat skulle svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång, mor hälsas om morgonen med sång av barnen och före uppstigandet skulle hon bjudas på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon skulle också hedras med blommor och en liten gåva och så långt det var möjligt, vila och slippa allt hushållsarbete den dagen. 

Den fina traditionen lever vidare och nedan finns flera tips på hur man kan visa uppskattning genom att skämma bort mamma lite extra. Kanske med en lyxig Afternoon tea, en härlig utflykt, njutvandring eller lyxig övernattning?   

Fira mor hela helgen på Rosersbergs Slottshotell! 
Checka in i ett av de fina rummen och hylla mamma med en härlig staycation. Njut av en härlig långpromenad i skogen, strosa i slottsparken eller ta ett glas bubbel i baren. På eftermiddagen serveras ett glas mousserande vin och när ni är redo finns ett bord uppdukat för er i restaurangen. Somna sedan gott på fluffiga kuddar och vakna utvilad till en stor frukostbuffé. 

Tips! Lägg till en flaska champagne till rummet för att lyxa till vistelsen extra. Tillval görs senare i bokningen. 
Bokningsbart med ankomst 27,28 maj 

Paketet är öppet för försäljning: 2022-03-01 - 2022-05-29 
Möjliga ankomstdagar: fre, lör 

Paketet inkluderar: 
Trerättersmiddag 
Ett glas mousserande vin  
Tillgång till gym  
Frukostbuffé 

Afternoon Tea på Sigtuna Stadshotell 

Fira mamma med Stadshotellets ljuvliga Afternoon Tea som avnjuts i deras lounge eller matsal. Varma scones med hemlagad marmelad, sandwichs och fina små godsaker från eget bageri serverade på våningsfat. 

På Mors dag serveras Afternoon Tea i sittningar kl 12 & 12.30, 14.30 & 15 i matsalarna och i loungen. 495 kr/person inkl ett glas bubbel med eller utan alkohol. Barn upp till 12 år 195 kr/person. 

Boka Afternoon Tea online på Boka Bord eller på 08-592 501 00 
eller maila till restaurangen@sigtunastadshotell.se 

Njutvandra Ingegerdsleden  

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till domkyrkan i Uppsala. Leden slingar sig genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Passa på att ta med mamma och vandra någon av de två etapperna av leden som går genom Sigtuna. Etapp 4 går från Rosersbergs slott till Sigtuna, en vandring på 4–5 timmar. Stanna till för morsdagslunch i Stenladan intill Steninge slott och avsluta i Sigtuna stad. Njut av en välbehövlig vila på någon av stadens serveringar.  
Läs mer om vandring här   

Bakluckeloppis på Wenngarn 

Loppis är poppis. Ta med mamma till Wenngarn. Kl. 10 – 16 kan man botanisera bland bakluckorna och göra möjliga fynd. Wenngarn är i sig ett härligt utflyktsmål och historiskt mycket intressant. Slottet, med café och butik, och Sigtuna Stearinljusfabrik är populära besöksmål. Härlig lunch och fika serveras på Wenngarns Bageri. På Wenngarn finns också mycket fina förutsättningar för promenader och vandringar.  

Besök Sigtunas slottsvärld 

Runt Sigtuna finns det fem fantastiska slott: Magnifika Skoklosters slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott. Alla slott erbjuder en unik historisk miljö som kan avnjutas av den historieintresserade såväl som av dagsbesökaren. Mycket fina besöksmål när försommaren är som vackrast.  
Öppet för besökare på mors dag är Skoklosters slott kl. 11 – 16, kungliga Rosersbergs slott kl. 11 – 17, Skånelaholms slott är öppet för visningar kl. 11, 12, 14 och 15.  
Wenngarns slott håller öppet kl. 12 – 15. Läs mer om våra slott här  

Ta med mor till museet och skapa Ekot av vår tid  

På Sigtuna museum pågår ljud- och kulturarvsprojektet Ekot av vår tid. I utställningen kan du som besökare ta del av olika platsers rumsklang och själv testa hur din sång låter i exempelvis Mariakyrkan eller Pinbackshallen. Med hjälp av modern ljudteknik är det möjligt att fånga och bevara resonansen av en plats för att senare återskapa akustiken i en simulation av hur platsen låter i realtid. Tanken är sedan att ljudet från dessa platser i Sigtuna kommun ska bevaras för framtiden.