Fira nationaldag i Sigtuna! -22

Sveriges Nationaldag den 6 juni är sedan 2005 en nationell helgdag, en dag då de flesta av oss är lediga. Det finns en tanke med det – vi ska helt enkelt ha tid att fira, koppla av och glädjas. 
Det finns naturligtvis inga regler för hur nationaldagen ska firas – var och en gör som den vill. Men bara dagen i sig, 6 juni, är en perfekt dag att fira vårt land och oss själva – i brytningstiden mellan vår och sommar när Sverige kläs i sommarskrud och för många av oss är som vackrast.  


Med extra ledighet och möjlighet till något utöver det vanliga vill vi också påminna om allt gott man kan unna sig om man vill smaka på Sigtuna. Här finns allt från klassiska caféer till nytänkande gourmetkrogar och när vädret tillåter finns en uppsjö av härliga uteserveringar att ta del av.

Välkomna! 

 

Barnens dag i Steninge slottsby

Med barnen i centrum bjuder Steninge Slottsby in till roliga aktiviteter för hela familjen. Den 6 juni är det Barnens Nationaldag och mellan kl. 10 – 17 ordnar man trevliga saker för både små och stora.

Barntivoli, hoppborg, ponnyridning samt häst och vagn är något av allt det man lockar med. 
Restaurang Steninge Bruk dukar upp sin fantastiska grillbuffé inomhus och samtidigt serveras lite enklare mat, glass, kaffe & bakverk utomhus. Chans att fynda - de fina butikerna flyttar ut en del av verksamheten och tar med sig förmånliga erbjudanden. 

Wenngarns Medeltidsdagar 
4 – 6 juni kl. 10–17 välkomnar Wenngarn till Medeltidsdagarna. Under dessa tre dagar kan man ta del av en medeltidsmarknad med tornerspel med Riddargruppen af Bardhe, vikingar, medeltida musik och mat, narr, gyckel och mycket mera. Biljetter kan bokas på 

 

Nationaldagsfirande i Valsta centrum 
I samverkan med Sigtuna kommun och Valsta/Steninge stadsdelsförening ordnar ”Vi är Valsta” nationaldagsfirande i Valsta centrum. Den 6 jun kl. 13.00 - 15.00 bjuder centrumägaren Nyfosa på kaffe och tårta. Det blir musikunderhållning med quiz av Tuta och kör där pris till vinnaren utlovas.  

 

Viby by på Nationaldagen

På nationaldagen har Viby by öppet kl. 11-15. Välkommen att fika i den medeltida torparmiljön, hälsa på djuren och njuta av den fantastiska miljön som Viby erbjuder.
Hos Pelle & Marie erbjuder man bullar, jordgubbstårta, grymt goda mazariner, surdegsbröd, dansk råg och croissanter och mycket annat. Allt nybakat av bagarmästare Pelle Henriksson.

 Medborgarcermoni på Borgmästarängen.

Den 6 juni firar Sigtuna kommun alla kommuninvånare som under 2021 blivit svenska medborgare med en ceremoni.

Ceremonin hålls på Borgmästarängen i Sigtuna stad. Efter en inledning med svensk sommarmusik så överlämnar kommunfullmäktiges presidium ett svenskt medborgarskapsdiplom till var och en av de nya medborgarna som blivit inbjudna till ceremonin.

11.30 Svensk sommarmusik
12.00 Medborgarskapsceremoni

Varmt välkommen att ta del i firandet!

 

För alla er som gillar mountainbike vill vi berätta om Sigtuna Bike Arena. Sigtuna har tagit upp kampen om att bli Sveriges främsta, mest tillgängliga och mest hållbara cykeldestination. I och omkring den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar är ambitionen att kunna erbjuda cykling som passar alla.  
Tack vare graderingarna i blått (relativt lättcyklad), rött (utmanande) och svart (tekniskt utmanande), kan mer eller mindre alla testa XCO-banan, med allt från en vanlig cykel till mer avancerade mountainbikecyklar.  
Den sammanlagda längden av XCO-banan i Sigtuna är ca 5 kilometer. Grunden av XCO-spåret består av en blågraderad flowtrail, med alternativa A-linjer på vissa ställen. Den bana som är byggd i Sigtuna Bike Arena uppfyller riktlinjerna för vad en tävlingsbana ska innehålla för att matcha elitens krav vid XCO-tävlingar. Som komplement till den blå Flowtrailen så är banan kompletterad med olika ”extraslingor”, från den blå banan som är graderad i Röd eller svart svårighetsgrad. 

 

Vi vill också tipsa om Hittaut - ett friskvårdsprojekt som i över tio år lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints och samtidigt upptäcka nya platser. Nu har projektet kommit till oss i Sigtuna. Dygnet runt kan man delta i projektet som är gratis och där alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Man har delat in checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer (färger) vilket gör att man kan anpassa Hittautrundan efter fysisk förmåga och efter hur mycket tid man har till förfogande. Vill man leta checkpoints med barnvagn eller om man sitter i rullstol kan man välja de gröna som utifrån terräng är klassade som mycket lätta.