Glad påsk! Nu firar vi att våren är på väg

Påsken närmar sig med stormsteg och runt om i destinationen börjar det pyntas i glada färger. Våren står på tröskeln och väcker naturen till liv igen efter en lång vintervila. Dagarna blir ljusare, fåglarna börjar kvittra, gatorna sopas rena och körsbärsträden blommar. Vi längtar ut och vill gärna hitta på härliga saker att göra tillsammans. Här har vi samlat flera tips på aktiviteter som passar bra under långledigheten.

Sigtuna kommun arrangerar en mängd olika påsklovsaktiviteter för unga i kommunen. Påskpyssla på Sigtuna bibliotek, laga påskmat på Valsta fritidsgård, testa att måla med sprayfärg, simma och lek på Sigtuna Fritidscenter och Midgårdsbadet eller prova på att spela ishockey tillsammans med Wings HC. 
Läs mer om alla påsklovsaktiviteter i Sigtuna kommun här.

Påskkärringrace i Sigtuna stad
I Sigtuna stad inleds påsken traditionsenligt på skärtorsdagen med ett påskkärringsrace. Torsdagen den 28 mars kl. 15.00 välkomnas stora och små påskkärringar och påskgubbar till Stora torget för att sedan i flygande fart kvasta sig vidare till Lilla torget. Alla utklädda barn får påskgodis.

Påskparad i Märsta Centrum
Lördagen den 23 mars välkomnar Märsta Centrum alla barn att delta i den årliga Påskparaden. Kom och fira in våren och ladda upp inför påsken! Hjälp till att klä björken mellan kl. 12-14 och delta sedan i påskparaden genom centrumet kl. 14.00. Alla utklädda barn får varsitt påskägg.

Påsköppet på Viby by café
I den vackra torparmiljön från 17 och 1800-talet hittar ni Pelle och Maries mysiga café. På påskafton bjuder de in till påskfirande och öppnar upp cafét mellan kl. 11.00-15.00. Det kommer att finnas fika, kaffe, festis, bullar, smörgåsar och korv till försäljning. Allt är bakat av bagarmästare Pelle i det egna bageriet med mycket smör och kärlek.

Dessutom arrangeras påsklekar och äggletning för barn. Hittar man tre färgade ägg utlovas en liten godispåse. På gården vistas även får, getter, höns och katter som ni kan hälsa på. Tänk på att det är begränsat med sittplatser inomhus. Utomhus finns det dock många bord, samt filtar och fårskinn att låna. Påskbuffé på 1909 Sigtuna Stadshotell
Möt våren i idylliska Sigtuna – Sveriges äldsta stad – och skäm bort dig på femstjärniga Sigtuna Stadshotell i påsk. Från skärtorsdag till påskafton dukas en generös påskbuffé upp för hela familjen. Här kan ni njuta av det traditionella påskbordet; allt ifrån olika sorters sillar, ägghalvor, strömming och lax till kallskurna favoriter, lammrostbiff och ångad torsk. Till dessert dukas bordet fullt med morotskaka, crème brûlée, choklad mousse, äpplepaj och nybakad vetelängd. Som pricken över i:et – påskens höjdpunkt för vissa, smågodis!

Pris: 595 kr vuxen, barn 3-12 år 295 kr. Läs mer och boka bord på Sigtuna Stadshotells hemsida.

Påskpaket på Sigtunastiftelsen
Fira påsken på Sigtunastiftelsen i mötet mellan konsten, musiken och teatern. Här kan ni få en guidad visning av Sigtunastiftelsen, gå på en vacker operakonsert med Christina Larsson Malmberg, delta i påskoratorium samt ta del av Sanne Frostenssons utställning ’’En kort tid’’ som visas under helgen. Däremellan serveras påskfika, påskbuffé, goda middagar och frukost.

Välj mellan olika påskpaket och spendera 1-3 nätter, från 1785 kr. Läs mer och boka paket på Sigtunastiftelsens hemsida.Fira påsken i kunglig slottsmiljö
Under påskhelgen dukar Rosersbergs slott upp en inspirerad fikabuffé i slottshotellets matsal. Påskfika ingår för de som bokar påskpaket, men givetvis går det bra att komma även som extern gäst.

Koppla av och umgås i slottets salonger och ta en uppfriskande promenad i den vackra slottsparken. För övernattande hotellgäster serveras en trerättersmiddag i slottets matsal och kaffe i slottets salonger. Vakna sedan upp till en välfylld frukostbuffé. Läs mer på Rosersberg slottshotells hemsida för mer information och priser.

Påsköppet på Skokloster slott
Under påskhelgen blommar det i slottet! Florister kopplade till Löthnergården skapar vackra arrangemang och installationer med inspiration från de fyra årstiderna. På långfredagen finns en pop-up-butik på plats där du tillsammans med en florist kan skapa en slottsbukett. Här kan ni också tillverka påskägg i barockstil, gå på slottssafari genom Wrangelvåningen eller gå på en visning på egen hand via audioguide. Läs mer på Skokloster slotts hemsida för mer information och aktuella öppettider.

Påskens höjdpunkt – godis i mängder!
Påsken är godisets stora högtid och en helg där vi frossar godis i mängder. I Sverige handlar det om ungefär 13 tusen ton godis under påskveckan. Självklart erbjuder Sigtuna smarrigt påskgodis av hög kvalitet som man kan fylla påskägget med. På Stora gatan i Sigtuna hittar ni Augusta Janssons karamellbutik – en underbar gammaldags godisbutik som taget ur sagans värld. Här finns allt man kan önska sig till både påskägget och påskbordet. Läs mer om karamellbutiken här.
Shoppingupplevelser och charmiga gårdsbutiker
I och runt Sigtuna hittar ni ett gediget utbud av trendsäkra butiker, lokalt konsthantverk och charmiga gårdsbutiker. Allt som behövs för att hitta den där perfekta påskpresenten till dig själv eller dina nära och kära. Gör ett besök till de unika butikerna på Stora gatan eller de större butikskedjorna i Märsta Centrum och ta del av vårens nyheter.

Våren är också mysig att uppleva i Steninge slottsby och den ståtliga stenladan från 1873. Här kan ni både shoppa, äta gott och promenera runt i slottsparken. I butikerna hittar ni det mesta för hemmet och köket samt en trädgårdsbutik med blommor, krukor, växter, buskar och träd.

Gårdsbutiken på Österby gård är väl värd ett besök för att fylla påskbordet med fina läckerheter. Förutom gårdens egna produkter finns här många andra närproducerade varor. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling finns i kyldiskarna. Även ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser finns att köpa till påskens buffébord.
Mysiga caféer och restauranger
I Sigtuna stads pittoreska miljö och runt om i andra delar av destinationen finns det gott om caféer, restauranger och härliga uteserveringar. Lockar bordsservering i vacker miljö eller vill du bara slinka in och äta något lättare? Stanna upp och unna dig en fika eller större måltid på något av alla mysiga ställen. Här finns sjönära uteserveringar, slottscaféer och prisbelönta caféer med oemotståndligt utbud. Läs mer om alla caféer och restauranger här.

Bio på Gröna Ladan
I hjärtat av Sigtuna stad ligger den mer än 90 år gamla biografen Gröna Ladan. Här visas de senaste filmerna för vuxna och barn. Under påsklovet visas bland annat Kung Fu Panda, Bamse och Håkan Bråkan 2. 

Salongen har 80 sittplatser. I foajén köper du, utöver biobiljetten, godis, dricka, popcorn och kaffe. För aktuellt bioprogram och mer information, se Gröna Ladans hemsida.