Höstlov i Sigtuna vecka 44

Höstlov i Sigtuna vecka 44 - 2020

Äntligen är det dags för höstlov och i Sigtuna finns det massor av roligt att hitta på för stora och små. Upptäck vandringslederna, packa ryggsäcken med smörgåsar och varm choklad och ta en härlig höstpromenad. Eller ta med hela familjen på en mysig höstweekend eller boka in en spännande halloween-övernattning med spökvandring. Ta en värmande fika på något mysigt café, besök Augusta Janssons traditionella konfektyr- och karamellbutik på Stora gatan, följ med på magisk vandring med Sigtuna museum eller gå på bio. Fler tips hittar du på destinationsigtuna.se 

Våra hotell, restauranger och butiker arbetar hårt för att skapa trygga förutsättningar för att ge våra besökare en härlig vistelse men vi måste påminna oss om att ansvaret är delat. Stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd och tvätta händerna. Följ alltid de anvisningar som myndigheterna utfärdat och ta eget ansvar. 

Läs mer här

Höstlovsaktiviteter 

Halloweenweekend på Hotell Kristina  
På Hotell Kristina kan alla modiga höstlovsfirare boka in sig för en Halloween där spökvandring och Halloweenmiddag står på programmet. Börja firandet med en magisk spökvandring genom Sigtuna stad och lyssna till spännande berättelser om osaliga andar, spöken och vikingakrigare. Efter spökvandringen är det dags att avnjuta kvällens festmiddag som såklart har Halloweentema. För er som väljer att boka boende ingår lyxen att vakna upp utvilade och njuta av en generös ekologisk frukost. Vid utcheckning får alla sällskap med sig sin egen pumpa. Ta med den hem eller gå ner till AnSi på Bahrmans bod för att höstpyssla. 

Datum: 31 oktober – 1 november 
Plats: Hotell Kristina 
I hotellpaketet ingår: Spökvandring, halloweenmiddag (barnanpassad meny för barn upp till 12 år), logi och frukost. Under kvällen kan de som vill rita, pyssla och titta på film och det kommer finns möjlighet till ansiktsmålning (pris 50 kr per person). 
Spökvandring och festmiddag går att boka även utan övernattning.  
Läs mer och boka här 

Höstmys för hela familjen på Sigtuna Stadshotell 
Samla hela familjen och boka in en mysig höstweekend på Sigtuna Stadshotell. Starta med smarrigt eftermiddagsfika och klassiska sällskapsspel i loungen. Ta därefter en promenad genom vackra Sigtuna stad och besök museet, leksaksbutiken, den traditionella godisbutiken och bokhandeln eller passa på att leka i den nya fina lekparken vid Borgmästarängen. På kvällen avnjuts en trerättersmiddag för alla föräldrar och till barnen köper man till det som magen är sugen på. Självklart finns klassiker som hemtrillade köttbullar och pannkaka på menyn. Efter en skön natt väntar en generös frukostbuffé som toppas med croissanter och våfflor. 

Datum: 26-30 oktober 
Plats: Sigtuna Stadshotell 
I paketet ingår: Logi & frukostbuffé, eftermiddagskaffe vid ankomst, trerättersmiddag för vuxna (barnmat beställs utöver på plats). 
Läs mer och boka här 

 
MAGI MÄNNISKOR MYTER på Sigtuna museum 

Denna upptäckarvecka är temat MAGI MÄNNISKOR MYTER. I utställningen finns mycket magiskt att upptäcka! Barn i alla åldrar kan gå olika barnspår för att upptäcka utställningarnas extra magiska föremål. Läs mer nedan under Sigtuna kommuns höstlovsprogram. 

Tid och plats: 

Lördag 24/10 – söndag 1/11 mellan kl. 12- 16 (Måndagar stängt).  
Adress: Sigtuna museum, Stora gatan 55 i Sigtuna. 
Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis. Du behöver inte anmäla dig. 
 

Mys och rys på Skokloster slott  
Skokloster öppnar upp på helgerna. Väl på plats kan du boka in en guidad visning i slottet och uppleva den praktfulla paradvåningen, den väldiga ofullbordade salen och Carl Gustaf Wrangels välfyllda rustkammare. Eller boka en utomhusvisning och upplev en resa från klostret till slottet – via fulla nunnor, strejkande byggnadsarbetare, den farliga sjön Mälaren och det gräsliga armborstmordet på isen. Dessutom möter vi grevar och grevinnor i massor och får lära oss om hur man på 1600-talet såg på hygien, döden och kärleken.  

Datum: 24 oktober-1 november: kl 11-16 och 28 oktober: kl 11-17  
Plats: Skokloster slott 
Guidade visningar inne på slottet eller ute: 100 kronor per person, gratis för barn upp till och med 18 år. Biljetterna säljs enligt först till kvarn och kan inte förbokas. Begränsat antal platser per visning. 

Höstvandra i Sigtuna 
Samla vänner och familj och höstvandra i Sigtuna. Här finns flera härliga vandringsleder att upptäcka. Antingen tar man med egen matsäck eller så följer man trenden och njutvandrar, dvs njuter av god och vällagad mat som någon annan lagat från någon av Sigtunas många restauranger och när man väl når målet tar man in på ett av alla mysiga hotell och sover över i bekväma hotellsängar.  

Läs mer om vandringstigar här: https://www.sigtuna.se/sv/Miljo–Natur/Park-och-natur/Stigar-leder-och-spar1/Vandringsstigar/ 
Läs mer om att njutvandra här: https://destinationsigtuna.se/gora/vandra/ 

Kurragömma i Steninge Slotts labyrint 
Pigga barn med spring i benen? Då vill vi tipsa om att leka kurragömma i labyrinten vid Steninge Slott.  Kombinera leken med varm choklad, lunch och shopping i mysiga Stenladan alldeles intill.  

 
Discgolf  
Testa discgolf. På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen frisbee, hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv. 

 
Höstlovsbio  
Kryp in i biomörkret och se något roligt eller spännande. På Gröna Ladan i Sigtuna visas olika filmer varje dag under höstlovsveckan. Bland filmtitlarna finns bland annat Berts Dagbok, Nelly Rapp, Arne Alligator, Alfons Åberg och Trolls 2.  Läs hela bioprogrammet och boka biljett här 

 
Tänd ljus och minns de döda  
Höstlovet sammanfaller med Allhelgonahelgen, en kristen högtid då vi minns våra döda genom att smycka deras gravar med blommor och tända ljus som lyser upp i mörkret. Ta en paus och kom på öppet hus i Mariakyrkan och njut av vacker orgelmusik.  

Datum: 30 oktober 
Plats: Mariakyrkan, kyrkogården och Munken 
Tid: kl. 15.00-19.00 Öppet hus kyrkogården och Munken. Kaffe serveras och kyrkans personal finns på plats och svarar på frågor. 

Från kl. 17.00 spelar Mathias Kjellgren stilla orgelmusik på Mariakyrkans huvudorgel. 

Sigtuna kommuns höstlovsprogram 2020  

Nedan presenteras allt roligt Sigtuna kommun anordnar för barn i alla åldrar under lovveckan.  
 
Magi människor myter  
Följ med Sigtuna museum på en magisk vandring! Efter vandringen visar museet upp magiska föremål från samlingarna och sen blir det högläsning på tema magi och myter. Max 25 personer, anmälan vid respektive bibliotek i samband med start. Vandringarna utgår från biblioteken i Märsta, Valsta och Sigtuna. 

Datum: torsdag 29 oktober 
Plats: Märsta bibliotek  
Tid: kl. 13.00 Magisk vandring utomhus, kl. 13.30 Titta på magiska föremål!, kl. 14.00 Högläsning 

Datum: torsdag 29 oktober 
Plats: Valsta bibliotek 
Tid: kl. 15.00 Magisk vandring utomhus, kl. 15.30 Titta på magiska föremål! 

Datum: fredag 30 oktober 
Plats: Sigtuna bibliotek 
Tid: kl. 13.00 Magisk vandring utomhus, kl. 13.30 Titta på magiska föremål!, kl. 14.00 Högläsning 

Kostnad och anmälan 

Aktiviteten är gratis. Max 25 personer, anmälan vid respektive bibliotek i samband med start. Vandringarna utgår från biblioteken i Märsta, Valsta och Sigtuna. 

Kontakt: sigtunamuseum@sigtuna.se 
Arrangör: Sigtuna Museum & Art och Sigtuna kommuns bibliotek 

Kom och skapa i vår ateljé! 

Drop-in-aktiviteter för barn på &Konst i Valsta simhall under höstlovet! Aktiviteterna passar barn i alla åldrar. 

Tid och plats: lördag 24/10 – söndag 1/11 mellan kl. 12.00-17.00. Stängt måndag, tisdag och onsdag.  
Adress: &Konst Valsta simhall Bragegatan 11 i Valsta 

Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis. Du behöver inte anmäla dig. 
Kontakt: sigtunamuseum@sigtuna.se 
Arrangör: Sigtuna Museum & Art 

 
Sagostund på Märsta bibliotek 

MAGI MÄNNISKOR MYTER! Vi har en magisk sagostund. Välkommen att lyssna på sagor. Passar barn från 3 år. 

Tid och plats: onsdag 28/10 kl 9.30 på Märsta bibliotek. 
Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis. Anmälan görs per e-post till: marstabibliotek@sigtuna.se 

Arrangör: Sigtuna kommuns bibliotek 

Sagostund på Sigtuna bibliotek 

MAGI MÄNNISKOR MYTER! Vad gömmer sig i vår magiska sagokista idag? Kom och lyssna på sagor tillsammans! För barn mellan 3-5 år, syskon är också välkomna. 

Tid och plats: fredag 30/10 kl. 15.00 på biblioteket i Sigtuna. 
Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis men du måste boka din plats samma dag.  
Bokning görs per telefon 08-591 262 71. 
Arrangör: Sigtuna kommuns bibliotek 
 
Kommissarie Gordon – Höstlovsteater. Från 4 år 

Kommissarie Gordon är en fängslande, kärleksfull deckarberättelse om den sömnige och frusna paddan och hans pigga assistent, musen Paddy. För alla från 4 år. 

Kommissarie Gordon är en riktig livsnjutare, en erfaren, klok och noggrann padda som aldrig skulle drömma om att döma någon på förhand. Måhända är han lite trött emellanåt men aldrig för trött för en kaka! Tillsammans med sin pigga och listiga assistent, musen Paddy, löser de mysterier och i sina bästa stunder ägnar de sig åt de stora tankarna. 

Teater Pero bjuder på en visuell föreställning i en miniatyrvärld med filmade inslag och skön musik. Allt efter en barnbok av Ulf Nilsson. 

Tid och plats: tisdag 27 oktober kl. 14.00-14.45. 
Adress: Scenrummet, Sigtuna Kulturskola, Kulturtorget 9 
Kostnad och anmälan: Fribiljetter hämtas på barnavdelningen, Märsta bibliotek. Vi anpassar våra evenemang och erbjuder begränsat antal platser så att vi har möjlighet att sprida ut oss. 

Kontakt: kulturochfritid@sigtuna.se 
Arrangör: Sigtuna kommun 

Höstlovsaktiviteter – Ung i Sigtuna 

Ung i Sigtuna erbjuder aktiviteter för dig som är 13 – 19 år. Alla aktiviteter är gratis och det medföljer och deltar personal ifrån Ung i Sigtuna under hela aktiviteten. 

Föranmälan 
Vissa aktiviteter kräver föranmälan. Föranmälan sker genom att kontakta ansvarig personal på Ung i Sigtuna. Därefter så ska en medgivandeblankett ifrån vårdnadshavare lämnas in. Blanketten går att hämta på mötesplatserna som Ung i Sigtuna erbjuder. 

Under Covid-19 pandemin följer vi myndigheternas riktlinjer. 
 

Måndag 26 oktober 
Ridning!  
Vi åker tillsammans och provar på ridning. 8 platser finns. Först till kvarn! 

Anmälan och kontakt: Anmälan krävs. Kontakta Emma Simu, e-post: emma.simu@sigtuna.se eller telefon: 073-666 3313. 

Tisdag 27 oktober 

Gokart!  
Prova på att tävla med nya eller gamla vänner i en fartfylld tävling på en bana. 10 platser finns. Först till kvarn! 

Anmälan och kontakt: Anmälan krävs. Kontakta Abigail Asante, e-post: abigail.asante@sigtuna.se eller telefon: 070-085 13 33. 

Onsdag 28 oktober 

Kokpunkten i Västerås!  
Vi åker tillsammans till actionbadet i Västerås. 8 platser finns. 

Anmälan och kontakt: Anmälan krävs. Kontakta Nike Lundgren, e-post: nike.lundgren@sigtuna.se eller telefon: 073-666 32 93. 

Torsdag 29 oktober 

Dansuppträdande på UH 

Uppträdande på Ungdomens hus med aktiva dansgrupper. Välkomna att komma och uppleva något riktigt grymt! 
Anmälan och kontakt: Kontakta Abigail Asante, e-post: abigail.asante@sigtuna.se eller telefon: 070-085 13 33. 

Graffitiworkshop på UH 

Vill du prova på grafitti? Kom och lär dig grunderna i denna workshop på Ungdomens hus. 
Anmälan och kontakt: Anmälan krävs. Kontakta Emma Simu, e-post: emma.simu@sigtuna.se eller telefon: 073-666 33 13. 

Lasergame!  

Vi erbjuder en av våra mest populära aktiviteter igen! Vill du tävla i denna spännande Lagsport? Vi åker tillsammans och tävlar. 20 platser finns. 
Anmälan och kontakt: Anmälan krävs. Kontakta Patrik Nyman, e-post: patrik.nyman@sigtuna.se, eller Per Lundström, e-post: per.lundstrom@sigtuna.se 

Fredag 30 oktober 

Turneringsdag och 5-kamp på Ungdomens Hus! 

Vi anordnar olika aktiviteter med priser inne på Ungdomens Hus! Gillar du att tävla? Välkommen! Ingen anmälan krävs! 

Lördag 31 oktober 

Bio med spökvandring på Ungdomens Hus 

Vi bjuder på en kuslig upplevelse i Halloweentider! Med bio och spökvandring på Ungdomens hus så ryser vi till det lite extra för er. Ingen anmälan krävs, du kanske vill klä ut dig för att passa in i miljön.. Välkomna! Om ni vågar.. 

Brobygget By Night höstlov 

På fredag och lördag kväll kan du prova på olika fritidsaktiviteter som badminton, pingis, fotboll, basket, Fifa, kanske ordna en turnering tillsammans med dina kompisar, eller bara komma och hänga. För dig från 13 år. 

Tid och plats: fredag 30/10 – lördag 31/10 kl 20.00-23.00 i Vikingahallen. 

Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis. Du behöver inte anmäla dig. 

Kontakt: monica.fries@sigtuna.se 
Arrangör: RF-SISU Uppland, Vi är Valsta, Hyresgästföreningen, Sigtunahem och Sigtuna kommun i samverkan med föreningar i kommunen. 

Brobygget  Höstlovssportis 

Du kan prova på olika idrotts- och fritidsaktiviteter tillsammans med Brobyggets- och Märsta IK:s ledare. Vi bjuder på enklare mellanmål varje dag. För dig upp till 13 år. 

Tid och plats: måndag 26/10 – fredag 30/10 mellan kl 12.00-16.00 i Valsta Sporthall. 

Kostnad och anmälan: Aktiviteten är gratis. Du behöver inte anmäla dig. 

Kontakt: monica.fries@sigtuna.se 
Arrangör: Märsta IK, Vi är Valsta, Hyresgästföreningen, Sigtunahem och Sigtuna kommun. 

Intensivsimskola  

Öva dina simkunskaper under höstlovet genom att gå på intensivsimskola. För dig mellan 5 och 12 år. 

Tid och plats: måndag 26/10 – Fredag 30/10, förmiddagar på Midgårdsbadet. 

Kostnad och anmälan: Intensivsimskolan kostar 545 kr. Anmälan görs via receptionen på Midgårdsbadet eller via e-tjänst Simskolor och kurser (LÄNK); 

Kontakt: cecilia.tengbom-berg@sigtuna.se 
Arrangör: Sigtuna kommun 

Prova på kanot på Midgårdsbadet 

Prova på att paddla kanot på höstlovet. Aktiviteten passar alla åldrar. 

Tid och plats: måndag 26/10 – Fredag 30/10 mellan kl. 14.00-16.00 på Midgårdsbadet. 

Kostnad och anmälan: Du betalar inträdet till simhallen. Vanligt bad ingår i inträdet. Du behöver inte anmäla dig. 

Kontakt: kerstin@obergsrev.se 
Arrangör: Mälarpiraterna