Jullov 2021

Jullovet hägrar och förutom att umgåsäta god mat och njuta av sovmornar kan det vara härligt att hitta på olika saker att göra tillsammans. 

Nedan listar vi olika förslag på utomhusaktiviteter med eller utan snö och kyla samt tips på saker att göra inomhus.

Jullov utomhus 

Vintergrilla – Det är sen gammalt känt att svenskar älskar att grilla och visst är det något särskilt med att vintergrilla tillsammans? I Sigtuna finns flera fina grillplatser att välja bland. Garanterat goda korvar hittar du hos Mamsellen´s Skafferi & Kök på Stora gatan, Olssons Kött & Delikatesser på Sigtuna stadsängar eller gör en utflykt och handla i gårdsbutiken på Österby Gård.  

Vintervandra – Vad kan väl vara mysigare än att gå på vinterpromenad? Takten och distansen anpassas efter vilka som hänger med. Varför inte bjuda in vännerna till en stående veckovandring där de som har möjlighet samlas och vandrar? I Sigtuna finns 10 naturreservat att stifta bekantskap med.  

Läs mer om vandrings leder i Sigtuna här  

Vintercykla – Skaffa vinterdäck till cykeln och susa fram genom vinterlandskapet. Visste du att cyklister är både gladare och hälsosammare än personer som inte cyklar och det är dessutom billigt och bra för miljön att välja cykeln framför tex bilen. Möt upp med nära och kära och cykla till något naturreservat, en alldeles perfekt aktivitet i dessa coronatider och dessutom toppen för alla oss som älskar julmat lite för mycket.   

Vinterdopp – En starkt växande hälsotrend är att vinterbada och studier pekar bl. .a. på att risken för infektioner och inflammationer minskar, att man får bättre stresskontroll och såväl nedstämdhet som depression påverkas positivt. Dessutom sägs vinterbaden göra oss mer energiska, aktiva och ger oss bättre självkänsla. För den som vill testa denna hälsokur finns det gott om bryggor och badstränder i Sigtuna. Kom ihåg att aldrig bada ensam. 

Vinterlek – Har du prövat Discgolf? Om inte är det dags. Sigtuna DiscGolfPark  
https://destinationsigtuna.se/attraktion/sigtuna-discgolf-park/ 

Pokémon GO – Året runt kan man roa sig med att jaga Pokémon och samtidigt upptäcka nya ställen. I Sigtuna har vi en rad bra platser med ”gyms” och ”stops”.   

Se mer info om Pokemon Go i Sigtuna här
 
Upplev kulturarvet – Sigtuna är världens runstenstätaste plats och så gott som samtliga ruiner och fornlämningar kan du se utan att behöva gå in någonstans. Ladda ner broschyren Runornas Sigtuna från Sigtuna Museum och lär dig mer om vår fornhistoria.   

Slottsspotting– I destinationen finns fem unika slott och man behöver inte gå in i dem för att uppleva den magnifika arkitekturen och speciella utstrålning varje slott besitter. Passa på att kombinera slottsbesöket med en riktig lekstund. Kanske i någon av de vackra slottsparkerna eller varför inte kurragömma i Steninge slotts vackra labyrint. Kombinera slottsbesöket med en lunch i det fria. Köp med färdiglagade godsaker från någon av destinationens många restauranger och caféer.   

 

 

 

Om kallt och snö   

Skridskor på Mälaren Om vi har riktig tur kanske isarna lägger sig i jul. I så fall kan vi varmt rekommendera åkning på våra fina naturisar. Så snart isen vuxit till sig så mycket att den klarar av kommunens plogmaskiner startar arbetet med att få till bra skridskoslingor.  
Köp med varm choklad och magiskt goda bullar eller smörgåsar från något av bagerierna eller caféerna i staden och packa picknickkorgen.  

 


Skridskor på isbana – Det finns ett antal spolade isbanor i kommunen. Tre av dem finns i Märsta, varav två i Valsta, vid Valsta torg och Hugingatan och en vid Kanonkulleparken. En isbana finns vid Orionparken i Steninge. I Sigtuna finns det två, en i Til och en i Brännbo. I Rosersberg hittar man en spolad bana vid Råbergshallen. Samtliga isbanor har belysning. 
Skridskoåkning - Sigtuna kommun 

 
 

Sigtuna Alpina – Upptäck Sigtunafjället!
I Humbacken vid Prästängshallen kan den som vill komma och njuta av härlig utförsåkning. Liftkort/medlemskap kan köpas i backen och det går även att hyra skidutrustning på plats. Intill backen finns även en riktigt bra pulkabacke. Läs mer här 

Sigtuna Alpin har även fixat längdskidåkning i spår nära Humbacken. Här finns även möjlighet att hyra utrustning.

 


Längdskidåkning – 
Blir det bara tillräckligt kallt för att köra snökanon är Skånela konstsnöspår det senaste tillskottet för vinteridrottare i Stockholmstrakten. Målet är en rundbana på 2,2 kilometer.
En jättefin satsning till glädje för många, inte minst för de som satsar på Vasaloppet.
https://www.skidspar.se/stockholm/


I kommunen har vi fyra fina elljuspår. Blir det tillräckligt med snö kan de erbjuda härlig skidåkning.  https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/elljusspar.html

  

 

Jullov inomhus 

Öva skridskoskären i ishallen - Pinbackshallen är kommunens ishall i Märsta. Under allmänhetens åkning välkomnar man alla som gillar att åka skridskor. 
I A-hallen kan du prova på att åka skridskor i lugn och ro och kanske lära barnen att ta sig runt på isen. I B-hallen får du använda klubba. Kom ihåg hjälmarna!   
Läs om öppettiderna HÄR 

Simma lugnt eller plaska & lek - I kommunens bägge simhallar kan man leka och träna upp sin vattenvana. Midgårdsbadet i Märsta har öppet 365 dagar om året. 

Läs om jullovets öppettider på Sigtuna Fritidscenter  
 

Annat jullovskul 

Bästa biohelgen – gå på Gröna Ladan! Julen brukar av tradition bjuda på härliga filmpremiärer. 
Sigtunas anrika biograf fyller på med popcorn med mera och bjuder in till härliga och roliga äventyr för stora och små. 

Programmet finns HÄR


Ta del av vår rika historiaBesök Sigtuna museum! Utställningen Sigtunahistorier berättar om livet från stenåldern och fram till idag.  Möt olika människor med olika berättelser från olika platser under olika tider. Utställningen har ett barnspår för barn i alla åldrar. Studion är alltid öppen när museet är öppet: ett rum för att skapa, läsa och leka!  

Läs & mys – Kom tomten med hårda bokpaket med roliga och spännande berättelser? Tog de slut för fort? – utnyttja kommunens bibliotek! Här finns säkert något för alla i familjen.  
Mer information HÄR 

Animationsworkshop med filmaren Marika Heidebäck  

Dag och tid: tisdag 28/12 och onsdag 29/12 

Prova på att göra animerad film tillsammans med filmaren Marika Heidebäck. Nybörjare och vana animatörer i alla åldrar är välkomna!  
Mer om Marika Heidebäck: http://transitsthlm.se/artists/marika-heideback/  
 
Plats och adress: Sigtuna museum Stora gatan 55  

Åldersgrupp: Alla åldrar, med fokus på barn och ungdomar.  
 
Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan.  

Kontakt: anna.hedberg@sigtuna.se  

Arrangör: Sigtuna Museum & Art 

Kostnad: Gratis   

Läs högt och delta i bibliotekets frågesport! 
 

Ronja Rövardotter 40 år-

Astrid Lindgrens älskade bok Ronja Rövardotter fyller 40. Det firar vi på biblioteket med läsning, film och tävling under jullovet! Läs Astrid Lindgrens berättelse om Ronja Rövardotter tillsammans. Besök biblioteket och testa dina kunskaper om Ronja i vår frågesport. 

  • Låna boken på biblioteket! Den finns även som tecknad serie. 
  • Läs e-boken eller lyssna på boken i appen Biblio. 
  • Streama filmen i Cineasterna. 

Firandet och tävlingen pågår mellan 20 december- 15 januari 
Webbsida: bibliotek.sigtuna.se   

 
Brobygget Vintersportis Ekilla sporthall 

Spontanidrott och lekaktiviteter för alla upp till 13 år. 
Kom och prova på olika sporter och rörelselekar. 
 
Dag och datum: 27/12 – 8/1 alla dagar. (Nyårsafton stängt.) 

Aktivitetens namn: Brobygget Vintersportis 

Klockslag: 12.00 – 16.00 

Plats/adress: Ekilla Sporthall 

Åldersgrupp: Upp till 13 år 

Ev kostnad: Gratis, inget medlemskap krävs, Gratis mellanmål 

Anmälan: nej 

Kontakt: foreningsliv@sigtuna.se 

Arrangör: Sigtuna kommun, föreningar i Sigtuna kommun, SigtunaHem, Hyresgästföreningen, BID Märsta C, RF-SISU Uppland 

 

Brobygget Vintersportis Valsta sporthall 

Spontanidrott och lekaktiviteter för alla upp till 13 år. 
Kom och prova på olika sporter och rörelselekar. 
 
Dag och datum: 27/12 – 8/1 alla dagar. (Nyårsafton stängt.) 
 
Aktivitetens namn: Brobygget Vintersportis Valsta sporthall 
 
Klockslag: 12.00 – 16.00 
 
Plats/adress: Valsta Sporthall 
 
Åldersgrupp: Upp till 13 år 
 
Ev kostnad: Gratis, inget medlemskap krävs, Gratis mellanmål 
Anmälan: nej 

Kontakt: foreningsliv@sigtuna.se 

Arrangör: Sigtuna kommun, föreningar i Sigtuna kommun, SigtunaHem, Hyresgästföreningen, Vi är Valsta, RF-SISU Uppland