Jullov i Sigtuna 2023

Jullovet närmar sig och förutom att umgås, äta god mat och njuta av sovmornar kan det vara härligt att hitta på olika saker att göra tillsammans. I Sigtuna finns det mängder av roliga lovaktiviteter för både stora och små.

Sigtuna kommun arrangerar en mängd olika sportlovsaktiviteter för unga i kommunen. Testa på att spela olika sporter, tillverka dina egna ljus, simma och lek på Midgårdsbadet, åk en sväng på skridskor, var med på tv-spelsturnering, julpyssla med återbruksmaterial, häng med hästar i stallmiljö, gå på finsk barnteater m.m. Läs mer om jullovsaktiviteter i Sigtuna kommun här.

Åka skidor i Sigtuna
Man behöver inte ta sig långt norrut för att åka skidor. Sigtuna har sin egna slalombacke Sigtunafjället där ni kan njuta av härlig utförsåkning. Backen är öppen kl. 10-16 mellan den 25-31 december, samt övriga lördagar och söndagar kl. 10-16 och torsdagar kl. 18-20.

Under jullovet är det helt gratis att åka och skidutrustning finns att låna på plats (gratis). Intill backen finns även en riktigt bra pulkabacke. Läs mer om slalombacken i Sigtuna här eller på Sigtuna Alpinas Facebooksida.
Åka skridskor på sjöisar, spolade isbanor och i ishallen
I destinationen finns flera möjligheter att åka skridskor om vädret tillåter. Både på sjöisar, spolade isbanor och i ishallen i Märsta.

Om vi har riktig tur kanske isarna lägger sig i jul. I så fall kan vi varmt rekommendera åkning på våra fina naturisar. Så snart isen vuxit till sig så mycket att den klarar av kommunens plogmaskiner startar arbetet med att få till bra skridskoslingor. Vi rekommenderar att du tar med säkerhetsutrustning som hjälm, isdubbar, ispik, ryggsäck och kastlina. Här finns mer information om skridskoåkningen i Sigtuna kommun.

Om vädret tillåter spolar kommunen också flera isbanor i destinationen. Tre av dem finns i Märsta och Valsta, en i Steninge, två i Sigtuna och en i Rosersberg. Samtliga isbanor har belysning. Här finns mer information om skridskoåkningen i Sigtuna kommun.

I Pinbackshallen i Märsta kan du åka skridskor hela vintersäsongen, oavsett väderförhållande. På jullovet har ishallen utökade öppettider för allmänhetens åkning. Det är gratis att åka och alla är välkomna. I A-hallen kan du prova på att åka skridskor i lugn och ro och kanske lära barnen att ta sig runt på isen. I B-hallen får du använda klubba. Kom ihåg hjälmarna!

Om du behöver låna skridskor, hjälmar, skridskokälkar och skridskostöd finns det att låna gratis i hallen, eller i upp till 14 dagar hos Fritidsbanken Sigtuna. Se öppettider för allmänhetens åkning i Pinbackshallen här. Pulkabackar i Sigtuna
Det finns massor av pulkabackar i Sigtuna. På med hjälmen och hoppa på pulkan och susa ner i backen i slottsparken framför Wenngarns slott, på Sigtuna golfklubb, vid Rosersbergs Slott, vid Buregatan, Tallholma vid Sätunaparken, Siriusbacken eller Kanonkullen för att nämna några. Läs mer om pulkabackarna här.
Grillplatser 
Vad är väl mysigare än att efter en stunds utelek få värma sig vid en brasa och kanske grilla en korv eller två? Upptäck det nobla Sigtuna och njut av den vackra naturen intill Rosersbergs slott. Nere vid vattnet finns en fin grillplats där du kan njuta av utsikten över Mälaren i vinterskrud.  

Det finns även flera fina grillplatser i Rävsta naturreservat, vid Hällsbostugan intill Humbacken, vid fågeltornet i Askarehage på Wenngarn, vid Steningebadet och på stranden vid Sjudargårdsbadet. Läs mer om grillplatserna här.
Bio på Gröna Ladan
I hjärtat av Sigtuna stad ligger den mer än 90 år gamla biografen Gröna Ladan. Här visas de senaste filmerna för vuxna och barn. Under jullovet visas bland annat filmerna Bamse, Önskan, Änder och Wonka. 

Salongen har 80 sittplatser. I foajén köper du, utöver biobiljetten, godis, dricka, popcorn och kaffe. För aktuellt bioprogram och mer information, se Gröna Ladans hemsidaShopping och fika 
En shoppingtur på Stora gatan kan vara en rolig lovaktivitet. Upptäck våra mysiga och unika butiker. Fyll på med energi på något av stadens mysiga caféer och restauranger.

En utflykt till Steninge slottsby är roligt för hela familjen. Här kan man kombinera shopping med fika, lek och en promenad i den vackra slottsmiljön. I närliggande Märsta Centrum finns ett brett utbud av butiker där du hittar allt ni kan behöva. 

Gå på runstensjakt och upptäck runornas hemligheter
Följ med på en vandring i runornas Sigtuna. Att hitta stenarna och tyda runorna är ett riktigt äventyr som för er långt, långt tillbaka i tiden. Vid varje runsten står en informationsskylt där stenens text finns återgiven på nutidssvenska samt med en kommentar till textens innehåll.

Sammanlagt 15 runstenar ingår i vandringen, 12 stycken i Sigtunas stadskärna och 3 stycken vid Garnsviken öster om stadskärnan. Ladda ner broschyren här, eller hämta ett exemplar hos Sigtuna museum eller ValstaKonst.