Kul utomhusjul i Sigtuna

Snart är det dags för jullov och den här julen vill vi slå ett extra slag för härliga aktiviteter att göra utomhus.  

Juldopp – En starkt växande hälsotrend är att vinterbada och studier pekar bl.a. på att risken för infektioner och inflammationer minskar, man får bättre stresskontroll och såväl nedstämdhet som depression påverkas positivt. Dessutom sägs vinterbaden göra oss mer energiska, aktiva och ge oss bättre självkänsla. För den som vill testa denna hälsokur finns det gott om bryggor och badstränder i Sigtuna. 

Vintergrilla – Det är sen gammalt känt att svenskar älskar att grilla och vad kan väl vara mysigare än att vintergrilla tillsammans? I Sigtuna finns flera fina grillplatser att välja bland. De garanterat godaste korvarna hittar du hos Mamsellen´s Skafferi & Kök på Stora gatan eller Österby Gårds närproducerade utbud i deras gårdsbutik. 

Vintercykla – Skaffa vinterdäck till cykeln och susa fram genom vinterlandskapet. Visste du att cyklister är både gladare och hälsosammare än personer som inte cyklar och det är dessutom billigt och bra för miljön att välja cykeln framför tex bilen. Möt upp med nära och kära och cykla till något naturreservat, en alldeles perfekt aktivitet i dessa coronatider och dessutom toppen för alla oss som älskar julmat lite för mycket.  

Vintervandra – Vad kan väl vara mysigare än att gå på vinterpromenad. Takten och distansen anpassas efter vilka som hänger med. Varför inte bjuda in vännerna till en stående veckovandring där de som har möjlighet samlas och vandrar? I Sigtuna finns 10 naturreservat att stifta bekantskap med.  

Vinterlek  – Har du prövat Discgolf? Om inte är det dags. Sigtuna DiscGolfPark 
https://destinationsigtuna.se/attraktion/sigtuna-discgolf-park/ 

Pokémon GO – Året runt kan man roa sig med att jaga Pokémon och samtidigt upptäcka nya ställen. I Sigtuna har vi en rad bra platser med ”gyms” och ”stops”. 
https://destinationsigtuna.se/2020/10/26/pokemon-i-sigtuna/ 

Upplev vårt unika kulturarv – Sigtuna är världens runstenstätaste plats och så gott som samtliga ruiner och fornlämningar kan du se utan att behöva gå in någonstans. Ladda ner broschyren Runornas Sigtuna från Sigtuna Museum och lär dig mer om vår fornhistoria.  

Slottsspotting – I destinationen finns fem slott och man behöver inte gå in i slotten för att uppleva den magnifika arkitekturen och unika utstrålningen varje slott besitter. Passa på att kombinera slottsbesöket med en riktig lekstund, kanske i någon av de vackra slottsparkerna eller varför inte kurragömma i Steninge slotts vackra labyrint. Kombinera slottsbesöket med en lunch i det fria. Köp med färdiglagade godsaker från någon av destinationens många restauranger och caféer.  
 
Om det blir kallt och snö  

Skridskor – Om vi har riktig tur kanske isarna lägger sig i jul. I så fall kan vi varmt rekommendera skridskobanan framför Strandpromenaden. Köp med varm choklad och magiskt goda bullar eller smörgåsar från något av bagerierna eller caféerna i staden eller packa picknickkorgen med hembakat bröd.  
 
Sigtuna Alpina – Sigtunas egen stolthet den alldeles nyligen upprustade Humbacken.   

 
Skidåkning – Så klart hoppas vi på tillräckligt med snö. I kommunen har vi fyra fina elljuspår. Blir det tillräckligt med snö kan de erbjuda härlig skidåkning.  https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/elljusspar.html