Glad påsk i Sigtuna 2022!

Påsken närmar sig med stormsteg och vi har samlat tips på roliga saker att göra för att skapa en skön påskkänsla. Överallt påskpyntas det i glada färger. Värmen från vårsolen får blommor, buskar och träd att knoppa. Vi längtar ut och vill gärna hitta härliga saker att göra tillsammans.  

 

Redan lördagen den 9 april kl. 14.00 välkomnar Märsta Centrum alla barn att delta i Påskparaden. Påskägg delas ut till alla utklädda barn som deltar i paraden. Kom gärna tidigare och var med och klä den fina björk.

 

I Sigtuna stad inleds påsken traditionsenligt skärtorsdagen med Påskärringsrace.  
Torsdagen den 14 april klockan 15 välkomnas stora och små påskkärringar och påskgubbar till Stora torget för att sedan i flygande fläng kvasta sig därifrån till Lilla torget  
 
Pelle & Marie i Viby by välkomnar besökare på påskafton, lördagen den 16 april. Kl. 11-15 firas påsken med möjlighet att fika, köpa bröd & bullar och att utan kostnad vara med på påsklekarna. 
Kl. 12 & 13 är det äggletning. Leta efter de gömda äggen och belönas med en godispåse.  
Dessutom kan man träffa djuren i byn, läsa om Blåkulla, hitta tokigheterna i texterna och skriva en hälsning i påskriset. 


God mat hör påsken till. Vad sägs om att lyxa till helgen med en festlig och riktigt god påskmiddag?  


Vill ni sova över? Inga problem - boka något av nedan fina weekend-erbjudande.  


Aktivera familj och vänner, njut av den friska vårluften, ät gott och kom ut och rensa tankarna. 

HOTELL KRISTINA - FIRA PÅSK HOS OSS! 

Den 14-16 april firar vi påsk på Kristina. Välj att komma upp och äta gott eller bo över för ett dygn i Sigtuna. Under kvällen serveras en 4-rätters festmiddag med tema Påsk à la Kristina = hemgjort av fina, ekologiska råvaror med vårens och påskens smaker. Det vankas lax, lamm, ägg, sparris och choklad.  

Pris 4-rätters påskmiddag: 645 kr/person (Barn 2-12 år 325 kr) 

För dig som vill övernatta - välj Weekend PÅSK! 

I paketet ingår Gourmetbricka med valfri dryck (öl, vin, mousserande eller alkoholfritt) vid ankomst, 4-rätters påskmiddag samt logi och vår generösa ekologiska frukostbuffé.  

Program för barn som bokat weekend: 
Kl 14-17 Tipspromenad med en liten påskgodispåse i vinst till alla barn 
Kl 14-17 Äggletning ute runt Hotell Kristina 
Kl 17-22 Pyssel- och filmrum öppet hela kvällen 

BOKA WEEKEND HÄR! 

 

SIGTUNA STADSHOTELL - Möt våren i idylliska Sigtuna

Möt våren i idylliska Sigtuna – Sveriges äldsta stad – och skäm bort dig på femstjärniga Sigtuna Stadshotell i påsk. 

Skärtorsdagen, Långfredag & påskdagen erbjuder vi en trerättersmeny från vår A la Carte och på Påskafton serveras en fast fyrarätters Påskmeny. 
Innan middagen ingår ett glas Champagne i hotellets lounge. 

Påskpaket 

Skärtorsdag, Långfredag & påskdagen 
Från 1.295:- per person med 3-rätters middag, frukost och logi. 

Påskafton 
Från 2.245:- per person 
I priset ingår: 
Badrock, tofflor och lyxiga produkter från Lóccitane 
Ett glas Champagne 
4-rättersmeny 
Afternoon tea 

Logi i delat dubbelrum eller enkelrum samt en generös frukostbuffé. 

Boka påsk paketet HÄR


2 DAGARS PÅSKFIRANDE PÅ ROSERSBERGS SLOTT 

Fira påsken i dagarna två med en härlig getaway på kungligt slott! 

Långfredagen 
Checka in på långfredagen och hämta ut en ryggsäck, karta och ge er ut på en härlig vandring. Välj själva om ni vill ge er ut på en längre tur eller om ni tar en promenad i slottsparken. När ni kommer tillbaka till slottet står ert rum redo för incheckning och senare på kvällen serveras en vällagad trerättersmiddag i någon av slottets matsalar. Ta en kopp kaffe eller drink i baren och somna sedan i fluffiga lakan. 

Påskafton 
Vakna upp på slottet och starta dagen med en stor frukostbuffé. Njut av lugnet och historiens vingslag i slottets salonger, ta en promenad ner till vattnet eller häng på hotellrummet. Till lunch och ni får då njuta av en påsklunch i slottsmatsalen med efterföljande kaffe & tårta. Till lunchen ingår ett glas krispigt vin eller öl för den som önskar. I baren serveras ett glas mousserande vin och när hungerns smyger sig på igen står ett bord uppdukat i någon av slottets matsalar. Här serveras en serveras en trerättersmiddag med franska influenser. Efter middagen serveras kaffe i slottets salonger och kanske lockar ytterligare ett glas bubbel eller någon härlig drink som avslut på kvällen. 

Påskdagen 
Efter en god nattsömn vaknar ni upp till en välfylld frukostbuffé i slottet. Sedan är det dags att checka ut och återvända till vardagen utvilad och fylld med härlig energi! 

P. S. Vi på Rosersbergs slottshotell älskar hundar och hos oss kan du fira tillsammans med din fyrbenta. Omkring oss finns perfekta stråk för hundpromenader och vi tillåter hundar i de flesta rum hos oss. Välj till Djurtillägg om du har med hund i nästa steg. Eller Best Friend-tillägget om du vill unna din bästis lite extra hundlyx. 

Paketet inkluderar:  Trerättersmiddag, lån av ryggsäck och kartor, matsäck att ta med på vandringen, frukost, ett glas vin eller en öl, Påsklunch, Påsktårta med kaffe, ett glas mousserande vin 

Boka påsk paketet HÄR

ATT GÖRA I SIGTUNA UNDER PÅSKEN

I Sigtuna stad inleds påsken traditionsenligt skärtorsdagen med Påskärringsrace.  
Torsdagen den 14 april klockan 15 välkomnas stora och små påskkärringar och påskgubbar till Stora torget för att sedan i flygande fläng kvasta sig därifrån till Lilla torget

 
Shoppa & fika
 
 
I såväl de unika butikerna på Stora gatan som i Märsta C är det pyntat och vårfint och utbudet i skyltfönstren lockar oss att piffa till oss när vi möter våren. Du hittar säkert något roligt till dig själv eller att lägga i påskägget till någon du har kär.  
 
Våren hittar du också i de trendiga butikerna i Stenladan i Steninge slottsby. Knopparna knoppas och på Trädgårdsmästeriet trädgårdsbutik och handelsträdgård hittar du vackra blommor, plantor, träd, kransar, växter och arrangemang. Här finns utvald inredning för trädgård och orangeri och även sådant som fina ytterkrukor, trädgårdsböcker och spännande inredningsdetaljer.  
Steninge Bruk erbjuder fika och lunch i härlig slottsmiljö och här trivs även barn och medföljande hundar.  
Passa på att leka på den fina lekplatsen utanför Stenladan och att utforska den spännande slottsparken. 

Gårdsbutiken på Österby gård är väl värd ett besök. Förutom gårdens egna produkter finns här många andra närproducerade varor. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling. Ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser. 

I Sigtuna är vi bortskämda med gofika. Njut av något gott på Wenngarns Bageri Brödbod, Café Coin, Strandvillan, Valvet eller Tant Bruns anrika kaffestuga som både serverar kaffe och säljer kaffebröd att ta med.   
 
Påsken är också godisets stora högtid. Självklart erbjuder Sigtuna smarrigt påskgodis av hög kvalitet att fylla vackra påskägg med. På Stora gatan i Sigtuna hittar man Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, en underbar liten butik som klippt ur sagans värld och till påsk har den precis ALLT man kan önska sig till påskägg och påskbord.  
I den andra halvan av butiken finns Mamsellens Skafferi & Kök. Även här hittar man goda saker till påsken som t ex handgräddat Skedvi Bröd, tunnbröd från Rälta, charkprodukter från Gustafs och Fäviken/Undersåker och ostar från Skärvångens Bymejeri.  

Uteliv  
 
Ledigheten ger oss möjlighet att röra lite extra på oss. Forskning visar att vistelse i naturen leder till mindre stress och ökad kreativitet och koncentrationsförmåga bland både vuxna och barn. Promenera, cykla, springa, simma, rida, träna på utegym eller rasta hunden i någon av alla vackra utemiljöer. Möjligheterna är många.  

Picknick 

Vi hoppas på fint väder och föreslår en härlig picknick i påsk. Handla med god mat och lyxigt kaffebröd och hitta ert perfekta ställe för en skön utomhusdag.  
Vi tipsar gärna om våra grillplatser. Runt om i vår destination hittar du fina grillplatser. Packa matsäck, ved och tändstickor och upptäck något nytt ställe i påsk. 

Karta på picknikplatser i Sigtuna


Stadsvandring på egen hand 

Sigtuna stad är med sina mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd som gjord för att utforska till fots. Promenera i Sveriges äldsta bevarade stad. Stora gatan - Sveriges första gågata – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung.

Digitala promenadkartan hittar du här  

Se filmen om stadens historia och promenera sedan runt och upplev på plats med hjälp av stadskartan som du hittar här. Filmen är på engelska textad till svenska.  

Gå på runstensjakt 

Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. Här finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån i Sigtuna stad.

Karta för runstenjakt hittar ni HÄR 


Gå en konstpromenad  

Upptäck den offentliga konsten! I en enkel broschyr har Sigtuna museum & Art skapat tre olika promenadstråk med offentlig konst.  De tre områdena är Märsta centrum, Midgårdsdalen & Valsta och Sigtuna. Kanske upptäcker du ett nytt verk på din promenad? 

Karta för konstpromenad hittar ni HÄR

Gå på slottsspaning 

I Sigtuna berömmer vi oss av att ha fem historiskt intressanta och mycket välbevarade slott. Alla väl värda att besöka. Magnifika Skoklosters slott har öppet för besökare i påsk.  Den 15–18 april klockan  
11–16 kan man gå på slottspaning och påskens tema är tulpaner. På 1600-talet var tulpanen en trendig och dyrbar blomma. Under påsken kan man skapa fantasifulla installationer med tulpaner och i paradvåningen kan man upptäcka tulpanprakten på egen hand – på möbler, tyger, gyllenläderstapeter och målningar. De yngre kan leta efter påskägg eller köpa en pysselsats för att tillverka påskägg i barockstil.  
Områdena kring Wenngarns slott och Steninge slott är härliga utflyktsmål för besökare i alla åldrar och värda att spana in. Notera att även hundar är välkomna på caféer på bägge dessa ställen. 
 
Wenngarns slott har aktiviteter för barnfamiljer på påskafton den 16 april och på påskdagen den 17 april. Kl. 14 de båda dagarna arrangerar man guidad visning med äggjakt där alla barn får varsitt påskägg efter det att man hittat skatten.  

Steninge slott och kungliga Rosersbergs slott passerar man om man väljer att gå etapp två av Ingegerdsleden. 

Vandra Ingegerdsleden 

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala domkyrka. 
Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här: 

Testa Discgolf  

Med start vid Sigtuna Fritidscenter vid Rektor Cullberg väg på Harberget finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Att gå med barnvagn är inte lätt men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt kan uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee. Saknar du så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.  

Besök något av alla våra fina naturreservat 

I Sigtuna kommun finns 10 naturreservat att utforska året runt. Hälsa på korna i Steningedalen, grilla i Rävsta etc. 

Naturreservat i Sigtuna HÄR

ROLIGT ATT GÖRA PÅ SIGTUNA MUSEUM UNDER PÅSKLOVET 

Cirkulärverkstad 

Cirkulärverkstad! Upptäckardag för alla åldrar på Sigtuna museum. Lördag 9/4 kl. 12-16. Lappa och laga och lyssna på en saga! Lär dig att laga punkan på cykeln och skapa med återbruk i Studion.  
Gratis för alla. För alla åldrar. 

 
Dramatiserad familjevandring i Sigtuna 

På denna vandring får ni möta några riktiga personligheter! Här tar Estrid, Doter, Petrus, Erik och Signe med er genom Sigtunas tusenåriga historia och berättar om de tider då de levde. Vandringen går genom Sigtuna stad och passar både små och stora. 

Skapande i Studion på Sigtuna museum 

Under hela påsklovet är temat återbruk. Drop-in, gratis för alla. Öppet tisdag-söndag kl. 12-16. 

ValstaKonst 

Drop-in-ateljé på ValstaKonst torsdag-söndag kl. 12-17. Gratis för alla. För alla åldrar.