Sommarlov i Sigtuna

Äntligen är skolan slut och för våra grundskolebarn väntar nu 10 härliga sommarlovsveckor. Att få vara skolledig så länge kan man verkligen vara mallig över, men hur står sig egentligen det svenska sommarlovet mot våra europeiska grannar? Det kan man läsa om i en rapport skriven av Europeiska kommissionen

Längst i Europa med hela 13 veckors sommarledigt har Italien, Lettland, Litauen och Turkiet. Kortast har Tyskland, Storbritannien, Danmark och Liechtenstein med 6 veckor av ledighet.  

Bland våra nordiska grannländer ligger vi i mitten då både Island och Finland har 11 veckor, Norge 8 och Danmark 6.  

Här nedan har vi samlat härliga, barnvänliga tips på vad man kan hitta på i Sigtuna i sommar.  För de barn som bor i Sigtuna kommun finns ännu fler tips på https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/ung-i-kommunen/aktiviteter/lovverksamhet/sommarlov.html 

Pigga barn med spring i benen? Då vill vi tipsa om att leka kurragömma i labyrinten vid Steninge Slott. Kombinera leken med glass, lunch, fika och shopping i mysiga Stenladanalldeles intill. 

Framför  Rosersbergs slott finns en alldeles underbar slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv vid grillplatsen nere vid vattnet. 

Visste du att Sigtuna stad är världens runstens-tätaste plats? Ladda ned eller hämta en karta på Sigtuna museum eller i Turistbyrån och häng med på en spännande runstensjakt. 

Gå på Upptäckarpromenad! Upptäck Sigtuna stad tillsammans med barnen. Hämta/ladda ned upptäckarkartan där olika sex platser finns utmärkta. På kartan finns frågor att fundera kring och bilder som gör det lättare och roligare att hitta rätt. Om ni vill kan ni lämna in era svar på Sigtuna museum, så får barnen en liten överraskning. 

Under sommaren håller Sigtuna Museum & Art 15 min kortvisningar i museets trädgård och varje dag kl. 14 en stadsvandring. Lär dig med om stadens historiska platser, personer och händelser. Max 15 personer per visning.  

Badsugen?Det finns flera fina strandbad i Sigtuna, så packa ner badkläder, cyklop och handduk och ge dig ut på en simtur. För dig som gillar pool finns Midgårdsbadet med hoppbassäng och pooler både inne och ute. 

Utmana varandra på en rolig  minigolfrunda på Sigtuna strandpromenad. Perfekt att kombinera med en glass i solen på någon av alla bänkarna utmed den vackra strandpromenaden.  

Ett barnspår i grönskan och en historisk utomhusvisning är sommarens nyheter på Skoklosters slott. Slottet satsar på en ännu bättre visningsverksamhet – både inomhus och utomhus under sommaren.

Vill du veta hur det såg ut på en gård för 200 år sen? Då är  Viby by det perfekta utflyktsmålet. Torparbyn ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad. Passa på att ha en picknick i de vackra omgivningarna. 

Testa  discgolf. På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen discfrisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv. 

Besök  Österbygård och smaka på en närproducerad glass och titta på djuren. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter. 

Sigtuna museum ligger mitt i Sigtuna stad på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I varje rum finns något interaktivt för barn. 
Passa på att titta på den arkeologiska utställningen med material från sen vikingatid och tidig medeltid. 

Har du testat  wakeboard? Ta en miljövänlig åktur längs en eldriven linbana. På Cable Park i Halmsjön samsas både nybörjare och proffs.