Sportlov i Sigtuna 2023

Sportlov på hemmaplan! 

Det finns massor av roligt att göra i Sigtuna på sportlovet. Både utomhus och inomhus.

 
Gillar man vintersport hittar man snösäker skidåkning i Sigtunafjället och om vi får tillräckligt med snö finns det gott om skidspår och pulkabackar. Förutom de plogade skridskobanorna på Mälarens naturis kan man träna skridskoåkning på spolade isbanor. För uteliv och lek finns vandringsleder, naturreservat och vackra promenadstråk. 
Korvgrillning brukar vara poppis och här finns flera fina grillplatser. 

 

Inomhus finns en mängd roliga aktiviteter: skapande, teater, sport, Fifa-turnering och mycket mera.

 

Biograf Gröna Ladan är redo att ta emot biosugna besökare. Choklad med vispgrädde på något av våra mysiga fik är också en höjdare på lovet. Våra fem fantastiska slott är spännande och roliga besöksmål.

 

Bio på Gröna Ladan 

Gröna Ladan i hjärtat av Sigtuna stad är den jättemysiga mer än 90 år gamla biografen. Här visas de senaste filmerna för vuxna och barn. Salongen har 80 sittplatser. I foajén köper du, utöver biobiljetten, godis, dricka, popcorn och kaffe. För aktuellt bioprogram och mer information se Gröna Ladans hemsida. 

 

Vinterbada och basta på Erikssund 

Hyr den vedeldad bastun med plats för 6-7 personer och se till att få upp värmen snabbt efter vinterbadet från bryggan. I paketet ingår lån av handdukar, badrock samt tofflor, kaffe, te eller varm buljong. Det finns även möjlighet att beställa Erikssunds ”snacks bricka” som består av frukt, grönsaker, nötter och dip. 

Önskar ni grilla så tänder ni grillen själva. 

Läs mer om vinterbad på Erikssund här. 

 

Sportlovsgolf på WE Padel Sigtuna 

På sportlovet är det dags för sportlovsgolf på WE Padel Sigtuna. Campen är för barn och ungdomar i åldern 11-16 år och pågår tre halvdagar med simulatorspel, möjlighet att förbättra bollträff, lära sig spelstrategi, spela lagtävlingar samt golffys.
När: Måndag-onsdag vecka 9
Tid: Klockan 9.00-12.00 inklusive fikapaus (fika ingår)
Antal platser: Åtta
Pris: 1395kr
Utrustning: Egen utrustning medtages
Förkunskaper: Minimum Grönt kort

 

Sigtunas slalombacke 
Upptäck Sigtunafjället! I Sigtunafjället vid Prästängshallen kan den som vill komma och njuta av härlig utförsåkning. Det är gratis för alla upp till 19 år att åka skidor/snowboard i Sigtunafjället under sportlovet 27 februari - 5 mars.

Intill backen finns ett skidspår och även en bra pulkabacke.

Läs mer om slalombacken i Sigtuna här eller på Sigtuna Alpinas Facebooksida.

 

Skridskoåkning på Mälaren eller spolad isbana 
Upplev skridskoåkning på naturis. Ta ett varv på den plogade skridskobanan på sjön framför minigolfbanan i Sigtuna. För den som saknar egna skridskor finns de både att hyra och köpa hos Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan. Vi rekommenderar att du tar med säkerhetsutrustning som hjälm, isdubbar, ispik, ryggsäck och kastlina. 

Det finns flera spolade isbanor i destinationen, i Märsta, Rosersberg, Steninge och Sigtuna. På den spolade isbanan i Valsta satsar kommunen under lovet. Det är fri åkning och Fritidsbanken lånar gratis ut skridskor och hjälmar. Här finns mer info om skridskoåkning i Sigtuna kommun.  

 

 

Längdskidspår i Sigtuna 
Längs med Sigtuna golfklubbs natursköna bana finns två spårslingor. Den kortare är på 1,6 km och den som går längs 18-hålsbanan är på 7,5 km. 

Besök Skidspår.se för mer information om skidspåren.

 

Pulkabackar i Sigtuna 
Det finns massor av pulkabackar i Sigtuna! På med hjälmen och hoppa på pulkan och susa ner i backen i slottsparken framför Wenngarns slott, på Sigtuna golfklubb, vid Rosersbergs Slott, vid Buregatan, Tallholma vid Sätunaparken, Siriusbacken eller Kanonkullen för att nämna några. 

Läs mer om pulkabackarna här. 

Grillplatser 
Vad är väl mysigare än att efter en stunds utelek få värma sig vid en brasa och kanske grilla en korv eller två? Upptäck det nobla Sigtuna och njut av den vackra naturen intill Rosersbergs slott. Nere vid vattnet finns en fin grillplats där du kan njuta av utsikten över Mälaren i vinterskrud.  

Det finns även flera fina grillplatser i Rävsta naturreservat, vid Hällsbostugan intill Humbacken, vid fågeltornet i Askarehage på Wenngarn, vid Steningebadet och på stranden vid Sjudargårdsbadet. 

Läs mer om grillplatserna här.

 

Shopping och fika 
En shoppingtur på Stora gatan kan vara en rolig lovaktivitet. Upptäck våra mysiga och unika butiker. Fyll på med energi på något av stadens mysiga caféer och restauranger.

 
En utflykt Steninge slottsby är rolig för hela familjen. Här kan man kombinera shopping med fika, lek och en promenad i den vackra slottsmiljön. I närliggande Märsta Centrum finns ett brett utbud av butiker där du hittar allt ni kan behöva. 

Sportlov i Sigtuna kommun

Sigtuna kommun sätter rekord i aktiviteter detta sportlov, med en härlig blandning av teater, skapande, skridskodisco, sagostunder, sång, Fifa-turnering, bio, sportaktiviteter, familjelek med Sigtuna Funkis och mycket mer. Här hittar du många tips inför sportlovet 2023, med aktiviteter både inom och utomhus.

 

Sportlov på Sigtuna museum

Kom till Sigtuna museum under lovet! Gå ett upptäckarspår, skapa i Studion med olika silverglänsande material. Vi inspireras av vår nya utställning Vikingasilvret - Berättelsen om silverskattens hemligheter – välkommen på en resa tillbaka till vikingatiden.

Datum och tid: Söndag den 26 februari + tisdag den 28 februari - söndag den 5 mars klockan 12.00-16.00

Plats: Sigtuna museum, Stora gatan 55, Sigtuna

Pris: Fri entré

För alla åldrar.

Läs mer hos Sigtuna museum. 

 

Upptäckardag på Sigtuna museum på sportlovet

Vi tittar närmare på vår utställning Vikingasilvret, med teman silver, skatter, vikingar, mynt och makt. Vi skapar i Studion med silverglänsande material.

Datum och tid: Lördag den 25 februari klockan 12.00-16.00

Plats: Sigtuna museum, Stora gatan 55, Sigtuna

Pris: Fri entré

För alla åldrar

 

Aurora: The Weight of a Shadow

Den unga flickan Aurora har hamnat i djup sorg och därmed fastnat i en mystisk, mörk och gotisk slottsträdgård på kullen i staden Erville. Hennes enda följeslagare är en ond, maskerad gestalt som säger till Aurora att hon alltid kommer att vara bunden till trädgården, även om hon försöker fly. Därför gömmer sig Aurora i rädsla. Inga stadsbor vågar ens gå in till trädgården - förrän en dag, när en pojke, Oliver, passerar och av misstag möter Aurora bakom portarna.

Aurora är en extraordinär rockföreställning, animerade filmsekvenser och en livekonsert i ett. Med inspiration från Tim Burtons filmer och Danny Elfmans musik startade det svenska bandet Nocean sitt tredje albumprojekt och skrev musiken efter en fiktiv historia som ett konceptalbum. Musiken är modern, melodiös hårdrock/metal med filmiska/symfoniska inslag. Musikalbumet släpptes digitalt (Spotify etc.) och fysiskt den 29 oktober 2021.

Familjeföreställning (åldersgräns 13 år på grund av ljudnivåer)

Datum och tid: Lördag den 25 februari klockan 18.30-19.40.

Plats/adress: Kulturumteatern, Vikingavägen 2 i Märsta.

Du kan boka biljett här.

 

Sportlovsteater - Historien om Bodri

Hunden Bodri är navet i Teater Barbaras dockteaterföreställning, som baseras på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel.

Hédi och hennes familj blir under 2a världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men flickorna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem.

”…..jag var ett lyckligt barn i en lycklig stad, det som hände sen är svårt att berätta om och svårt att lyssna på. Jag vill ändå berätta och jag vill att du lyssnar. Vi har alla ett val, vi kan välja det goda.”
Hédi Fried

Föreställningen avslutas med ett samtal och frågestund och rekommenderas från ålder 8-11 år.

Datum och tid: 27 februari klockan 13:00 - 13:45 

Biljetter
Gratis men du behöver en gratisbiljett. Biljetter hämtas på barnavdelningen på Märsta bibliotek.

Max en vuxen per barn. Både barn och vuxen behöver biljett.

 

Sportlov på ValstaKonst

Kom och skapa konst med återbruksmaterial på ValstaKonst under sportlovet. Alla är välkomna

Ingen anmälan, gratis, drop in

Datum och tid: Tisdag 2 mars till söndag 5 mars kl 12-17 varje dag

Plats: ValstaKonst, Bragegatan 11

 

Brobygget – Sportis (upp till 13 år)

Drop-in-sport under hela sportlovet. Kom och spela fotboll, pingis, sällskapsspel och annat kul. Vi bjuder på mellanmål till alla deltagare! Brobyggets ledare finns alltid på plats.

Datum och tid: Måndag till fredag den 27 februari-3 mars klockan 12.00-16.00.

Plats: Ekilla och Valsta sporthallar.

Åldersgrupp: För alla upp till 13 år.

Kostnad: Gratis.

Anmälan: Ingen föranmälan krävs, det är bara att komma.

 
Brobygget – By Night (från 13 år)

Drop-in-aktiviteter för ungdomar från 13 år och uppåt på kvällstid i Vikingahallen. Kom och träffa kompisar och ledare från Brobygget. Vi spelar fotboll, FIFA, sällskapsspel och annat kul.

Datum och tid: Fredag och lördag den 24-25 februari och den 3-4 mars klockan 20.00-23.00.

Plats: Vikingahallen, Vikingavägen 2 i Märsta.

Åldersgrupp: För alla från 13 år och uppåt.

Kostnad: Gratis.

Anmälan: Ingen föranmälan krävs, det är bara att komma.

Brobygget arrangeras i samverkan mellan Sigtuna kommun, Vi är Valsta, Trygg i Märsta, Hyresgästföreningen Sigtuna, SigtunaHem och föreningslivet i Sigtuna kommun.