Sportlov i Sigtuna

Ursprunget till sportlovet är kokslovet från år 1940 som infördes av Bränslekommissionen under andra världskriget för att spara på kostnaderna i samband med uppvärmningen av skolorna, där stenkol och koks var det vanligaste bränslet. Olika aktiviteter anordnades för att ge de skollediga ungdomarna meningsfull sysselsättning och ganska snart fokuserades de på friluftsliv i allmänhet och vintersporter i synnerhet. Sportlovsveckan infaller mellan vecka 7-10 beroende på var i Sverige man går i skolan.

 

 I Sigtuna infaller Sportlovet under vecka 9 och här nedan kommer tips på roliga aktiviteter att hitta på under lovet. Besök museum, ishallar, simhallar, bibliotek, biografer, slott eller något av destinationens rika utbud av hotell, butiker, restauranger och caféer. 

Sportlovslyx
Sigtunahöjden bjuder in till sportlovslyx med spa, trerätters middag och hotellövernattning. Slappna av och ladda batterierna tillsammans med någon nära. Den oemotståndliga semmelbuffén är omtyckt av både stora och små och serveras på tisdagen den 25 februari. I paketet ingår tillgång till relax, bastu och jacuzzi, tillgång till träningsrum, trerätters middag (eller shared food), övernattning och frukostbuffé. Läs mer och boka här:

Minisemester
Hotell Kristina har ett sportigt loverbjudande med skönt familjehäng, god mat och härligt bad i den närliggande i simhallen. Där finns det både hopptorn (1 – 5 meter), bastu och skön bubbelpool. I paketet ingår 2-rätters ekologisk middag och hemgjord glass till efterrätt, logi i familjerum (4 p), entré till simhallen för hela familjen samt en härlig frukostbuffé.
Boka på info@hotellkristina.se eller på 08 – 592 580 00. 

Skokloster Slott På Skokloster slott är det djurtema på sportlovet. I de vintriga salarna och i bottenvåningen med djurquiz, pyssel och butik. I kaféet kan man värma sig med en kopp rykande varm choklad och där serveras lunch och hembakade kakor. Passa på att boka en familje- eller vintervisning i samband med besöket. Lär mer här:

Sportlovslek i Vikingahallen
Sigtuna kommun arrangerar olika aktiviteter för skollediga barn.
Brobygget erbjuder sportlovslek i Vikingahallen i Märsta. Måndag-fredag kl. 10.00-15.00 anordnar man många roliga aktiviteter utan att det kostar något.
Läs mer här:

Skridskoåkning
Besök någon av de två ishallarna, Pinbackshallarna.
Läs mer 


Bad och simning
Både Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter erbjuder gratis inträde måndag till fredag mellan kl. 10:00 -16:00 för skollediga barn upp till 17 år. För att bada utan vuxens sällskap behöver man vara 12 år och simkunnig.
Läs mer här:

Sigtuna museum
Under sportlovet fokuserar Sigtuna museum på teater. Testa att tillverka egna teaterkostymer av återbrukskläder, testa att uppträda inför publik, gå på dockteater, prova på teatersminkning eller skapa skuggteaterdockor och kulisser. Under veckan bjuder muséet in till ett flertal olika pysselstunder med fri entré. Lär mer här:

Vandra eller cykla i Sigtuna Eftersom snön lyser med sin frånvaro passar det utmärkt att ta en cykeltur utmed någon av Sigtunas alla cykelvägar eller vandra i något av Sigtunas 10 naturreservat. Kartor där vägarna finns markerade hittar man i närmsta bibliotek, i turistbyrån på Stora gatan eller i kommunhusets reception. Läs mer om naturreservaten här:

Shopping och fika Unna dig en shoppingtur längs med Stora gatans unika butiker och missa inte delikatesserna hos nyöppnade Mamsellens Skafferi & Kök. I trendsäkra Märsta Centrum hittar du allt du kan behöva. Passa på att kombinera shoppingen med en fika på något av destinationens alla caféer. Varför inte passa på att njuta av en semla på klassiska Tant Brun, i Sigtuna stad eller gör en utflykt till Wenngarns bageri.

Bio På Gröna Ladan i Sigtuna finns filmer för såväl små som stora sportlovsfirare så passa på att mys och dröm dig bort i biomörkret en stund.

Inomhusfotboll
Valsta sporthall erbjuder Märsta IK drop-in-futsal (futsal är en typ av inomhusfotboll) för barn upp till 13, klockan 12.00-16.00 måndag till fredag. Gratis inträde, inget medlemskap krävs.