Starta en ny tradition – Valborgsvandra

Ett av de tydligaste vårtecknen är att samlas runt sprakande valborgseldar med tillhörande körsång och tal. Men i år blir det som vi alla vet varken folksamlingar, brasor eller sång. Vad synd tänker ni kanske, men varför inte se det som ett ypperligt tillfälle att starta en ny tradition och Valborgsvandra i stället?

I Sigtuna finns många fina vandringsleder, däribland Wenngarnsstigen, Ingegerdsleden och Upplandsleden. För den som inte vill ge sig ut i spenaten kan vi varmt rekommendera en stadsvandring genom pittoreska och historiskt intressanta Sigtuna stad. På lördag är det dessutom premiär för hittaut i Sigtuna, en kampanj som drivs av Svenska Orienteringsförbundet och som går ut på att hitta checkpoints i stads- och skogsmiljö. Passa sedan på att avsluta Valborgsvandringen med en härlig After-Walk-middag på någon av Sigtunas många hotell och restauranger eller köp med middagen hem.

Valborgsvandra!

Vandra Upplandsleden
Upplandsleden är en 50 mil lång vandringsled som slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. Längs med etappen genom Sigtuna passerar man tre slott, runstenar, den historiska staden Sigtuna med museum, shopping, Mariakyrkan, tre ruiner och oändligt vacker natur. Leden är markerad med ringar i orange på träd eller stolpar, samt med Upplandsledens symbol.



Vandra Ingegerdsleden
Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång, lättvandrad led som sträcker sig från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till domkyrkan i Uppsala. Den del av leden som går genom Sigtuna är markerad med Ingegerdsskyltar och startar vid Rosersbergs slott och går utmed Mälaren via Steninge slott till i Mariakyrkan i Sigtuna stad. Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här: 

 

Stadsvandra i pittoreska Sigtuna stad
Sigtuna stad är med sina mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd, som gjord för att utforska till fots. Promenera i Sveriges äldsta bevarade stad. Stora gatan - Sveriges första gågata – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung.
Se filmen om stadens historia och promenera sedan runt och upplev på plats med hjälp av stadskartan som du hittar här. Filmen är på engelska textad till svenska.

Premiär för hittaut i Sigtuna
Nu på lördag, den 1 maj, är det premiär för hittaut i Sigtuna. hittaut är en kampanj som drivs av Svenska Orienteringsförbundet och som går ut på att hitta checkpoints i stads- och skogsmiljö. Det är helt gratis att delta och för att vara med registrerar man ett konto via Svenska Orienteringsförbundets hemsida. Vid varje checkpoint finns sen en kod som man registrerar på sitt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober.
Läs mer och registrera ett hittaut-konto här: 

 

Vandra Wenngarnsstigen
Den 3,5 km långa leden utgår från Wenngarns slott och rundar Askarehage naturreservat. Stigen passerar förbi fågeltornet och en grillplats. Vandringsleden ligger i samma reservat som Askarestigen, men har mer lättgångna stigar. Sätt guldkant på vandringen genom att köpa med ljuvliga nybakta bullar eller smörgåsar från Wenngarns bageri eller varför inte avsluta vandringen med en härlig räksmörgås eller lunch på bageriet?

Vandra Steningeleden
Den cirka 7,5 km långa leden börjar vid vattenparken bakom Märsta station och går genom Sköndalsskogens och Steningedalens naturreservat till Steningebadet där den ansluter till Upplandsleden. Följer man leden västerut kan man även ansluta till Rävstaleden.

Vandra Rävstaleden
Rävstaleden är en 8 km lång vandringsstig som går genom vacker skog och betesmark i Rävsta naturreservat. Utmed den natursköna leden finns gott om historiska gravfält, badplats och flera grillplatser.

Vandra Hällsbostigen
Hällsbostigen är en 4 km lång stig som slingrar genom trollskogen i Hällsboskogens naturreservat. Leden utgår från Hällsbostugan och elljusspåret.

Vandra Askarestigen
Askarestigen är en 2,5 km lång stig som går genom betesmarken och på en spång över strandängarna i Askarehage naturreservat. Missa inte att stanna till och klättra upp i fågeltornet och njut av utsikten och det rika fågellivet. För de som packat med picknick finns en mysig grillplats med sittbänkar i anslutning till fågeltornet. Missa inte att köpa med ljuvliga nybakta bullar från Wenngarns bageri.

After-Walk Valborgsmiddag

Sharing Dinner på Hotell Kristina
På Valborgsmässoafton kan du njuta av en härlig middagsupplevelse i form av en Sharing dinner med tema ELD = sotat, glödgat och rökt. Menyn är skapad av fina, ekologiska råvaror med vårens härliga smaker. Det vankas fisk, skaldjur, ekologisk kyckling, nässlor, sparris och rabarber.

Sharing dinner hos Hotell Kristina innebär en festlig middagsservering direkt till ert sällskap (ingen buffé). Det blir både rätter som ni plockar till er själva från större uppläggningsfat och spännande smårätter i portionsform. Middagen kommer att serveras med första bordsbokning kl 17. Ange önskad tid i din bokning.

Pris middag: 625 kr /person.
Pris middag barn: 295 kr/person (4-12 år). Barn 0-3 år gratis.

Läs mer och boka här: 

 

Femrätters valborgsmiddag i Restaurang Skog
Välkommen att fira in våren på valborgsmässoafton i Restaurang Skog. Fredagen den 30 april bjuder restaurangens skickliga kockar in till en spännande gourmetmiddag med fem rätter.

Kvällen startar med härligt häng i loungen där ni kan beställa en god fördrink. Senare är det dags att slå er ner till bords för att avnjuta dagens första rätt: brioche med smak av bland annat tryffel.

Välj ett passande vin och lyssna till de skickliga kockarna som berättar mer om kvällens rätter. Under kvällen avnjuter ni klassiska rätter med en tvist, som gös med färskpotatis och rökt grädde eller kalv med bland annat hasselnötter och grillad hollandaise. Måltiden avrundas med en ljuvlig friterad Comté. Under tiden förbereder kallköket pricken över i:t, en dessert med smultron, vit choklad och grillad citron.

Pris middag: 695 kr /person.

Läs mer och boka här. 

Valborgsmiddag på Sigtunastiftelsen
Njut av en härlig trerätters middag i den KRAV-märkta restaurangen, lagad på vårens primörer och däribland många närodlade produkter. Valborgsmenyn inleds med vit sparris med nässelhollandaise, forellrom och rostade hasselnötter. Middagen fortsätter med lättrökt regnbåge med mandelpotatispuré, hummersås och citronstekt blandsvamp samt vattenkrasse. Avsluta med rabarberpannacotta med inkokt rabarber och rostad vit choklad. För den som önskar går det utmärkt att beställa till ett passande vinpaket.

Pris för Valborgsmeny: 475 kr / person.

Boka bord på info@sigtunastiftelsen.se

Läs mer här: