Valborg i Sigtuna 2023 - kom hit och välkomna våren

I Sigtuna stad har traditionen att resa majbrasor funnits sedan början av 1900-talet och då tändes elden på Harberget. Traditionen med körsång och tal tillkom på 1920-talet när Sigtunastiftelsen etablerades. Firandet hölls vid den tiden uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen firades valborg nere vid hamnen.  


Sedan 1973 sker arrangemanget i Sigtuna Hembygdsförenings regi. De senaste 20 åren har Sigtuna Sångensemble sjungit vårsånger och Sigtuna borgarbrandkårs kamratförening har tänt fyrverkerier nere vid stranden. Brasan, ute på en flotte i vattnet, är det kanotklubben Mälarpiraterna som sett till att få fyr på.  

 

Valborg firas på olika platser runt om i kommunen med traditionsenlig sång, tal och brasa.

Läs om olika festliga sätt att fira vårens ankomst på i destinationen. 

Sigtuna Stad  

Passa på att ta en glass eller en fika i Sigtuna för att fira våren. I Sigtuna är vi bortskämda med gofika. Njut av något gott på Wenngarns Bageri Brödbod, Café Coin, Strandvillan, Valvet eller Tant Bruns anrika kaffestuga som både serverar kaffe och säljer kaffebröd att ta med.   

Njut av en glass från Sigtuna Gelato eller någon av de andra fiken som säljer glass. Du kan hitta fler tips om glassutbudet här.
 

 
Traditionellt firande vid brasan

Sigtuna 
20.30 Sigtuna Hembygdsförening välkomnar till musikpaviljongen i Drakegårdens trädgård. Våren hälsas traditionsenligt med sång och vårtal. 

Brasan tänds av Kanotklubben Mälarpiraterna. Därefter bjuds på ett färgsprakande fyrverkeri. 

Arr: Sigtuna Hembygdsförening.

 

Märsta

Kl. 12.00 – 24.00 är det tivoli och Valborgsfirande på nya grusplanen vid Midgårdsvägen.  
Brasan tänds kl. 20.00. Arrangör är Axels Tivoli. 

 

Husby 

Välkommen att fira Valborg vid Husby skola.

Kl. 19.15 hälsas våren välkommen med vårtal av hembygdsföreningens ordförande Jan-Peter Alm och vårsång av Sigtonerna från Sigtuna.
Kl. 20.00 tänds brasan.

Det bjuds på varm buljong i torpet. Kaffe/varm korv serveras i skolan.  

Smällare och fyrverkerier undanbedes – små barn och hundar ska också trivas.

Arr: Husby-Ärlinghundra Märsta Hembygdsförening