Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
Naturområden Vandring

Ingegerdsleden

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Ingegerdsleden, som uppkallats efter henne, är en 11 mil lång lättvandrad led som sträcker sig från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Oavsett om ditt intresse ligger i pilgrimsvandring eller att upptäcka historiska platser, erbjuder Ingegerdsleden en naturskön och varierad vandring genom områden där människor har levt och vandrat sedan vikingatidens dagar.

Ingegerdsleden är uppdelad i sju etapper och är markerad med Ingegerdsskyltar. Etapp 4 och 5 sträcker sig genom Sigtuna.

Etapp 4
Etapp 4 går mellan Rosersbergs slott och Mariakyrkan i Sigtuna och är cirka 17 kilometer. Leden går till stor del på skogsstigar och knaggliga vägar och tar er förbi många historiska sevärdheter.

Den första delen av etappen går utmed Mälaren och sträcker sig till Steninge slott. Här går ni förbi Kettis grotta, väster om Rosersberg, som ligger under ett stort klippblock. Grottan tillkom i början av 1800-talet och var byggd av trä och näver. Trotts att grottan brann upp i slutet av 1990-talet och endast lämnade kvar ett utskjutande klippblock, lever namnet kvar än idag. Intill grottan ligger också en spiralformad runsten, prydd med frimuraremblem. Runstenen är från 1800-talet och minner om Kettil. Stenen är vänd ut mot fjärden och har en fin bänk där man kan vila trötta fötter.

Den andra delen av etappen sträcker sig från Steninge slott till Mariakyrkan i Sigtuna. Här vandrar ni genom täta och lummiga skogar, genom Rävsta naturreservat, förbi Björnkälla och Embarsboda där ni finner grillplats och vindskydd. När ni närmar er Sigtuna stad går ni genom området Til och vidare längs med vattnet.

Läs mer om Ingegerdsleden på Naturkartans hemsida. Där kan du även se utmarkerad karta för den första delen av Etapp 4 samt den andra delen av Etapp 4.

Etapp 5
Etapp 5 går mellan Mariakyrkan i Sigtuna och Odensala kyrka. Leden är cirka 12 kilometer och går till största delen på asfaltväg och grusad bilväg. Den går bra att cykla och är även framkomlig med barnvagn.

Här vandrar ni längs Garnsviken, förbi Rävsta naturreservat och vidare mot Odensala. Längs vägen passerar ni också flera fina runstenar.

Läs mer om Ingegerdsleden på Naturkartans hemsida. Där kan du även se utmarkerad karta för Etapp 5