Aktivt liv - Vinter 2021

Vinter ledighet hägrar och förutom att umgåsäta god mat och njuta av sovmornar kan det vara härligt att hitta på olika saker att göra tillsammans. 

Nedan listar vi olika förslag på utomhusaktiviteter med eller utan snö och kyla.

Vintergrilla – Det är sen gammalt känt att svenskar älskar att grilla och visst är det något särskilt med att vintergrilla tillsammans? I Sigtuna finns flera fina grillplatser att välja bland. Garanterat goda korvar hittar du hos Mamsellen´s Skafferi & Kök på Stora gatan, Olssons Kött & Delikatesser på Sigtuna stadsängar eller gör en utflykt och handla i gårdsbutiken på Österby Gård.  

Vintervandra – Vad kan väl vara mysigare än att gå på vinterpromenad? Takten och distansen anpassas efter vilka som hänger med. Varför inte bjuda in vännerna till en stående veckovandring där de som har möjlighet samlas och vandrar? I Sigtuna finns 10 naturreservat att stifta bekantskap med.  

Läs mer om vandrings leder i Sigtuna här  

Vintercykla – Skaffa vinterdäck till cykeln och susa fram genom vinterlandskapet. Visste du att cyklister är både gladare och hälsosammare än personer som inte cyklar och det är dessutom billigt och bra för miljön att välja cykeln framför tex bilen. Möt upp med nära och kära och cykla till något naturreservat, en alldeles perfekt aktivitet i dessa coronatider och dessutom toppen för alla oss som älskar julmat lite för mycket.   

Vinterdopp – En starkt växande hälsotrend är att vinterbada och studier pekar bl. .a. på att risken för infektioner och inflammationer minskar, att man får bättre stresskontroll och såväl nedstämdhet som depression påverkas positivt. Dessutom sägs vinterbaden göra oss mer energiska, aktiva och ge oss bättre självkänsla. För den som vill testa denna hälsokur finns det gott om bryggor och badstränder i Sigtuna. Kom ihåg att aldrig bada ensam. 

Vinterlek – Har du prövat Discgolf? Om inte är det dags. Sigtuna DiscGolfPark  
https://destinationsigtuna.se/attraktion/sigtuna-discgolf-park/ 

Pokémon GO – Året runt kan man roa sig med att jaga Pokémon och samtidigt upptäcka nya ställen. I Sigtuna har vi en rad bra platser med ”gyms” och ”stops”.   

Se mer info om Pokemon Go i Sigtuna här
 
Upplev kulturarvet – Sigtuna är världens runstenstätaste plats och så gott som samtliga ruiner och fornlämningar kan du se utan att behöva gå in någonstans. Ladda ner broschyren Runornas Sigtuna från Sigtuna Museum och lär dig mer om vår fornhistoria.   

Slottsspotting– I destinationen finns fem unika slott och man behöver inte gå in i dem för att uppleva den magnifika arkitekturen och speciella utstrålning varje slott besitter. Passa på att kombinera slottsbesöket med en riktig lekstund. Kanske i någon av de vackra slottsparkerna eller varför inte kurragömma i Steninge slotts vackra labyrint. Kombinera slottsbesöket med en lunch i det fria. Köp med färdiglagade godsaker från någon av destinationens många restauranger och caféer.   

 

 

Om kallt och snö   

Skridskor på Mälaren Om vi har riktig tur kanske isarna lägger sig i jul. I så fall kan vi varmt rekommendera åkning på våra fina naturisar. Så snart isen vuxit till sig så mycket att den klarar av kommunens plogmaskiner startar arbetet med att få till bra skridskoslingor.  
Köp med varm choklad och magiskt goda bullar eller smörgåsar från något av bagerierna eller caféerna i staden och packa picknickkorgen.  

 


Skridskor på isbana – Det finns ett antal spolade isbanor i kommunen. Tre av dem finns i Märsta, varav två i Valsta, vid Valsta torg och Hugingatan och en vid Kanonkulleparken. En isbana finns vid Orionparken i Steninge. I Sigtuna finns det två, en i Til och en i Brännbo. I Rosersberg hittar man en spolad bana vid Råbergshallen. Samtliga isbanor har belysning. 
Skridskoåkning - Sigtuna kommun 
 
 
Sigtuna Alpina – Upptäck Sigtunafjället! 
I Humbacken vid Prästängshallen kan den som vill komma och njuta av härlig utförsåkning. Liftkort/medlemskap kan köpas i backen och det går även att hyra skidutrustning på plats. Intill backen finns även en riktigt bra pulkabacke. Läs mer här  

 Med stöd från diverse fonder erbjuder Sigtuna Alpin längdskidåkning i längdspår i anslutning till Humbacken. Här finns även möjlighet att hyra utrustning.  

Längdskidåkning – Så klart hoppas vi på tillräckligt med snö. I kommunen har vi fyra fina elljuspår. Blir det tillräckligt med snö kan de erbjuda härlig skidåkning.  https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/elljusspar.html

 

Öva skridskoskären i ishallen - Pinbackshallen är kommunens ishall i Märsta. Under allmänhetens åkning välkomnar man alla som gillar att åka skridskor. 
I A-hallen kan du prova på att åka skridskor i lugn och ro och kanske lära barnen att ta sig runt på isen. I B-hallen får du använda klubba. Kom ihåg hjälmarna!   
Läs om öppettiderna HÄR 

Simma lugnt eller plaska & lek - I kommunens bägge simhallar kan man leka och träna upp sin vattenvana. Midgårdsbadet i Märsta har öppet 365 dagar om året. 

Läs om jullovets öppettider på Sigtuna Fritidscenter