Bagare Kristers bästa julbröd
I Sigtuna är vi bortskämda med bröd från Kristers Hantverksbageri på Wenngarns bageri och Sigtuna brödbod och inför den stundande julhelgen har vi bett honom att dela med sig av sina bästa tips.
Låt dig inspireras av ett proffs inför ditt eget julbak eller gör det enkelt och kom hit och ställ dig i kö för att handla.
Du brukar alltid framhålla vikten av att använda äkta ingredienser.
Är det något som är extra viktigt för ett lyckat julbak?
Äkta SMÖR och bra vört. Använd alltid saffransstrån, inte saffran på påse.
Vilken är julens storsäljare?
Vårt egna vörtbröd med russin, penslat med smör när det kommer ut från ugnen.
Saffranskransen med mandelfyllning.
Har du någon personlig favorit till jul?
Vörtmacka med skånsk senap och skinka med svålen kvar. Det är riktigt gott!
Till sist – har du något recept du kan tänka dig att dela med dig av?
När ni bakar lussebullar använda då en vanlig vetedeg som ni tillsätter 100 g saffranstrån, 1 flaska konjak, och 2 kg sockerlag till. Låt saffransstråna dra i spriten i 1-2 dygn innan ni blandar ihop den med sockerlagen. Låt satsen stå i kylskåpen i 10 dagar så smakerna kommer fram ordentligt innan ni använder 45-50 g av vätskan till en vetedeg.
Lycka till å God Jul!