Sevärdheter

Sigtuna Rådhus

För trehundra år sedan var Sigtuna en fattig och utarmad stad. Århundraden av krig, fattigdom och flera stadsbränder hade tärt hårt på den lilla staden.

När Eric Kijhlman tillträdde som borgmästare i Sigtuna stad år 1737 fann han att det gamla rådhuset var i uselt skick. Han beslutade att staden behövde ett nytt rådhus och gjorde egna ritningar i enlighet med tidens ideal. Med gemensam kraft samlade stadens invånare in resurser till bygget och på pingstafton 1744 kunde rådhuset invigas.

Den vackra rådsalen inreddes med kungaporträtt och pampiga stolar. Där hölls möten med stadens rådmän och i rådhusrätten dömdes stora och små förbrytare under drygt 200 år. Idag är nog mycket i rådsalen sig likt som det såg ut vid invigningen 1744.

I rummet som förr var vaktrummet fanns två celler – en cell för män och en annan för kvinnor, där de fick sitta i väntan på dom för att komma vidare till fängelse.

Idag är det lilla rådhuset en välbesökt del av Sigtuna museum med ca 20 000 besökare per år. Det är också en populär plats för vigslar.

Öppettider:

Rådhuset är öppet dagligen klockan 12 - 16 under juni-augusti.

För vigsel i Rådhuset läs mer här

Kontaktinformation


19330 SIGTUNA
Telefon: 08-59480650

E-post: info@destinationsigtuna.se