Sevärdheter

Valsta kyrka

En del av: Märsta Pastorat

Valsta kyrka ligger vid Valsta torg, helt nära Valsta centrum. Kyrkan byggdes 1975 och har sedan dess haft en central roll i stadsdelen Valsta. Den firar således 40 år under hösten 2015.

När Valsta kyrka byggdes rådde en nybyggarandra i området. Allt var nytt och alla var nyinflyttade. Det är en av andledningarna till att Valsta kyrka byggdes som en ekumenisk kyrka med dopgrav. Det var inte bara Svenska kyrkan som hade behov av lokaler och i den nya kyrkan skulle alla kunna samsas.

Fram till 2010 firade den Syrisk-ortodoxa församlingen gudstjänster i Valsta kyrka varje söndag.

I anslutning till kyrkan ligger församlingshemmet med sina rymliga lokaler för församlingens olika verksamheter. På bottenvåningen sitter pastorsexpeditionen och samfällighetens kansli. På övervåningen finns församlingssal, teater, barnlokaler, kyrktorg, innergård, mm.

Gudstjänst firas varje söndag och mässa varje torsdag morgon. Regelbundet firas även gudstjänster på finska.

Blommande kors

Gobelängen som sitter på norra väggen heter Blommande kors och är tillverkad av Maja Benmark. Fram till år 2000 satt denna på östra väggen, ovanför altaret.

Altartavlan

Altartavlan är gjord av Åke Westin år 2000 och invigdes i samband med kyrkans 25-årsjubileum.

Orgeln

Orgeln invigdes 1982 och är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad. Orgeln är byggd med helmekaniskt traktursystem och omfattar 19 stämmor, fördelat på två manualer.

Välkomna att viga er hos oss i Märsta pastorat! Hos oss är ni välkomna att gifta er i alla våra fina kyrkor. Tänk på att vara ute i god tid om ni vill ha en speciell kyrka eller vigas på en speciell dag. Vi har främst lördagar som vigseldag.
Det kostar ingenting att vigas i Svenska kyrkan men en av parterna måste vara kyrkotillhörig. 

Kontaktinformation

Bragegatan 3
195 53 MÄRSTA
Telefon: 08-59440840

E-post: marsta.pastorat@svenskakyrk...

Hitta hit