Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
Barn & Familj Historia

Vårfest vid S:t Lars kyrkoruin

Snart återuppstår den 900 år gamla kyrkan när 36 000 blommande vårstjärnor avslöjar S:t Lars ursprungliga planform i himmelsblått.

Idag är det bara delar av tornet från den medeltida gråstenskyrkan som finns kvar ovan mark. I höstas planterade lågstadieelever från olika delar av kommunen blomsterlökar där kyrkans väggar en gång stod. När de slår ut i blom nu under våren kommer de att visa hur stor kyrkan en gång var och hur den bredde ut sig på platsen i centrala Sigtuna.

Vi har även frösått blomsterängar intill den gamla ruinen, med en unikt framtagen fröblandning av lokalt förekommande arter som du framöver kommer att kunna köpa i Sigtuna museums butik.

Vårblomningen blir också ett tillfälle att hälsa våren välkommen till Sigtuna.

Programaktiviteter för både stora och små vid ruinen
På vårfesten blir det olika aktiviteter vid ruinen för både stora och små. Bland annat kommer Magnus Källström som är en av Sveriges främsta runexperter och berättar om de runstenar som också finns här. Museets konstpedagoger fyller ateljévagnen och laddar upp med kreativt material att pyssla med. Hör museets arkeolog berätta om vad finns under jord! Lär dig skriva med runor, måla vårstjärnor och gör din egen vimpel! Gå en tipspromenad och grilla korv med Friluftsfrämjandet!

Programmet börjar klockan 13.00. Klockan 14.00 kan du gå en guidad visning vid ruinen. Klockan 15.00 är det invigningsceremoni med tal och körsång. Kulturskolans barnkör sjunger in våren med sånger om tid, ängar och vårens ankomst.

Maja Hagerman föreläser i Gröna ladan
Klockan 16.00 föreläser Maja Hagerman i den snart hundraåriga biografen Gröna ladan strax intill S:t Lars ruin. Hur blir man ett helgon? Vilken betydelse hade helgon för medeltidens människor? Kom och lyssna på historikern och författaren Maja Hagerman när hon berättar om helgonkult i tidig medeltid, och om helgonen S:t Lars och S:t Botvid. S:t Lars kyrka från 1100-talet i Sigtuna har fått sitt namn från ett helgon som levde i Rom på 200-talet. Inte långt från Sigtuna och i ungefär samma tid som S:t Lars kyrka och de andra stenkyrkorna byggdes här, levde det svenska helgonet S:t Botvid i Botkyrka.

Insläpp från kl. 15.30. Föreläsningen är kostnadsfri men du behöver boka en biljett för att säkra din plats. Maila till sigtunamuseum@sigtuna.se och skriv ”Maja Hagerman” i ämnesraden för att boka biljett. 

Maja Hagerman är Augustprisbelönad författare, journalist, historiker och dokumentärfilmare. Hon är en uppskattad folkbildare som både har sommarpratat och blivit utnämnd till hedersdoktor vid historisk-filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.

Varmt välkommen till vårfesten vid S:t Lars kyrkoruin!

PROGRAM
Klockan 13.00-17.00: Programaktiviteter för stora och små vid ruinen

Klockan 14.00: Guidad visning om platsens historia

Klockan 15.00: Invigningsceremoni

  • Tal av museichef Ted Hesselbom, kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling och kyrkoherde Jakob Tronêt.
  • Kulturskolans barnkör sjunger in våren.

Klockan 16.00-17.00: Maja Hagerman föreläser i Gröna ladan

  • Samtliga aktiviteter den 20 april är kostnadsfria men eftersom antalet platser till föredraget med Maja Hagerman är begränsat behöver du boka biljetter till det i förväg. Bokningslänk kommer inom kort - håll utkik här på webben.

''Ruinen blommar'' är ett projekt som Sigtuna Museum & Art har tagit fram för att synliggöra den medeltida kyrkan S:t Lars i centrala Sigtuna, vars kyrktorn idag är det enda som syns ovan mark. Med vårlökar och ängsmark lyfts olika lager av historien fram.

Evenemangsdatum

Kontakt och plats

Arrangör: Sigtuna museum Plats för evenemang: S:t Lars kyrkoruin, Prästgatan 2, 193 30 Sigtuna Telefon: 08-591 266 70 E-post: sigtunamuseum@sigtuna.se