Hoppa till huvudinnehållet
företagsbild
Parker och trädgårdar

Draketrädgården

I en trästad som Sigtuna har många hus och gårdar brunnit ner genom åren. Under fattiga perioder var det svårt för hus- och tomtägare att återuppbygga staden. Tomter slogs samman och de mer välbärgade borgarna och hantverkarna byggde större hus och trädgårdar.

Idag är Drakegårdens trädgård den enda i stadskärnan som omfattar ett helt kvarter och som ger en bild av den trädgårdsstad som började ta form under sen medeltid. Under familjen Drakes tid kring sekelskiftet 1900 frodades fruktträd och bärbuskar, grönsaker och blommor i trädgården. Barnbarnen tyckte att trädgården var som ett paradis.

Paradis eller inte, idag är trädgården en allmän och välskött park. Här kan ni äta matsäck eller bara njuta en stund. Ibland till musik från paviljongen som pryder trädgården. Musikpaviljongen stod ursprungligen hos Grand Hotell Hörnan i Uppsala men blev satt i pant på grund av ekonomiska bekymmer. Pantlånaren, som hade sommartillhåll i Sigtuna, fick aldrig lånet inlöst och paviljongen hamnade i Sigtuna. Brunnsorkestern Sigtuna Messingssextett fick efter mycket arbete till slut paviljongen flyttad till Draketrädgården. Traditionsenligt hålls här varje Valborgsmässoafton talet till våren och sommartid är det inte ovanligt att man ser brudpar vigas och fotograferas i den fina parken.

Idag finns här även en stadsodling som sköts av Omställning Sigtuna och en bikupa som bidrar till den biologiska mångfalden.

Kontakt

Stora gatan 33 193 30 SIGTUNA Telefon: 08-591 269 60 E-post: info@destinationsigtuna.se