Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
Historia Kyrkor

Odensala kyrka

Odensala kyrka är daterad till 1100-talet och är mest känd för sina färgstarka och uttrycksfulla valvmålningar. Bilderna är målade av Albertus Pictors (Albert målare) mellan åren 1480-1500 och är främst hämtade ur gamla testamenten. Målningarna har aldrig varit överkalkade (vilket är väldigt ovanligt) och vi kan än idag betrakta de 500 år gamla illustrationerna i originalskick, även om färgerna mattats av lite under årens lopp.

Bilderna uppfördes i en tid då kyrkan var katolskt och mässorna firades på latin. De färgsprakande bilderna uppfördes för att påminna om Bibelns berättelser och berätta om himmelrikets överdådiga prakt. De mustiga och jordnära bilderna för oss in i den medeltida föreställningsvärlden. Gud välsignar de sina, medan ett öde värre än döden drabbar den som inte följer Guds ord.

Även kyrkans väggar är täckta med bilder. Dessa bilder illustrerar främst historier från Nya Testamentet. Bilderna restaurerades dock så hårt på slutet av 1800-talet att de får sägas härröra från denna tid.

Besök Märsta pastorats hemsida för mer information och aktuella öppettider. 

Kontakt

Brobyvägen 195 92 MÄRSTA Telefon: 08-59440840 E-post: marsta.pastorat@svenskakyrkan.se Hemsida: Svenska kyrkan