Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
Historia

S:t Pers Kyrkoruin

S:t Pers kyrka byggdes kanske så tidigt som kring sekelskiftet 1100, ungefär hundra år efter stadens grundande. Kyrkan byggdes troligen av och för Sigtunas grundare, kung Erik Segersäll. När Sigtuna grundades av kung Erik Segersäll på 980-talet var syftet att söka kontroll över människor och skapa ett rike likt de europeiska kungadömen han hört talas om eller kanske till och med sett. Han visste hur en stad skulle anläggas och att det var med kyrkan han skulle samarbeta.

Erik var en modern nordisk kung. Målet var ett rike med en kung och en gud. Han skulle vara den kungen och kyrkans överhuvud – gudsman i det nya riket. För stormännen i omgivningarna var det spännande och nytt – en kristen stad! Skulle man vara med eller ställa sig utanför?

Fortfarande kämpade kungamakten med att stärka riket och sin roll som kyrkans överhuvud. Högt upp i centraltornets fasad mot långhuset finns en imponerande och märklig portal. Den kan ha fungerat som en kröningsportal där kungen vid årets högtider: jul, påsk och pingst, framträdde i en position mellan Gud och vanliga dödliga och mottog menighetens hyllningar – som Guds man i det nya riket.

Kontakt

Sankt Persgatan 193 32 SIGTUNA Telefon: 08-592 504 54 E-post: sigtuna.forsamling@svenskakyrkan.se Hemsida: Svenska kyrkan