Hoppa till huvudinnehållet
företagsbild
Bibliotek

Sigtuna bokkiosk

Vid slutet av den tusen år gamla gatan som slingrar sig genom Sigtuna stad, står Sigtunas bokkiosk. Det är en gammal telefonkiosk som 2014 gjordes om till ett litet minibibliotek. Här kan du sommartid låna och lämna böcker.

Telefonkiosken, som är av en tidig modell från 1900-talets början skänktes av Telia till Sigtuna kommun hösten 2003. År 2014 kom Alfons Ambrosi, tidigare verksam på Sigtunastiftelsens bibliotek, på idén att omvandla telefonkiosken till en bokkiosk. Hans vision var att lyfta kärleken till ordet och sätta böckerna i centrum. Och så fick det bli! Sigtunastiftelsen tog fram penslar, byggde hyllor och ändrade den gamla skylten. Allt med en fantastisk känsla för stil och form.

Då andra gamla telefonkiosker plockades bort fick Sigtunas telefonkiosk en ny och viktig uppgift i att förse besökare och lokalbor med böcker. Sigtuna var först i landet med en bokkiosk i en gammal telestation men sedan dess har många andra platser har tagit efter.

Våren 2014, i samband med Världsboksdagen 23 april, invigdes bokkiosken för första gången. Idag har bokkiosken kommit att bli ett signum för Sigtuna stad och är en av stadens mest fotograferade turistattraktioner. Varje år fylls gästböckerna av hälsningar från jordens alla hörn.

Bokkiosken håller öppet dygnet runt sommartid och öppnar i samband med Världsboksdagen 23 april och stänger framåt hösten. Det är gratis att ta en bok och det behövs inget lånekort. Det går också bra att lämna en egen bok.

Kontakt

Stora gatan 60 193 30 SIGTUNA